Maros megye – Miért nem lehet Rédey tér Erdőszentgyörgyön ?

Politikai jellegű vitát gerjesztett Erdőszentgyörgyön (Sangeorgiu de Padure) az a javaslat, hogy a városka központi parkjának egy részét a Rhédey családról nevezzék el.

Az erre vonatkozó határozattervezetet az egyik önkormányzati képviselő nyújtotta be, a polgármester ellenzi, az alpolgármester pedig nem a legsürgetőbb feladatnak tartja.

Szabó Ferenc, a Magyar Polgári Párt (MPP) tagja, az önkormányzat egyetlen MPP-s képviselője az Egyesülés (Unirii) tér egyik részének átnevezését javasolta, ahol csak középületek állnak, lakóházak nem. Tervezetének a megvitatását nem tűzte napirendre a képviselő-testület. A javaslattevő szerint a város büszke lehet arra, hogy a brit uralkodóház egyik tagja, Rhédey Klaudia, II. Erzsébet angol királynő szépanyja a Maros megyei településről származik, és Mária walesi hercegnő nemrég emléktáblát helyezett el a tiszteletére a református templom belső falán. A brit uralkodóház a templom restaurálásához is hozzájárult.

Tar András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartozó polgármester nem ért egyet a tér átnevezésének javaslatával, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy népszavazás döntsön róla. Hegyi László alpolgármester, aki Tarrhoz hasonlóan szintén az RMDSZ tagja, úgy véli, hogy most a város költségvetése fontosabb téma, mint a névváltoztatás, amelynek procedúrája hosszas folyamat.

MTI

admin
 

>