Bíróság előtt a Székelyföld régió

Megtámadta a Hargita Megyei Törvényszéken a Prefektusi Hivatal azt a több helyi önkormányzat által hozott döntést, amely március 15-ére írta volna ki a Székelyföld régió ügyében tartott autonómia-referendumot.

Adrian Panescu, a prefektúra kabinetfőnöke szerint Csíkszereda, Székelyudvarhely, Borszék és Újszékely önkormányzata ellen tettek panaszt, amiért ezek a hivatal figyelmeztetése ellenére sem vonták vissza a referendumot március 15-ére kiíró határozataikat; az ügyet február folyamán tárgyalja a megyei törvényszék. A március közepére ütemezett referendumon a megye lakosságát azért szólították volna urnákhoz, hogy igen vagy nem szavazataikkal eldöntsék: kívánják-e Hargita, Kovászna és Maros megye területi újraszervezését, és a Székelyföld nevet viselő új régió gazdasági és kulturális autonómiáját.

A prefektusi hivatal szerint a kezdeményezés törvénytelen, mivel a megyék új területi felosztásához módosítani kellene az Alkotmányt. Az alaptörvény megváltoztatását viszont csak az államelnök, a szenátorok és a képviselők egynegyede, vagy 500 ezer szavazópolgár kezdeményezheti.

honline.ro

admin
 

>