1

Megegyezés kérdőjelekkel

Durva túlzás lenne történelminek címkézni egy olyan megállapodást, melyen épphogy megszáradt a tinta, az viszont már ma látszik, hogy Tőkés László megállapodása Markó Bélával alaposan felforgatta az erdélyi magyar politikát.

A helyzet ugyanis eddig „magyarosan” egyszerű volt, az anyaországtól átvett merev szembenállásnak még fegyverei sem különböztek: a polgári párt részéről Szász Jenő, ahányszor tehette, gyurcsányozta az RMDSZ vezetőit, akik részükről szorgalmasan ismételgették azon jelzős szerkezeteket, melyekkel az MSZP szokta Orbán Viktorékat illetni. A mi és ti egyszerű, könnyen megtanulható felállását azonban igencsak megbontja Tőkés László lépése. Ennek a lépésnek az okait itt és most ne fejtegessük, az erdélyi magyar jobboldal vezéregyénisége lapunknak is elmondta, mi késztette erre a lépésre. Hagyjuk tehát az okokat, és próbáljuk előrelátni az egyesség következményeit.

Kezdjük az RMDSZ-szel, mely első olvasatban a megegyezés nagy nyertesének tűnik, s rövid távon kétségtelenül az is. Hiszen van magyar egység Szász Jenő nélkül, mondhatta el Markó Béla, az RMDSZ pedig egy olyan választási kampány előtt áll, melynek Tőkés László főszereplője lesz, de azt a filmet Markó Béla rendezi, s a cselekmény a magyarság egységéről szól majd. Igazolhatja valami jobban az RMDSZ politikáját? Hosszú távon azonban a Tőkés–Markó megállapodás súlyos kérdéseket vet fel: a szövetség által kinevelt karrierpolitikusok talán többet törődnek majd a magyarság problémáival, látva, hogy szolgalelkűség, a főnök kiszolgálása, makacs párthűség dacára bármikor jöhet egy valódi személyiség, s minden hízelgés, hajbókolás, csúszópénz nélkül megkapja minden eremdéeszes csicska álmát, a BEJUTÓ HELYET. S mi akadályozza meg a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy az EP-választás várható sikere után a következő megmérettetésen is kérje a bejutó helyek egy részét? De ezt nem is feszegetem tovább, tekintettel kell lennem RMDSZ-tisztségviselő olvasóink idegállapotára.

Folytassuk tehát az MPP-vel, melynek országos vezetősége számára ez a megállapodás akár személyes kudarcként is felfogható, nem véletlenül próbálta Szász Jenő az utolsó pillanatig ennek létrejöttét megakadályozni. Tény: 2007-ben Tőkés László független jelölt a polgári oldal támogatásának is köszönhette választási sikerét, tény az is, hogy a polgári pártnak sem akkor, sem most nem sikerült Temesvár hősét „besorozni”: Tőkés nem kívánta azt, hogy csak az egyik oldalt képviselje. S ha az RMDSZ által kötött megállapodást elemezzük, nézzük, mit tudott a maga részéről a polgári párt felajánlani Tőkés Lászlónak? Saját listája első helyét s a biztos kudarcot, még ha egyesek győzelemként is élték volna meg, hogy az erdélyi magyarság képviselet nélkül marad az Európai Parlamentben. Nehéz elítélni Tőkést, amiért nem ezt az utat választotta…

Kicsit tétován, bizonytalankodva, de hadd soroljuk fel harmadikként a Székely Nemzeti Tanácsot is, melynek vezetője látványosan kiléptette a szervezetet az EMNT-ből, többek között az RMDSZ-szel kötött megállapodás miatt. Ebből annyit érthetünk, hogy a Székely Nemzeti Tanács az RMDSZ ellen van, ami azért furcsa, mert elnöke, Izsák Balázs a tavalyi ágyúdörgés (értsd: önkormányzati választások) több, az RMDSZ-t támogató kijelentéssel, gesztussal vetette észre magát. A tanácsokról szólva azonban nagy igazat mondott az a politikus, aki kifakadt, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nem is működik, létezését csak Tőkésnek köszönheti. Ez a kijelentés egy az egyben áll a székely tanácsra is, annyi különbséggel, hogy most elérték: nincs Tőkésük.

Végére hagytam a legfontosabbat: milyen következményekkel járhat ez a megállapodás a szavazók számára? Az egységes erdélyi magyar fellépés Brüsszelben csak jót hozhat – sok jót, vagy keveset, az elválik. Mindenesetre nem könnyű a dolga most azoknak a jóindulatú magyar embereknek, akik alig két éve az RMDSZ-szel szembefordulva kampányoltak, szavaztak Tőkésre, s most hősüket ott látják a tulipános listán… Ám ma Tőkés László az erdélyi magyarság leghitelesebb képviselője Brüsszelben – s ő aztán biztosan nem magánérdekeit nézve ment oda.

Szondy Zoltán
honline.ro

admin
 

  • Csiki szerint:

    Ezzel csak az a baj, hogy lehet tippelni, hany honap mulva rugjak fel az egeszet az UDMR – sek, amikor mar tul vagyunk a valasztasokon es nincs szukseguk Tokesre.

  • >