Major Emőke dicséretes munkája

A zilahi születésű Major Emőke tavaly ősszel költözött német állampolgárságú párjával a moldvai Szitás faluba, hogy magyar nyelvre tanítsa az ottani csángó gyerekeket. Elsőként a falu katolikus plébánosa próbálta ezt megakadályozni, aki nemrég egy szentmisén arra szólította fel a szülőket, hogy ne engedjék gyermekeiket a foglalkozásokra.

– Amikor meghallotta a Csángószövetséget és a magyar oktatást, akkor megígérte, hogy ellenkampányt fog folytatni, meg is tartotta a szavát – mondta Major Emőke oktató.

A katolikus plébános nem állt a kameránk elé, azt azonban elmondta: erkölcstelennek tartja, hogy olyan emberek oktatnak, akik élettársi kapcsolatban élnek. Nem vállalta a nyilvános állásfoglalást a község polgármestere sem, annyit azonban értésünkre adott: nem a magyar oktatást, hanem annak törvényes kereteit kifogásolja. Eközben a szülők úgy döntöttek: nem engedik a gyerekeket a foglalkozásokra.

Egy maroknyi szülő azonban nem ijedt meg a helyi plébános fenyegetéseitől. Tavaly ősszel 25-30 gyerek is látogatta az iskolán kívüli foglalkozásokat, ez a létszám mára öt-hat gyerekre csappant.

Duna TV

admin
 

>