A magyarok elleni bűnök feltárására szólították fel a szerbeket

A délvidéki magyarok ellen a második világháború vége előtt elkövetett bűnök feltárására és beismerésére szólította fel a szerbeket három magyar pártvezető a szerb államfőnek, miniszterelnöknek és parlamenti elnöknek írt közös levelében. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDK) és Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke azokról az 1944-es és 1945-ös atrocitásokról írt, amelyeknek megfogalmazásuk szerint több ezer magyar polgári áldozatuk volt.

Mint írják, a VMDK, a magyar nemzeti közösség első politikai szervezeteként, amely közvetlenül a többpártrendszer bevezetése után jött létre, már 1990-ben kezdeményezte a szerbiai, a vajdasági és a Magyar Tudományos Akadémiánál, hogy kezdjék meg az említett események kivizsgálását, ám az elmúlt két évtized semmilyen eredményt sem hozott, noha egyes történelmi sebek felett sem a tudománynak, sem a politikának nem lenne szabad könnyedén átsiklania.

A Borisz Tadicshoz, Mirko Cvetkovicshoz és Szlavica Dzsukics-Dejanovichoz intézett közös levél részletesen kifejti, milyen – eddig eredménytelen – kísérletek történtek az esemény tisztázására. Kitér a szerb sérelmekre is – azokra a bűncselekményekre, amelyeket magyar katonák és csendőrök követtek el 1941–1942 telén Újvidéken és Nyugat-Bácskában polgári lakosok ellen. A szerzők szerint azonban a „hideg napokról” szóló, Cseres Tibor regénye alapján Kovács András által rendezett film szembesítette a magyarokat katonáik és csendőreik bűneivel. „Ez volt az első lépés a történelmi megbékélés felé, de a másik fél részéről a mai napig nincs válasz” – írták.

A három délvidéki magyar pártelnök úgy véli, jó volna, ha Szerbiában az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészületeinek szakaszában pont kerülne a közös történelemnek e sötét fejezeteire. A történelmi tények végleges megállapításával létrejönnének a feltételek a közös parlamenti határozat elfogadásához a kölcsönösen elismert bűnökről, valamint a köztársasági elnökök, parlamenti elnökök és kormányfő által aláírandó közös történelmi megbékélési nyilatkozathoz.

http://www.hhrf.org/erdelyinaplo/cikk_nyomtatas.php?id_cikk=10495

admin
 

>