Először ülésezik az Erdélyi Magyar Egyeztető Tanács (EMEF)

Először ül össze ezen a hét végén, pénteken az Erdélyi Magyar Egyeztető Tanács (EMET) — jelentette be bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla, aki az RMDSZ számára fontos eseménynek nevezte a találkozót.

Elmondta, részt vesz majd a két szervezet (EMNT és RMDSZ) elnöke, illetve hat-hat képviselője. Az első találkozó célja olyan elvek, alapvető célkitűzések meghatározása, amelyek a romániai magyarság számára fontosak, például a különböző autonómiaformák kérdése. Az EMET létrehozása a Tőkés Lászlóval kötött megegyezés egyik alapfeltétele volt.

„A fórum célja közös nevezőre jutni különböző kérdésekben, ugyanis csak ily módon lehet hatékony a romániai magyarok érdekeinek képviselete” — jelentette ki Markó Béla. Várhatóan ezen a találkozón véglegesítik a Magyar Összefogás listáját, amelynek leadását április 6-ra tervezik. Markó bejelentette, a hét végén ellenőrzik a jelöltlistát támogató aláírásokat, és hétfőn nyújtják be a dokumentációt az Országos Választási Irodához. A Magyar Összefogás listája az RMDSZ égisze alatt indul a június 7-i EP-választásokon, a jelöltek 75 százalékát a szövetség, 25 százalékát pedig az EMNT állítja. A lista első helyén Tőkés László szerepel, őt követi Winkler Gyula és Sógor Csaba. Szombaton Marosvásárhelyen az SZKT-nak kell megszavaznia a listát, de emellett az ülés napirendjén szerepel az április 25-i kongresszusra előterjesztendő alapszabályzat- és programmódosító javaslatok elfogadása is.

Farkas Réka, Háromszék

admin
 

>