Bejött: Tőkés vezeti az RMDSZ EP-listáját

A találkozóról származó belső információk szerint megszületett a megegyezés az RMDSZ és Tőkés László között, ő fogja vezetni a szövetség listáját az európai parlamenti választáson.

“Elfogadom. Köszönjük.” Belső információk szerint Tőkés Lászlónak ezekkel a szavaival kezdődött a Markó Bélával folytatott találkozó. Ezt követően a Kolozsvárott tartott megbeszélések még mintegy másfél órán át zajlottak.

Az RMDSZ jelöltlistájának első helyén Tőkés László lesz, a második és harmadik helyre az RMDSZ jelöl, a negyedik hely szintén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak jut. A lista fennmaradó, de már nem befutó helyeire 75 százalékban az RMDSZ, 25 százalékban az EMNT állít jelölteket. Az erről szóló megállapodást február 22-én írják alá. Közös kampány azonban nem lesz, csupán egy koordinációs bizottság.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a felek elmondták, abban is megegyeztek, hogy létrehozzák az  Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amelyben egyenlő arányban vesz részt az RMDSZ és az EMNT. A fórum konzultációs feladatokat fog ellátni, a döntéseket pedig konszenzusos alapon hozzák meg. A részletekben április 3-ig kell a feleknek megállapodniuk, akkor írják alá a fórumot létrehozó egyezményt.

Tőkés László a sajtótájékoztatón kiemelte, az RMDSZ párbeszéd iránti nyitottságát nagyban elősegítette az alakulat ellenzékbe kerülése.

Tőkés László az EMNT másik két vezetőjével, Szilágyi Zsolttal és Toró T. Tiborral jelent meg a mostani, kolozsvári tárgyalási fordulón. Markó Béla mellett az RMDSZ részéről Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Borbély László és Kovács Péter ügyvezető alelnökök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója vett részt a megbeszélésen.

manna.ro

admin
 

>