Băsescu: az autonómia szükséges


Traian Băsescu államfő szombaton Kovászna és Hargita megyei önkormányzati vezetőkkel tárgyalt Sepsiszentgyörgyön. A megbeszélésen Tamás Sándor háromszéki tanácselnök elmondta, hogy a székelység igenis igényeli a területi autonómiát. Erre reagálva Băsescu elnök elismerte, hogy bizonyos fokú autonómia szükséges, de kihangsúlyozta, hogy a területi autonómiát továbbra is ellenezni fogja.

Băsescu érvelésére reagálva, amely szerint Románia nemzetállami voltát és oszthatatlanságát az alkotmány első cikkelye szögezi le, a helyi vezetők elmondták: Spanyolország alaptörvényének első bekezdése is a nemzetállamiságot hangsúlyozza, azonban mindjárt a második pontja kimondja a régiók autonómiáját és felsorolja ezek hatáskörét is.

– Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az államelnök, a szubszidiaritás elvének mentén támogatja a helyi autonómiát – nyilatkozta a találkozó után Tamás Sándor. A tanácselnök hozzátette: „Az államfő egyetért azzal, hogy az olyan állami intézmények, mint amilyen a rendőrség, egészségügy és oktatás helyi irányítás alá kerüljenek”.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a tárgyalás legnagyobb eredményének az könyvelte el, hogy sikerült az államelnököt meggyőzniük arról, hogy a szegényes költségvetés nem szolgálja Székelyföld érdekeit. Borboly az utak mellett a különböző szociális programok hiányos finanszírozását, illetve az önkormányzatok adósságait is azon témakörök közé sorolta, amelyben számítanak az államelnök segítségére.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy vélte, az államelnök sok területen nyitott a székelység felé.
– A beígért infrastrukturális támogatás, amennyiben megtörténik, régi adósság törlesztése lesz a román állam részéről – mondta Antal, és hozzátette: „Érzékelhető volt, hogy az elnök nem tudta magát túltenni a régi sérelmeken. Abban egyetértettünk, hogy az elmúlt hetek nyilatkozatai felborzolták a kedélyeket és, hogy szűkség van a partnerségre a magyar közösség képviselőivel. Reméljük, hogy az elkövetkező hetek döntései megerősítik az elhangzottakat.”

A tárgyalás kézzelfogható eredménye, hogy Vasile Blaga fejlesztési, Elena Udrea turisztikai és Radu Berceanu közlekedési miniszterek február 20-án Hargita és Kovászna megyék elnökeivel és a nagyobb városok polgármestereivel a régió infrastruktúrájáról és idegenforgalmáról fognak tárgyalni Csíkszeredában.

admin
 

>