Sólyom László és Orbán Viktor az európai képviseletről

Sólyom László köztársasági elnök telefonon tárgyalt Markó Bélával, a Románia Magyar Demokrata Szövetség elnökével és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével.

Az államfő üdvözölte, hogy a két erdélyi magyar szervezet között megállapodás született egy közös európai parlamenti lista felállításáról. Sólyom László már 2008-as székelyföldi látogatása alkalmával szorgalmazta az erdélyi magyarság minél szélesebb körű összefogását. Meggyőződése szerint a mostani megállapodás kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy a Romániában élő magyarok megfelelő európai szintű képviselethez jussanak.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke gratulált az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak és személyesen Tőkés Lászlónak, akinek tevékenysége nyomán minden eddiginél erősebb képviselete lehet a magyar ügynek Brüsszelben.

Orbán Viktor és Tőkés László egyaránt rendkívül fontosnak nevezték, hogy az erdélyi magyarságot hiteles, közbizalmat élvező emberek képviseljék az Európai Parlamentben. Szükség is lesz az egyenes, őszinte, becsületes magyar hangra, amellyel világossá lehet tenni, hogy Európában nem lehet kettős mércével mérni: az az autonómia ugyanis, ami a kontinens számos nemzeti közösségét megilleti, az megilleti az erdélyi magyarságot is.

Tőkés László szerepvállalásával jó esélye van annak, hogy minden eddiginél nagyobb súllyal lehessen képviselni az erdélyi magyarság autonómiájának ügyét az Európai Parlamentben.

admin
 

>