Lendvai Ildikó a Magyar Szocialista Párt elnöke

Véget ért a Magyar Szocialista Párt rendkívüli kongresszusa. A Gyurcsány Ferenc lemondása nyomán megüresedett elnöki székbe a küldöttek 90,69 százalékos támogatottság mellett Lendvai Ildikó frakcióvezetőt választották. A kongresszus megszavazta miniszterelnök-jelöltnek Bajnai Gordon gazdasági minisztert.

A vasárnapi rendkívüli kongresszuson majdnem hatszáz küldött volt ott, lényegében ugyanazok, akik a két héttel ezelőtti kongresszuson is részt vettek. Lendvai Ildikó pártelnökké választására – az 589 érvényes szavazatból – 536 küldött szavazott igennel, ami 90,69 százalékos támogatottságot jelent; 37-en nemmel voksoltak, 16-an más jelöltet neveztek meg.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségére – az 585 érvényes szavazatból – 546 küldött voksolt igennel, ami 92,86 százalékos arány. Nemmel 38-an szavaztak, egy küldött mást szeretett volna kormányfőjelöltnek. Az MSZP rendkívüli kongresszusa délután kettő óra előtt ért véget.

A négy órás rendezvény – a korábbi tervekkel ellentétben – csak a szavazás idején volt zárt. A kongresszus után a párt vezető politikusai az újságíróktól elzárt kijáraton távoztak a Budapest Kongresszusi Központból. Gyurcsány Ferenc nem kívánt nyilatkozni.

Döntött a kongresszus

Megválasztotta miniszterelnök-jelöltnek Bajnai Gordont, és Lendvai Ildikót pártelnöknek az MSZP kongresszusa vasárnap.

Hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választotta Bajnai Gordont a párt kongresszusa vasárnap – jelentette be Gyurcsány Ferenc, a posztjáról távozó kormányfő.

Az MTI információja szerint a küldöttek 91 százaléka szavazott Bajnaira. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Bajnai Gordont nagyon meggyőző többséggel választották jelöltté a küldöttek, pontos számokat azonban nem ismertetett.

Bajnai Gordon a bejelentés után megköszönte a küldöttöknek a lehetőséget, a felelősséget és a bizalmat, amelyre – mint fogalmazott – nagy szükség lesz. „Az előttünk álló egy nagyon nehéz évben valahova támaszkodni kell. Amikor már nincs hova hátrálni, akkor a Ti bizalmatokra fogok majd támaszkodni” – mondta.

Gyurcsány ajánlotta Bajnait a küldötteknek

Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök-pártelnök Bajnai Gordont ajánlotta új kormányfőnek a küldötteknek a vasárnapi MSZP-kongresszus első felszólalójaként.

Hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy megszavazzák-e őt miniszterelnök-jelöltnek, mert biztos abban, hogy ezt megteszik. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a kérdés az, hogy a szocialisták elég erősek lesznek-e, hogy kitartsanak mellette legalább egy évig, megvédik-e, amikor támadják személyét, tevékenységét és családját, és mögötte állnak-e majd, amikor úgy érzi, elfogy körülötte a levegő.

Bajnai: az államnak, a politikának, a jómódúaknak áldozatot kell vállalni

Bajnai Gordon szerint a válság idején az államnak, a politikának és a jómódúaknak nyilvánvaló áldozatot kell vállalnia. Hozzátette: a háromból az állam takarékosságáért tud felelőséget vállalni. „Nem azért kell válságkezelő program, hogy szeressenek bennünket, hanem, hogy újra bízzanak, elhiggyék, képesek vagyunk cselekedni” – fogalmazott Bajnai Gordon.

Szerinte nem az emberek hálája miatt, hanem a bizalmukért érdemes belevágni ebbe a munkába. Bajnai Gordon szavai szerint, amíg a válságkezeléshez biztosítható a parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb Magyarország számára, mint az előre hozott választás, „de csak addig”. „Célom, hogy 2010-ben önök és én, a válságkezelő koalíció tagjai, elmondhassuk, Magyarország talpon marad, hatékonyan kezelte a válságot” – közölte a jelölt.

Bajnai egy évre vállalja

Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt kongresszusi beszéde zárómondatában, és megerősítette: egy évre vállalja a posztot. A gazdaság miniszter hozzátette: a fociban azt is megtanulta, hogy csak csapatjátékkal lehet sikeresnek lenni.

Gyurcsány Ferencről szólva azt mondta: döntéseinek egyetlen közös nevezője az ország érdeke volt, és mindig úgy cselekedett, hogy – akár kompromisszumok árán is – szolgálja Magyarország érdekeit.

A kormányfőjelölt azt mondta, nem hiszi, hogy sokan megtették volna, amit Gyurcsány Ferenc, aki távozott, hogy ne legyen az összefogás akadálya a válságkezelésben. „Ezért a legutóbbi döntésért is tisztelem Gyurcsány Ferencet” – jelentette ki. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a következő időszakban is mindent megtesz azért, hogy az emberek megértsék, baj van, és ha nem hoznak fájdalmas intézkedéseket, akkor „a holnap még jobban fájna, a holnapután pedig elviselhetetlen lesz”. „Nem cselezek a szóval, megszorítás lesz” – fogalmazott a jelölt.

Szavai szerint muszáj lesz időnként durva, kegyetlennek tűnő mondatokat mondania, mert durvul a válság is.

Lendvai: feltételeim az együttműködésről szóltak

Az együttműködésről szóló feltételekkel vállaltam csak a pártelnökjelölést – mondta Lendvai Ildikó az MSZP kongresszusán vasárnap.

A pártelnökjelölt első feltétele az volt, hogy a következő tisztújításig három fős ügyvezetést működtessen a párt, amelynek tagja, rajta kívül, Kiss Péter alelnök és Szekeres Imre elnökhelyettes. Ez a konstrukció nem igényel alapszabály-módosítást, és csak erre a különös időszakra szól – közölte Lendvai Ildikó, aki ennek támogatásáról megszavaztatta a küldötteket. A jelöltség elvállalásának második feltétele az volt, hogy ha a frakcióvezetői posztról leköszön, akkor helyette Mesterházy Attilát válasszák meg frakcióvezetőnek.

Lendvai Ildikó elmondta, hogy a harmadik feltétel az volt: Gyurcsány Ferenc – akire a magyar baloldalnak szüksége van – fogadja el a Táncsics Mihály Alapítvány elnöki posztját, amelyről Lamperth Mónika kész volt lemondani.

Lendvai: nincs vége a magyar baloldalnak

Akárhogy dörzsölték a kezüket, akik erre vártak, nincs vége a magyar baloldalnak – jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MSZP vasárnapi rendkívüli kongresszusán, miután Hiller István, a párt jelölőbizottságának elnöke hivatalosan is közölte: Lendvai Ildikó az egyedüli jelölt a pártelnöki posztra. „Azért vagyunk itt, hogy újrakezdjük, (…) azért, hogy folytassuk. Azért vagyunk itt, hogy vége legyen a kéthetes vesszőfutásnak”, és most vége lesz – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Beszéde előtt Hiller István ismertette a jelölőbizottság pénteki döntését, azt, hogy tartózkodás, ellenszavazat nélkül döntöttek Lendvai Ildikó pártelnökjelöltségéről.

Gyurcsány nem alapít új pártot

Bár sokan bíztatták Gyurcsány Ferencet, hogy itt az idő egy új politikai formáció megalakítására, ez szerinte „dőreség lenne”. A kormányfői és a pártelnöki posztról is távozó politikus erről zárszavában beszélt az MSZP vasárnapi kongresszusán.

Gyurcsány Ferenc szerint nem új formációra van szükség, ehelyett az MSZP-t kell olyanná tenni, hogy a párt Magyarország többségét modernen, demokratikusan, szociálisan érzékenyen képviselve jusson a kormányzás lehetőségéhez.

A még hivatalban lévő kormányfő azt mondta, a történtek miatt nincs benne sértettség, harag, de bántódás sem, mert amikor elvállalta a feladatot, tudnia kellett, hogy az mivel jár. Minden bántásért és sértésért kárpótolja az, hogy szolgálhatta az országot és a magyar baloldalt – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, a sors igazi nagy ajándéka az, hogy miniszterelnök és az MSZP elnöke lehetett. De – tette hozzá – leginkább azoknak a választóknak kell köszönetet mondania, aki támogatták az MSZP politikáját. Sokat változtam az elmúlt években, de a lényeg, hogy mit gondolok Magyarországról, arról, amiért érdemes volt néhány évig dolgozni, az nem sokat változott – közölte a leköszönő pártelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a jövőben azért fog tenni, hogy a hazafias, demokratikus magyar baloldal bírja a többség támogatását. „Én a magyar baloldalnak csak polgári politikát tudok ajánlani” – mondta, majd kiemelte, az MSZP-nek arra kell törekednie, hogy képviselje az emberi méltányosságot,az együttműködést, a partnerséget, humanizmust.

A szocialistáknak ellent kell állniuk annak a kísértésnek, hogy a hazafiságból nacionalizmust, a demokratikus versengésből bel- vagy külpolitikai vádaskodást, háborúskodást teremtsenek, illetve a versenyképesség oltárán feláldozzák a normális emberi élet hétköznapjait – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy ő sem miniszterelnöknek, vagy pártelnöknek született. „Álmokat szövő, csetlő-boltló, szerető, helyenként szenvedélyes ember lettem, hihetetlen megtisztelésnek gondolom, hogy szolgálhattam a magyar baloldalt és Magyarországot” – fogalmazott. Felidézte: volt abban „gyötrődés, amíg eljutottam odáig, hogy a legjobb, amivel szolgálom az országot, hogy azt mondom, változtassunk”. Nem tagadta, hogy volt sok vita, veszekedés. „Voltak szenvedélyes mondataim, olyanok is, amelyekre nem biztos, hogy büszke lennék, voltak jó beszédeim, rossz beszédeim, és lettek híresek és hírhedtek” – mondta. Gyurcsány Ferenc szerint fantasztikus volt megélni, de időnként talán „csetlő-botló” módon viselte a szeretet sokféle megnyilvánulását. Időnként zavarta a hosszú taps és a szeretet látható jele.

Ezeket – mint mondta – nem tartja a politika jó hagyományának. Kiemelte, hogy „választottak és leválthatóak”, illetve, hogy egy miniszterelnök, amíg hivatalban van, nem a nemzet, hanem egy ország miniszterelnöke. A kormányfő elismerte, hogy az MSZP nincs könnyű helyzetben, de – egyetértve a miniszterelnök-jelölttel – nagy hiba lenne azt gondolni,hogy válságkezelésből állna az élet. Választást kormány el tud veszíteni, de megnyerni csak párt tud – tette hozzá. Szerinte két hibát lehet elkövetni, az egyik az, ha arra következtetnek, hogy nem kell támogatni a kormányt. Gyurcsány Ferenc határozottan arra kért mindenkit a baloldalon – azokat, akik őt támogatták, de azokat is, akik nem -, hogy lássanak lehetőséget Bajnai Gordon új kormányában.

Abban, hogy Magyarország jobban, keményebben, határozottabban tud válaszolni a válság kihívására, mint ahogy az új kormány nélkül tudnának. „Tessék támogatni ezt a kormányt” – szólította fel a küldötteket Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez nem személyes ügy, nem barátság, nem szimpátia kérdése. A baloldal másik hibája lenne, ha azt gondolná, hogy ez a politikája, ez a politikának a része – szögezte le a kormányfő, aki szerint a magyar baloldalnak túl kell néznie a válságon.

Semmi gond nem lenne Magyarországon, ha a jobb és a baloldal úgy állna szemben egymással, mint Franciaországban, vagy Németországban, ahol váltják egymást a pártok – vélekedett. Mint mondta, az egymást váltó pártok nem írják felül az alkotmányt, nem fenyegetik riválisaikat a fizikai megsemmisítéssel, nem rekesztik ki őket a nemzetből.

ma.hu, mti, erdely.ma

admin
 

>