A megyei törvényszéken a kézdivásárhelyi határozat

A kézdivásárhelyi városházán pénteken sajtótájékoztatót tartott Fekete Károly és Rácz Károly, az MPP helyi elnöke és a város MPP-s polgármestere, aki többek között az ország új, tervezett közigazgatási felosztásáról beszélt.

A Traian Băsescu elnök által javasolt alkotmányos közigazgatási reformot illetően a Magyar Polgári Párt keretprogramja is tartalmazza az asszimetrikus regionalizmus bevezetését, amelybe Székelyföld autonómiájának kérdése is beilleszkedik ― jelentette ki Fekete Károly, az MPP kézdivásárhelyi elnöke. Kifejtette, igencsak időszerűnek találják, hogy az önkormányzatok elfogadják a Székely Nemzeti Tanács autonómia-népszavazásra vonatkozó tervezetét. Fekete igen furcsának találja egyes magyar politikai vezetők kijelentését, miszerint a romániai regionális újraszervezése nem aktuális téma.

A regionális újraszervezés időszerű ― fejtette ki Fekete Károly ―, mert ha a közeljövőben bekövetkezik Románia regionális újraszervezése, akkor az MPP úgy látja, ezért most kell cselekedni, és most kell kérni, hogy a Székelyföld önálló régióvá váljék.

Kézdivásárhely volt az első székelyföldi település, amely egyhangúan fogadta el az autonómia-népszavazás kiírásáról szóló határozatot, és tűzte ki annak megtartását múlt év november 30-ra. Erre azonban nem kerülhetett sor. Mi a helyzet a határozattal? ― kérdeztük Rácz Károlytól, a céhes város polgármesterétől. Rácz elmondta: a határozatot György Ervin akkori prefektus megtámadta a megyei törvényszék közigazgatási részlegén, eddig egy tárgyalás volt, amikor írásban nyújtották be az alperes álláspontját. A következő tárgyalást a bíróság február 12-re tűzte ki, amikor minden valószínűség szerint érdemben is tárgyalják az ügyet. A következő lépés annak eredményétől függ ― mondotta a polgármester.

Iochom István, Háromszék

admin
 

>