Gergely Balázs nyilatkozata – Nem az elnöki tisztségért, a pártért indulok

Sokszor elhangzott a napokban, hogy „A választás szabadsága” jelszót fennen hangoztató párt saját berkein belül nem képes megélni ezt a szabadságot – és többnyire úgy fordították le, hogy Szász Jenőnek nincs ellenjelöltje.

Ez igencsak lapos okfejtés, mert nem veszi figyelembe azt, amiről minden választás szól: a felelősség vállalásáról.

Nem Szász Jenő elnök úrral szemben kell megméretkezni – hiszem, hogy a Magyar Polgári Párt tagsága képes lenne akkor is megvonni a bizalmát bárkitől, aki érdemtelennek bizonyul a párt vezetésére, ha adott esetben nem lenne ellenjelölt. Amennyiben a „választás szabadságát” formálisan gondoljuk el, vagyis a „legyen valaki, hogy a szabályokat betartva választhassuk az egyetlent” gondolat mentén bohózattá züllesztjük a tisztújító kongresszusunkat, akkor a látszatdemokrácia foglyaként gyakorlatilag kiüresítjük ezt az elvet.

A Magyar Polgári Párt meggyőződésem szerint ennél többről szól.

A Magyar Polgári Párt igenis alternatíva – olyan értelemben, hogy nem RMDSZ II-őt akartunk létrehozni. Nem akartunk az érdekpolitizálás jegyében „szeletet hasítani a tortából”. Nem akartuk és nem akarjuk a Bukarestben szokásos balkáni kijárásos politikai gyakorlatot átvenni, és nem akarunk a „ki kinek a kicsodája” szövevényébe belebonyolódva kézivezérléssel működni.

Az értékelvű politizálás mellett döntött mindenki, amikor szabad akaratából a Magyar Polgári Párt tagjává vált, tehát ezt választotta, és az értékelvű politizálás lehetősége mellett szavazott százezernyi állampolgár.

Tetteket vártak és várnak tőlünk, nem szlogeneket.

Közösségszolgálatot követelnek, és nem klientúra-építést.

A közös cél érdekében meghozott közös döntéseket fogadják el választóink, és nem igényelnek Atyuskát.

A Magyar Polgári Párt ereje épp a közös cselekvésekben rejlik, nem a parancsok fegyelmezett végrehajtásában.

Olyan közösségi szellemben, amelyben mindenkinek megvan a maga felelőssége és azt vállalja is.

Ezt jelenti a választás szabadsága: szabad polgárok felelősségteljes társulása a közös jövőkép megvalósítása érdekében.

Továbbá politikailag aktív, cselekvőképes állampolgárok közös felelősségvállalását a csapatmunkában, az egymás iránt vállalt szolidaritásban, az együvétartozás érzetében, az érdemi párbeszéd és a jogos kritika erőterében.

E szellemben jelentem be indulásomat a Magyar Polgári Párt elnöki posztjáért: nem valaki ellen, nem a formális játékszabályok érvényesítése érdekében – hanem a közös felelősségvállalás jegyében.

Nem azért, hogy engem elnökké válasszanak, hanem azért, hogy önmagunkat válasszuk– azt, amivé a Magyar Polgári Pártot indulásakor álmodtuk.

A ténylegesen új lehetőséget.

Gergely Balázs

admin
 

>