Ígéret már van a székelyföldi megyék fejlesztésére

Fotó: Csúcs Mária

Radu Berceanu közlekedési- és infrastrukturális, Vasile Blaga regionális fejlesztési- és lakásügyi tárcavezető, valamint Monica Iacob-Ridzi, az újonan létrehozott Ifjúsági- és Sportminisztérium vezetője Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökeivel, valamint a két megye több településének polgármesterével találkozott pénteken.

A több órás találkozót követően a két tanácselnök és a három miniszter közös sajtótájékoztatót tartott. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint van remény arra, hogy a beruházások folytatódjanak, hisz csupán Hargita megye 199 projektet terjesztett a három miniszter elé.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök szerint a két székelyföldi megye fejlesztését az utóbbi évtizedekben elhanyagolták, és csak akkor kezdett valami elindulni, amikor az RMDSZ kormányzati párt lett. Tamás humorosan megjegyezte, hogy közel három köbméter volumenű projektet tettek le a két megye vezetői a miniszterek asztalára.

Radu Bercenu közlekedési és infrastrukturális miniszter bejelentette, hogy folytatódnak az országutakon megkezdett javítások, illetve még az idén elkezdik a Kovászna és Hargita megyét átszelő, Sepsiszentgyörgy és Maroshévíz közötti E578-as európai út felújítását. Ezt 2010-re be is szeretnék fejezni.

Jó hír, hogy a minisztérium támogatja a sepsiszentgyörgyi körgyűrű kiépítését, és a miniszter szerint a Galac és Marosvásárhely közötti gyorsvonat, Csíkszeredát is érintve, már jövő héttől ismét a régi útvonalon fog közlekedni.

Monica Iacob-Ridzi, az ifjúsági és sport tárca vezetője arról számolt be, hogy folytatódnak a sport terén elkezdett beruházások, és erre a célra a tavalyinál nagyobb összeget kap Hargita megye. A miniszterasszony támogatja azt az elképzelést, hogy a sportbázisok kerüljenek az önkormányzatok tulajdonába és adminisztrálásába, majd arról is beszámolt, hogy egy, a tömegsportot érintő kosárlabda-program indul, melynek során minden városba kosárlabda palánkokat szerelnének fel.

Vasile Blaga, a regionális fejlesztési- és lakásügyi tárca vezetője elmondotta, hogy az új kormány folytatja a lakásépítési programot, országszerte idén 18 ezer lakást szeretnének átadni. Folytatódik az uszodaépítési, és tornaterem program is. Hargita és Kovászna megyékben befejezeik az elkezdett tornatermeket, Hargita megyében 11, Kovászna megyében pedig 9 ilyen létesítményről van szó.

Marosvásárhelyi Rádió

admin
 

>