Antal Árpád: ,,Jóhiszemű románok is tüntethetnének a magyarokkal”

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint „a jóhiszemű románoknak” is részt kellene venniük a magyar egyházak által vasárnap szervezett tüntetésen, mivel olyan eszme támogatásáról van szó, amely hozzájárulhat a két közösség jó egymás mellett éléséhez.

A volt RMDSZ-es képviselő csütörtökön tartott sajtótájékoztatón kijelentette, Sepsiszentgyörgy polgármestereként az a véleménye, hogy be kellene tartani a megye és a megyeszékhely etnikai összetételét, amikor a prefektusi tisztségről, valamint a decentralizált intézmények vezetői tisztségeiről van szó.

„Több ízben elmondtam, az intelligencia portfoliója nem valamely pártnál vagy etnikumnál található. Tehát statisztikai szempontból, a megye lakosságát képező két etnikum megoszlási arányát figyelembe véve a magyar közösségnek háromszor annyi szakembere kell legyen” – fejtette ki Antal.

Tehát ha azt az elvet követjük, hogy a decentralizált intézmények élén szakembereknek kell állniuk, akkor a tisztségek 75 százalékát magyaroknak kell betölteniük.

A tüntetés nem a román lakosság ellen szól, mondta Antal, hozzátéve, ő jelen lesz az eseményen.

A megye magyar történelmi egyházainak képviselői kedden felhívást intéztek a hívőkhöz, hogy vasárnap, az istentiszteletet követően vegyenek részt a Sepsiszentgyörgyön szervezendő akción, amelyen a magyar intézmény-vezetők leváltása ellen tiltakoznak.

nyugatijelen.com

admin
 

>