1

Smaranda Enache: módosítani kell a kisebbségvédelmi rendszert

Az alkotmánymódosítás során kisebbségvédelmi kitételeket is bele kell foglalni az új alaptörvénybe, hogy ne kerülhessen sor a Kovászna és Hargita megyei tiltakozásokhoz hasonló megmozdulásokra – jelentette ki szerdán Smaranda Enache. A Pro Europa Liga társelnöke szerint az új alkotmánynak új, tényleges kisebbségvédelmet biztosító mechanizmusokat kell tartalmaznia, az alaptörvénynek akár különleges jogállást is biztosítania kell a kisebbségeknek. Enache úgy véli, erre figyelmeztet a jelenlegi helyzet, amikor „a politikai és etnikai képviselet nem egészíti ki egymást, egy etnikai párt (az RMDSZ – szerk. megj.) ellenzékbe vonulása pedig gyengíti a kisebbség részvételét a helyi és regionális döntéshozatalban”.

Az RMDSZ ellenzékbe szorulásával nyilvánvalóvá vált a kisebbségvédelmi rendszer sebezhetősége, ami elsősorban a romániai magyar közösséget érinti. Fennáll a veszélye annak, hogy az utóbbi évtizedben működő kisebbségvédelmi standardok leromlanak, ennek nyomán pedig ismét kiéleződhetnek a feszültségek, fejtette ki a Pro Europa Liga társelnöke.

A kisebbségvédelem régi törvényes kerete fontos szerepet játszott ugyan az etnikumközi kapcsolatok stabilizálásában az átmeneti korszakban, ezt a rendszert azonban hozzá kell igazítani az új helyzethez, hiszen Románia időközben tagja lett a NATO-nak és az Európai Uniónak, hangsúlyozta Enache.

A Pro Europa Liga vezetője szerint a politikai algoritmus nem megfelelő módszer a helyi közintézmények vezeti tisztségeinek elosztására, és bírálta az RMDSZ-t, hogy akkor nem bírálta ezt a módszert, amikor haszna származott belőle. Ebből a szempontból az RMDSZ most indokolatlanul sérelmezi, hogy elveszíti a helyi intézményvezetői tisztségeket, a sérelmek ugyanakkor indokoltak a romániai magyar közösség szempontjából, tette hozzá. „Ha az RMDSZ nem jut be a parlamentbe, akkor megszűnik a kisebbségvédelem? Nem az RMDSZ-nek, hanem az államnak kellene biztosítania a kisebbségek védelmét” – fogalmazott Smaranda Enache

kronika.ro

admin
 

  • siklodi károly szerint:

    Kedves -ENACHE-aszony!Amit ön tett-és tesz az erdélyi magyarokért,az a kiállás,amit tanusitot példamutato .Én egy egyszerű ERDÉlYI ember vagyok,és egyformán szeretem a Románt,a Cigányt,a Magyart “az igaz EMBERT” Jó érzés tölt el, hogy egy országba lakhatok önnel.De harakszom a hazug történelem hamisitokra,a buzgó hazafiakra,mind két oldalon.Én tudom hogy önt sokan támadják ,nehéz igaz embernek lenni,ebben a balkáni kotyvalékban,ahol a hazugság erény a hazafi szájából,de erösitse az a tudat hogy sokan vagyunk az önök oldalán.Kivánok önnek egéséget,boldogságot-Károly-Nyárádremetéröl

  • >