Nyílt levél Szász Jenőtől, Markó Bélának

Elnöki Hivatal

Markó Béla Elnök úr részére

Tisztelt Elnök úr!

Amint arról bizonyára értesült, a Magyar Polgári Párt január 19-i elnökségi ülésén arról született döntés, hogy jogi keretet biztosítunk és felajánljuk Ft. Tőkés László püspök úrnak a Magyar Polgári Párt listájának első helyét egy újabb brüsszeli mandátum megszerzésének érdekében. A másfél évvel ezelőtti helyzethez képest óriási előrelépésnek tartjuk, hogy az RMDSZ is felajánlotta ugyanezt a lehetőséget a Püspök úrnak, hiszen most már a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is úgy látja, hogy Tőkés Lászlót illeti meg a romániai magyarság Európai Parlamenti képviseletének listavezető tisztsége!

Tekintettel arra, hogy Tőkés László püspök úr – teljes joggal! – nemzeti listában gondolkodik, úgy ítéljük meg, hogy sem a Magyar Polgári Párt, sem az RMDSZ önmagában nem tudná biztosítani azt a széleskörű támogatottságot, amelyre az erdélyi magyarságnak a mindenkori parlamenti, illetve az európai parlamenti választásokon szüksége van.
Mivel az Európai Parlamenti választásokról szóló választójogi törvény értelmében egy választási koalíció számára is ugyanúgy 5%-os a bejutási küszöb, mint egy külön induló szervezet esetében, ugyanakkor az induláshoz szükséges aláírások száma is ugyanaz a kettőszázezer, szorgalmazzuk egy Magyar Nemzeti Lista felállítását, amelyhez az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt választási koalíciója adná meg a szükséges jogi keretet. Egy szervezet listája nem tud nemzeti lista lenni, egy nemzeti listának jogi és intézményes keretet csak az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közötti magyar koalíció tud biztosítani!

Abból kiindulva, hogy a listavezető hely tekintetében nincsen vita az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között Tőkés László püspök úr személyét illetően, a Magyar Nemzeti Lista második és harmadik helyére az RMDSZ, negyedik helyére pedig a Magyar Polgári Párt jelöltjét javasoljuk. A másfél évvel ezelőtti eredmények ismeretében, véleményünk szerint ez a jelöltállítási módszer tud a leghatékonyabbnak bizonyulni, ugyanakkor az rdélyi magyar történelmi egyházak, a civil szervezetek és a romániai magyar közvélemény széleskörű támogatását is élvezné!

A jelenlegi romániai politikai helyzetben, amikor a kormányalakítás érdekében egy olyan nagykoalíció jött létre, amely akár logikusnak is tekinthető, de amelyik minden bizonnyal nem vívta ki sem a jobboldali, sem a baloldali szavazók tetszését, az Európai Parlamenti választásokon a csalódott román választópolgárok gyenge részvételére lehet számítani.
Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyarság számára most megadatott többletmozgósítási lehetőséggel az RMDSZ-nek nem visszaélnie, hanem élnie kellene!

Éppen ezért arra kérem Elnök urat, hogy mérlegeljék és fogadják el a Magyar Polgári Párt ezen koalíciós ajánlatát, mint az erdélyi magyar közösségi érdekeinket ténylegesen szolgáló megoldást!

Válaszát várva, üdvözlettel

Szász Jenő
a Magyar Polgári Párt elnöke

Székelyudvarhely, 2009. február 9.