Băsescu: a magyarok érdekeit is védje a román kormány

Annak bizonyítására kérte a kormányt Traian Băsescu államfő, hogy a romániai magyarok érdekeit is védi, ugyanakkor felhívta a figyelmet: magyar nemzetiségű polgármesterek által vezetett székelyföldi önkormányzatokban a nem magyar nemzetiségűek elleni tisztogatás folyik.

A román államfő ezt tegnap jelentette ki az elnöki hivatalban, Dan Nica frissen kinevezett belügyminiszter hivatali beiktatási ünnepségén, amelyen részt vett többek között Emil Boc miniszterelnök is.

Băsescu azt szeretné elérni: a romániai magyarok ne érezzék magukat elhagyatottnak amiatt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már nincs a kormányban. Ezért eljött az ideje annak – mondta a román államfő -, hogy a kormány bizonyítsa be: a magyar kisebbség érdekeit is képes védeni.

Băsescu szerint ezt úgy tudja megtenni, hogy “odafigyel” Hargita és Kovászna megye infrastruktúrájára, valamint a kormány hatáskörébe tartozó megyei intézmények vezetői tisztségének elosztási módjára.

Az államfő bírálta az RMDSZ-t, s azt vetette a szövetség szemére, hogy egyes politikusai úgy gazdálkodtak a decentralizált intézményekkel, mintha saját birtokaik lettek volna. Hozzátette: ez a helyzet nem jogosítja fel az RMDSZ vezetőit arra, hogy az embereket a kormány ellen uszítsák.

Băsescu ez utóbbi megállapításával a vasárnap Sepsiszentgyörgyön rendezett tüntetésre utalt, amelyet az erdélyi magyar történelmi egyházak az RMDSZ és a MPP támogatásával hívtak össze. A résztvevők amiatt tiltakoztak, hogy a kormány a Hargita és Kovászna megyei közintézmények vezetőinek a leváltását tervezi.

Băsescu arra kérte a beiktatási ünnepségen részt vevő kormánytagokat, hogy a magyarok által többségben lakott megyékben váltsák le azokat az intézményvezetőket, akik alkalmatlanok, de ne tegyenek különbséget a román és a magyar nemzetiségűek között.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Hargita és Kovászna megyében magyar polgármesterek által vezetett önkormányzatokban gyakran tisztogatás folyik a nem magyar nemzetiségű román állampolgárok ellen.

Megismételte: a romániai magyar kisebbség esetében nem lehet szó területi autonómiáról, mivel Románia az alkotmány szerint egységes, szuverén és független nemzetállam. (mti)

admin
 

>