Tüntetést szerveznek a történelmi egyházak

Tiltakozó felvonulást és nagygyűlést szerveznek a háromszéki történelmi magyar egyházak elöljárói a magyar intézményvezetők védelmében, kezdeményezésüket az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt is támogatja. A nagygyűlésen politikusok nem szólalnak fel, ezzel is sugallván, hogy nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügyről van szó.

A történelmi magyar egyházak képviselői tegnap döntöttek a tiltakozó megmozdulás megszervezéséről, az ötlet azonban korábban, még az egyetemes imahéten felmerült, aggódva észlelték ugyanis, hogy a kormánypártok el akarják távolítani a magyar intézményvezetőket. „Azt hittük, hogy a gyertyás tüntetések ideje lejárt” — mondta Kovács István unitárius lelkész, majd hozzátette: a választások után elkezdődött etnikai tisztogatás visszalépést jelent az elmúlt évekhez képest.

Az egyházi elöljárók tegnapi találkozóján egy közleményt is megfogalmaztak, melyben hangsúlyozzák: a történelmi egyházak az evangélium hirdetése mellett mindig is kiálltak nemzetközösségünk ügyének védelméért. Szerintük a magyar intézményvezetők eltávolítása mögött a régi időkre emlékeztető etnikai tisztogatási szándék húzódik. „Az intézményekben a magyar jelenlét elvi kérdés. Nem mondunk le sem nemzeti méltóságunkról, sem a lakosság etnikai arányának megfelelő súlyú képviseletről” — szögezik le az aláírók. Ugyanakkor felháborodásuknak adnak hangot, amiért Háromszéken a magyar nemzetiségű vezetők eltávolítása máris elkezdődött. „Háromszék lakosságának háromnegyede magyar, ezért jogos igényünk, hogy az intézmények vezetőinek 75 százaléka magyar legyen” — áll a felhívásban.

Véleményük szerint csakis az arányos képviselet biztosíthatja a magyar és a román lakosság békés együttélését. Éppen ezért határozottan követelik a „gyarmatosító szándékú bukaresti vezetéstől”, hogy biztosítsák az arányos képviseletet. Az egyházi elöljárók egyúttal örömüket fejezték ki, hogy a közös nemzeti ügy érdekében „politikusaink egységesen álltak ki, felülemelkedve a pártpolitikai különbségeken”.

„Vasárnap minden magyar érzelmű testvérünket várjuk templomainkba, illetve 13 órakor a prefektúra előtt” — zárják felhívásukat. A dokumentumot mind a négy történelmi egyház képviselői aláírták, így Dénes Csaba, a Sepsi Református Egyházmegye esperese, Hajdu János sepsi-barcasági római katolikus főesperes, Kovács István, az Erdélyi Unitárius Egyház közügyigazgatója, Pap Mária, a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese, Szőcs László, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese, Vargha Béla kézdi-orbai római katolikus főesperes és Zelenák József, a Romániai Magyar Evangélikus Egyház püspökhelyettese.

Az egyházak kezdeményezését mind az RMDSZ, mind a Magyar Polgári Párt támogatja. A tegnapi találkozón egyébként az egyházi elöljárók, lelkészek melett jelen volt Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke lapunknak elmondta: támogatják a kezdeményezést, fontosnak tartják a magyarság arányos képviseletét, és arra buzdítják híveiket, vegyenek részt a tiltakozó megmozduláson. A tervek szerint a nagygyűlésen a politikusok nem kapnak majd szót, értesüléseink szerint az RMDSZ és az MPP közös nyilatkozatot készül kidolgozni.

Farcádi Botond, Háromszék

admin
 

>