Kovács István: Elsietett megállapodás

Elhamarkodottnak tartja az RMDSZ és EMNT közötti megállapodást, az összefogás listájának létrehozatalát Kovács István unitárius lelkész, az MPP sepsiszentgyörgyi frakcióvezetője. Semmilyen szoros határidő nem indokolta a sietséget, az MPP márciusi kongresszusa után akár új helyzetben lehetett volna egy teljesebb összefogást kialakítani — vélekedett.

Kovács István úgy látja, Tőkés László, a jobboldal emblematikus figurája nem tudta elkerülni az RMDSZ által állított csapdát. Tőkés László a megállapodás megkötése után a sepsiszentgyörgyi tiltakozó nagygyűlésre hivatkozott, ha annak mintájára születik meg az egyezség, akkor nem lenne kifogásuk, hisz ott mindenki egyenlő félként vett részt, és találta meg azt a nemzeti minimumot, amelyben együtt, egyenlően munkálkodni kell — fejtette ki Kovács István.

Tőkés nyilatkozataira utalva pontosított: Sepsiszentgyörgyön a városi tanácsban nincs koalíció az RMDSZ- és az MPP-frakció között, együttműködés létezik a város érdekében, de anélkül, hogy egyik párt beleolvadna a másikba.

Sértőnek nevezte, hogy alig egy évvel az MPP létrejötte után az RMDSZ vezetője arról nyilatkozik, az új párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Több mint ötszáz önkormányzati képviselőjük van, aki dolgozik, több településen nekik köszönhető, hogy elfogadták az autonómia-népszavazásról szóló határozatot.

„Másfél évvel ezelőtt, az EP-választásokon teljes mellszélességgel kiálltam Tőkés László mellett, most is ugyanilyen elkötelezettséggel támogatom, de meggyőződésem, hogy a teljes összefogást, a nyugvópontot az RMDSZ—MPP lista jelentette volna” — hangsúlyozta Kovács István. Csak remélik, hogy ebből a válsághelyzetből a jobboldal nem vesztesen kerül ki, másfél évvel ezelőtt Tőkés indulása megerősítette táborukat, a mostani lépés azonban gyengülésükhöz vezet. „Hisszük, hogy lesz kellő bölcsesség, összefogva, és az RMDSZ által felállított csapda miatt nem egymásra mutogatva megtaláljuk azt a közös hangot, amellyel a legfontosabb célt, az autonómiát és nemzeti közösségünk létét megfelelőképpen képviselhetjük” — emelte ki Kovács István.

Háromszék

admin
 

>