1

Az önálló székelyföldi régióért

Az idei év legsürgetőbb feladatainak egyike az autonómia-népszavazások megszervezése és a Székelyföld régió létrehozatalához szükséges feltételek megteremtése — fejtette ki Tulit Attila, az MPP megyei önkormányzati frakciójának vezetője.

Érvelésében kiemelte: Románia közigazgatási átszervezés előtt áll, és az új régiók határai egyelőre a politikum számára is ismeretlenek, „fontos gyorsan lépnünk és megelőznünk, hogy akaratunk ellenére egy mesterségesen kiagyalt régióba kényszerítsenek”. Az MPP több kezdeményezéssel szeretné felgyorsítani az önálló székelyföldi régió kialakításának folyamatát. Fontosnak tartja a széki, kisrégiós struktúrák létrehozását a megyehatárok eltűnésével, ezekre hárul majd az új, időközben kiépített intézményrendszer működtetése. Éppen ezért idéntől a polgáriak kihelyezett frakcióüléseket tartanak a négy történelmi székely megyében, és hasonlóak megszervezéséről egyeztettek Hargita megyei kollégáikkal is. A közös intézményrendszer kialakítása céljából javasolják a székely megyei önkormányzati képviselők munkacsoportjának létrehozatalát, bíznak benne, bár ők a kezdeményezők, mások is felkarolják és támogatják az elképzelést.

Az MPP megyei frakciója segíti az SZNT által javasolt Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés megszervezését, és részt vesz a helyi népszavazások koordinálásában is. Fontosnak tartaná egy Autonómia Alap létrehozatalát, a vállalkozások, egyének hozzájárulásából fedezni tudnák a referendumok költségeit.

Tulit Attila számba vette a háromszéki MPP-frakció bő féléves tevékenységét is. Konstruktív ellenzékként dolgoztak a megyei tanácsban — mondotta. Nemcsak szimbolikus értékű, hanem mentalitásváltást jelez, hogy végre az önkormányzat gyűléstermébe kitették a székely lobogót, bíznak benne, hamarosan a megyeháza homlokzatán is helyet kap — fejtette ki. Eredményként könyveli el, hogy a testület elfogadta az MPP-s Fülöp Csaba tervezetét, és részt vesznek az egészségügyi menedzsmenttel kapcsolatos INTERREG IVC pályázaton. A kudarcok között elsőként említette, hogy az autonómia-népszavazások ügyében nem sikerült állásfoglalásra késztetniük az RMDSZ-frakciót, és egyelőre a megyei tanács elnökét sem tudták meggyőzni arról, hogy a kérdést sürgősen meg kell vitatni.

Farkas Réka, Háromszék

admin
 

  • Kudor Dora-Stefania szerint:

    ez jo Sarmasag a legjobb

  • >