Sepsiszentgyörgy – Érvényesült az MPP akarata

Tamási Áron Színház

Hosszú és alapos elemzőmunka után, számos egyeztetést követően döntött úgy a sepsiszentgyörgyi tanács polgári frakciója, hogy a város legnagyobb tőkéje a kultúra, ezért szükség van ennek jelentősebb támogatására — indokolta a hét eleji tanácsülésen hozott döntésüket Kovács István, az MPP frakcióvezetője. Sepsiszentgyörgy erőssége nem az ipara vagy kereskedelme, hanem a kultúra, erre kell építenünk, és a várost Székelyföld egyik kulturális fővárosává kell alakítanunk — hangsúlyozta. Ezért döntöttek úgy, hogy a két színháznak az eltervezettnél nagyobb támogatásra van szüksége, az intézmények működtetésére szánt tételek jóval kisebbek voltak a tavalyinál, melyet még a kiegészítéssel sem értek el, de a zavartalan működéshez, a fejlesztések folytatásához szükség volt a pluszösszegre — vélekedik Kovács István.

A Tamási Áron Színház számára 550 000 lejjel többet szavaztak meg: 300 000 lejt a színpad és nézőtér átalakítására szánnak, 100 000 lejt a csatornázásra, 100 000 lejjel növelték a működési alapot, hogy lehetőség nyíljék fiatal, új színészek alkalmazására, és 50 000 lejt kap az önállósulni készülő bábszínház, az Andrei Mureşanu Színház javára 150 000 lejes kiegészítést szavazott meg a tanács.

A tanácsülésen a polgármester és az RMDSZ-frakció ellenezte a javaslatot, de a polgáriaknak a román tanácstagokkal közösen sikerült érvényesíteniük elképzelésüket. „Ez olyan téma, amelyben nem szégyen összefognunk a román tanácstagokkal, hisz nem valami ellen, hanem valamiért történt az együttműködés” — érvelt Kovács István döntésük mellett. A változás miatt nem esik el jelentős befektetésektől a város, az összköltségvetés 0,28 százalékáról van szó, így bizonyos dolgokat — például a kutyamenhely építését, a kerítésállítást — halasztanak, a térfigyelő kamerákat pedig egyelőre csak kisebb területen szerelik fel — mondotta.

A költségvetési tervezet 98 százalékával egyetértettek, elfogadták azt is, hogy 11,5 millió eurós kölcsönt vegyen fel a város, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt a pénzt befektetésekre, jövedelmet hozó elképzelések támogatására kell fordítani, és fontosnak tartják az elköltési folyamat szigorú ellenőrzését — szögezte le az MPP frakcióvezetője.

Megerősítette a Kovács István által elmondottakat Bálint József MPP-s alpolgármester, aki bemutatta pártja néhány elképzelését, melynek sikerült érvényt szerezniük az idei büdzsében. Javaslatukra megkezdik a Debren-patak medrének szabályozását, egyelőre a felső folyásnál, a városi részen csak a kanalizálás befejezése után folytatják. Százötvenezer lejt különítettek el a város tulajdonában levő épületek rendbetételére, az első tíznek már idén nekifognak, olyan házak rehabilitációjáról van szó, melyek egyetlen programba sem fértek bele, de félő, ha nem lépnek, csak romhalmaz marad belőlük. Példaként az Olt utcai orvosi rendelőket említette. Ugyanekkora összeget szánnak a városi köztemető bővítésére, az ott található épületek felújítására, hűtőházra, és 300 000 lejt különítettek el a Nagy György utcai kazánház átalakítására, itt 55—60, fiataloknak szánt garzonlakást kívánnak kialakítani; olyan ifjaknak, családoknak akarnak segítséget nyújtani, akiknek nincs lehetőségük saját lakás vásárlására. Megkezdik az őrkői cigánytelep szabályozását is, ez egy hosszú, húszéves program, mely során a város jelentős összeget áldoz a telep rendezésére, de cserébe az ott élőknek is igazodniuk kell majd az elvárásokhoz. Sikerült bővíteniük a kisvállalkozások, gazdasági szövetségek támogatására elkülönített összeget, melyet egyaránt megpályázhatnak rendezvényszervezésre vagy bajba jutott cégek megsegítésére — ismertette az alpolgármester.

Farkas Réka
Háromszék

admin
 

>