Magyar rendőriskolát szeretnének Sepsiszentgyörgyön

Magyar rendőrképző iskola beindítását javasolja a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei szervezete. Tulit Attila, a Kovászna megyei tanács polgári frakciójának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: ahhoz, hogy a magyar fiatalokat is vonzza ez a szakma, Sepsiszentgyörgyön magyar nyelvű rendőrképző iskolát kell indítani.

Tulit szerint ehhez a megyei tanács és a belügyminisztérium együttműködésére van szükség, a megyei tanácsnak ugyanakkor fel kell vállalni a képzés népszerűsítését a magyar fiatalok között. Az MPP-s tanácsos utalt arra, hogy az utóbbi hetekben felmerült a Kovászna megyei rendőrségi alkalmazottak magyar nyelvoktatásának szüksége, mivel sokan közülük nehézkesen kommunikálnak a lakossággal.

Tulit Attilával ellentétben Corneliu Câmpeanu megyei rendőrparancsnok korábban azt állította: a megyei rendőrség alkalmazottjainak 42 százaléka beszél magyarul, ő ugyanakkor nem tud olyan esetről, amikor magyar anyanyelvű lakos nyelvi akadályok nem tudta volna megoldani rendőrségi ügyeit. Câmpeanu azt is elmondta: támogatja a magyar anyanyelvűek rendőrségi alkalmazását, azonban munkatársait nem kötelezheti a magyar nyelv megtanulására, szerinte ugyanis azoknak jogában áll eldönteni meg akarja-e tanulni a lakosság többsége által beszélt nyelvet.

Kitekintő / Krónika

admin
 

>