5

Európarlamenti jelöltek jelentkezését várja az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik abban, hogy a magyar összefogás listájával sikerül mozgósítani a romániai magyar választókat a júniusi európai parlamenti választásokra, és sikerül megismételni a 2007-es választások eredményeit – mondta csütörtökön Kolozsváron Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke.

Sajtóértekezletén a politikus arra a megállapodásra utalt, amelyet az RMDSZ vasárnap kötött az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal. Ennek értelmében a két szervezet az RMDSZ nevére bejegyzendő listán együttesen indítja jelöltjeit 75:25 arányban. A lista első helyén Tőkés László, az EMNT elnöke áll majd, s ennek a szervezetnek az embere foglalja el a negyedik helyet is.

Az idei európai parlamenti választások új helyzetet teremtenek az RMDSZ számára, hiszen első alkalommal fordul elő, hogy egy olyan szervezettel készül a kampányra, amely nem a szövetség tagja vagy társult szervezete – mondta Kelemen Hunor, aki a szövetség választási kampányát is koordinálni fogja. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy a magyar összefogás listájával sikerül mozgósítani a romániai magyar választókat, s sikerül megismételni a 2007-es EP-választások eredményeit.

Az RMDSZ-nek és az EMNT-nek egyaránt március 23-ig kell összeállítania jelöltjeinek névsorát, majd az április 4-én ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa, az RMDSZ “miniparlamentje” dönt a lista végleges összetételéről – mondta az ügyvezető elnök.

Az RMDSZ április 25-én Kolozsváron megtartja IX. kongresszusát is. A Szövetségi Állandó Tanács döntését Kovács Péter ügyvezető alelnök jelentette be. Elmondta: az 509 küldött egy része valamely RMDSZ-testület tagjaként lesz jelen a kongresszuson, másik részét a megyei szervezetek, a platformok, valamint a Magyar Ifjúsági Értekezlet delegálja. A kongresszusnak módosítania kell a szövetség alapszabályzatát és programját.

Duna TV

admin
 

 • Hozzászóló szerint:

  Kelemen Hunor mondta:
  “Az RMDSZ-nek és az EMNT-nek egyaránt március 23-ig kell összeállítania jelöltjeinek névsorát, majd az április 4-én ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa, az RMDSZ “miniparlamentje” dönt a lista végleges összetételéről”
  Én meg hozzáteszem:
  Lám-lám, nem elég az, hogy a csonka “Magyar Összefogás” az RMDSZ logója alatt vesz részt az europarlamenti választásokon, hanem a lista végleges összetételéről is az RMDSZ miniparlamentje dönt. Az érdemi munka még el sem kezdődött, de a szög feje már kibújni látszik a zsákból. Ez nem elszólás Kelemen Hunor részéről. Ők csak RMDSZ-ben tudnak gondolkodni. Isten óvja az erdélyi magyarságban gondolkodó Püspök úrat!!!!

 • Csiki szerint:

  “A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik abban, hogy a magyar összefogás listájával sikerül mozgósítani a romániai magyar választókat …” Szerintem az ugy lesz, hogy az MPP – sek nem mennek el szavazni, mert azert a tulipanra megsem utunk pecsetet, a tobbi meg otthon marad, mert – ugye – a lista ugyis “nyer”

 • R szerint:

  Hat ez rizikos lessz! A parlamenti valasztason is keves a reszvetel, most meg kevesebb lessz. Tokes szavazoi sosem “Tokes” szavazok voltak hanem ideologiai alapon mentek el szavazni (trianon, autonomi). Ezzel a behodolassal az RMDSZ ala szerintem 40% elbukott a “Tokes”, de meg van ideje hlyrehozni, csak az RMDSZ-el nehez lessz vala mit is valtoztatni a helyzeten.
  Az RMDSZ elvesztette a hitelet, mar senki nem hisz nekik “autonomia” dolgokban.
  Lasd a valasztasi plakatot es aztan amit aztan tettek az autonomiaert!

 • R szerint:

  Meg egy megjegyzes!
  Tokes tenyleg befuto, de a 2 RMDSZ is az, a negyedik hely pedig az MPP es az RMDSZ-nek hatat fordito szavazok hat kicsi az eselye ha a testverek elmennek szavazni.
  Cak annyit akartam mondani hogy az RMDSZ hatradolhet, aztan az EMNT meg kampanyolhat inaszakadtaig. Az RMDSZ-nek nem erdeke a nagyreszvetel mert igy 2-1 arnyban tobsegbe lehetnek.
  Vagy tevedek?

 • másik sarmasági szerint:

  Szerintem ezt azért csinálja marco bella,hogy visszaállítsa az rmdsz elveszett tekintélyét a tagjai előtt.
  Valahogy úgy,hogy versenyezzetek vaze a kegyeimért ha azt akarjátok hogy jól éljetek.

 • >