Orbán bekeményít: Gyurcsánynak beígérve a felelősségre vonás

Széles a társadalmi egyetértés abban, hogy változtatni kell; Magyarország készen áll arra, hogy egy új kormány mögé felsorakozzon, és a megújulási programot véghezvigye. Ezért van szükség előrehozott választásra – mondta Orbán Viktor a Jövőkép: Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon című könyv bemutatóján.

Ha nem egyszerűen csak kormányváltást akarunk, ha valóban új korszakot szeretnénk nyitni, akkor elengedhetetlen a szellemi előkészítés – utalt a most megjelent könyvre a Fidesz elnök. A szerzők arra vállalkoztak, hogy az 1998 tavaszán kiadott Polgári Magyarország Közgazdasága című kötet megjelenése után egy évtizeddel ismét elemezzék a rendszerváltástól napjainkig eltelt időszak főbb tanulságait, illetve a lehetséges fejlődési utakat.

A bemutatón Orbán Viktor kifejtette, hogy a szocialisták történelmi léptékben vallott kudarcot, hiszen Magyarországon – kétszer négy év megszakítással – hatvan év óta baloldali kormányzás zajlik. Mindeközben az egész világ megújul, sőt, egy új világ van kialakulóban.

A Fidesz elnöke szerint Magyarországnak ebben az új helyzetben nem válságkezelésre van szüksége, mert a válságkezelés tulajdonképpen a válság konzerválása. Épp azok a módszerek és eszközök okozták a válságot, amiket most kezelésként alkalmazni akarnak – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: A válság leleplezte azt a hazugságot, amiben éltünk, ezért új alapokra kell helyezni a magyar gazdaság működését.


Orbán Viktor szerint a kormányfői esküszegés ma mindennapos gyakorlat

Az ellenzéki politikus szerint a legfontosabb, hogy a jelenlegi, gyönge állam helyet erős államot kell létrehozni, mivel csak ez képes kiállni a nemzeti érdekekért, megvédeni a szabadságot és függetlenséget, illetve a polgárokat. Az erős állam felszabadítja a társadalmi energiákat, hiszen a polgárok támaszkodhatnak rá – vélte Orbán Viktor, majd arról szólt, hogy milyen forrásokból származhat az állam ereje. Ezek: a megfelelő nagyságú társadalmi felhatalmazás és a köztulajdonban tartott vagyon.

Magyarországnak a saját lábára kell állnia, a saját gazdasági teljesítményéből kell finanszíroznia a működését, mivel a pénzügyi egyensúlyt nem lehet hitelből fenntartani – tette világossá a Fidesz elnöke, majd így folytatta: Tisztelni kell a munkát, ez a gazdasági növekedés alapja, és ez ma hiányzik Magyarországon.

A közállapotokról szólva Orbán Viktor azt mondta: az nem szabadság, amikor mindenfelé lőnek, szúrnak, robbantanak, Molotov-koktélt dobálnak, s a polgároknak félniük kell. Ezért az államnak etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül minden magyar állampolgárnak védelmet kell nyújtania.

Változásra van szükség a politikai felelősségvállalás területén is – fejtette ki a pártelnök, mivel megítélése szerint nem folytatható, hogy a politikusoknak csak kiváltságaik vannak, felelősségük viszont semmi. Az lehetetlen, hogy egy ország vezetőjén nem kérhető számon, amit tett, ezért véget kell vetni annak, hogy ha valaki egy országot tönkretesz, szépen visszatérjen az üzleti életbe, mintha mi sem történt volna. Orbán Viktor szerint a kormányfői esküszegés ma mindennapos gyakorlat, ezért is kell helyreállítani a politikus felelősséget. A következő kormányzatnak ki kell vizsgálnia minden ügyet, amelyeket politikusok követtek el – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi kormányt nem legyőzni kell, egyszerűen csak túl kell lépni rajta, hiszen ezt a kormányt már legyőzte az idő. Elmondta: a helyzet még annál is sokkal rosszabb, mint amilyennek a mindennapi életből látszik, ezért a magyar társadalommal közölni kell, hogy milyen az ország valós állapota, és meg kell húzni a lehetőségek határát.

Széles a társadalmi egyetértés abban, hogy változtatni kell; Magyarország készen áll arra, hogy egy új kormány mögé felsorakozzon, és a megújulási programot véghezvigye. Ezért van szükség előrehozott választásra – zárta beszédét Orbán Viktor.

hetivalasz.hu

admin
 

>