Tőkés: kudarcot vallott Erdélyben az MPP alternatíva-építése

A romániai magyar politikai életben visszatérni látszik az egypártrendszer, hiszen kudarcot vallott az alternatíva-építés – jelentette ki Tőkés László európai parlamenti képviselő.

Tőkés annak kapcsán nyilatkozott, hogy Szász Jenő MPP-elnök korábban bírálta az RMDSZ-EMNT EP-választási közös listáját.

Szász kijelentette, hogy nem támogatja a közös választási listát, mert – mint fogalmazott – egy pártlistát soha nem lehet nemzeti listának nevezni.

Tőkés szerint könnyű belátni, hogy a polgári párt nem tudta megteremteni az alternatívát Erdélyben. “Aki megpróbálja megírni az MPP háromnegyed éves történetét, az maga is rájöhet, hol, mikor követett el hibákat a polgári párt” – állapította meg az európai parlamenti képviselő.

Rámutatott: azért kényszerült megegyezésre az RMDSZ-el, mert politikai játéklehetőséget kívánt biztosítani a szövetségen kívüli “nemzeti erőknek”, köztük elsősorban az MPP-nek, amely megkaphatja az ugyancsak befutóként esélyes negyedik helyet a nemzeti jelöltlistán.

Az európai parlamenti képviselő szerint nem elég állandóan a pálya széléről kiabálni és szidni az RMDSZ-t, hanem a politikai játéktérre kell juttatni a szövetségen kívüli magyar erőket. “Azokért vállaltam ennek a lépésnek a felelősségét, akik most a legvehemensebben ellenzik ezt a megoldást. De ha valaki jobbat tud mondani, akkor szívesen elfogadom” – mondta Tőkés.

Hozzátette: véleménye alapvetően nem változott az RMDSZ politikájáról, viszont látja a politikai nyitás lehetőségét, és ha az RMDSZ alternatívájának, vagyis az MPP-nek nem sikerül talpra állnia, akkor más utat kell keresni a nemzetstratégiai célok eléréséhez” – magyarázta Tőkés László. (mti/krónika  transidex nyomán.)

admin
 

>