Székely zászló lobog a kovásznai megyeháza homlokzatán

illusztráció

Egy héttel ezelőtt eltűnt a megyei tanács és a prefektúra közös gyűlésterméből a székely zászló. A lobogót Codrin Munteanu prefektus beiktatása előtt szedték le. A megye új prefektusa állítja, ő nem látta, és nem tud arról, hogy a kormányhivatal épületében lenne a lobogó. Tamás Sándor megyeitanács-elnök elmondta, a múlt hét végén visszakapták a zászlót, s hogy ne okozzon gondot a közös teremben, az épület homlokzatán helyezték el.

Codrin Munteanu tegnapi sajtótájékoztatóján a 2001-ben kiadott 1157-es kormányrendeletre hivatkozva állította: törvényesen csak a román zászló kaphat helyet hivatalos közintézményekben, illetve ezek homlokzatán, s bár az említett rendeletben nem szerepel, az EU-s csatlakozás után kitehetik az unió lobogóját is. A prefektus jogászként érvelt: helytelen a meglátás, miszerint amit a törvény nem tilt, azt szabad. Ha a jogszabály valamit kö­telező módon kijelent, azt nem lehet áthágni.

Codrin Munteanu kifejtette, elődje, György Ervin ennek jegyében járt el, január 16-i keltezésű jelentésében válaszolt a belügyi és közigazgatási tárca megkeresésére: ellenőrizték, és a gyűlésteremben valóban ott áll ,,a Magyar Köztársaság zászlója és egy azonosítatlan lobogó”. A prefektúra január 20-án hivatalos átiratban figyelmeztette a megyei önkormányzatot: 24 órán belül távolítsák el Magyarország zászlaját, ellenkező esetben kihágás miatt megbüntetik az intézményt. Ebben a figyelmeztetésben sem a székely lobogó, sem az „azonosítatlan zászló” nem szerepel.

Codrin Munteanu, aki hétfő délelőtt még valószínű, nem szembesült a megyei tanács épületére kifüggesztett lobogóval, elmondta, jelen pillanatban nincs amiért megbüntetnie a megyei önkormányzatot, hisz „nincs zászló, nincs kihágás”. Él azonban a precedens nyújtotta lehetőséggel, és hamarosan felszólítja a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt: távolítsák el az épületről a székely zászlót. Munteanu úgy véli, „egyesek zászlós játékokkal vannak elfoglalva ahelyett, hogy a megye fejlesztésével törődnének”.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke számít arra, a megye román prefektusa jogi akciót indít a székely zászló ellen. „Minden bizonnyal ismét elkezdődik a levelezés a két intézmény között, és az sem kizárt, hogy büntetést rónak ki. Igyekszünk majd megvédeni álláspontunkat” — felelte a Háromszék kérdésére.

admin
 

>