Nemzeti listát! – Interjú Tőkés László püspökkel

Számos feltételtől tette függővé, hogy újabb brüsszeli mandátumért induljon az idén júniusban Tőkés László, az erdélyi magyarság független európai parlamenti képviselője. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nemzeti lista összeállítását szorgalmazza, s azt reméli, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség visszanyeri józan ítélőképességét.

– Nagy érdeklődésre számot tartó kérdés, hogy ön elindul-e a júniusi európai parlamenti választásokon újabb mandátumért, és ha igen, milyen színekben?
– Ezelőtt két évvel még nekem sem jutott eszembe, hogy indulnom kellene. Az RMDSZ-szel szemben – amely torz módon elhajlott a kormánypolitika irányába, és annak rendelte alá a saját döntéseit – azonban fontos lépésnek számított másfajta politizálást kínálni a választóknak. Most ismét helyzetfüggő a kérdés, mert számomra nem öncél az újabb mandátum. Inkább az foglalkoztat: megéri-e, szükség van-e annak a nehéz döntésnek a meghozatalára, hogy válasszak a püspöki szolgálat és a képviselőség között. Ha a helyzet úgy alakul, hajlok arra, hogy elvállaljam a jelöltséget.

– Mitől függ ez?
– Főleg attól, hogy sikerül-e Erdélyben megvalósítani a nemzeti összefogást, a közös nemzeti listát. Hangsúlyozom: nem az RMDSZ, nem a Magyar Polgári Párt, hanem az erdélyi magyarság listáját.

– Ez azt jelenti, hogy most az RMDSZ és az MPP térfelén pattog a labda?
– Azt jelenti, hogy mélypontra süllyedt az RMDSZ-nek – a romániai magyarság képviseletét kisajátító szervezetnek – a támogatottsága. Kipenderülve a kormányból története legnagyobb válságát éli meg az RMDSZ, s miután százezrek fordultak el tőle, várható, hogy tovább apad a támogatottsága. Félő tehát, hogy az EP-választáson, amelyet nem jellemez nagy érdeklődés, az RMDSZ nem is jutna be Brüsszelbe, mert nem érné el az öt százalékot. Méltó magyar EP-képviseletet csak összefogással tudunk elérni. Szinte kitapintható az alulról jövő igény az ellenségeskedés befejezésére.

– Viszont Markó Béla nem tekinti prioritásnak a tavaly elkezdődött párbeszéd folytatását.
– Markó Béla néhanapján elveszíti a józan ítélőképességét. Az RMDSZ elnöke azt a destruktív üzenetet küldte szét Erdélyben, hogy ő nem tartja prioritásnak a megegyezést. Ezzel szemben én ennek az ellenkezőjét hirdetem: hogy összefogás nélkül nem sokra megyünk – sem mi, sem az RMDSZ. Ezért hiszem, hogy Markó Béla időnként elveszíti ítélőképességét, sőt túlbecsüli az RMDSZ erejét. Úgy könyvelhetett el viszonylag jó eredményt az RMDSZ a legutóbbi választáson, hogy nem volt komoly ellenfele. Viszont ha most az MPP valóban elindít egy EP-listát, annak legalább az lesz a következménye, hogy egyik alakulat sem jut be Brüsszelbe. Az MPP-t is józanságra kell ösztönözni, mert úgy politizál, mintha időközben semmi sem történt volna. Pedig tudomásul kellene venni a tényeket s a legutóbbi választás gyenge eredményeit. Azt is be kell látnia, hogy legfeljebb becsületbeli kötelességét teljesíti, ha elindul az EP-választáson, de az öt százalék elérésére semmi esélye nincs – pláne az RMDSZ-szel szemben. 2007-ben hat szervezet és párt összefogásának köszönhetően jutottam be az Európai Parlamentbe. Nem kell tehát lebecsülni a civil szférát és az egyházakat, mert ha ezeket az erőket össze tudjuk gyűjteni, az által mindenki jól jár.

– Amikor ön az erdélyi politikai alakulatokat bírálja, akkor ez az EMNT elnökétől kijáró atyai intelmek sorozataként értelmezhető?
– Sajnos az EMNT nem tudja betölteni a hivatását, mert távol tartja magát tőle az RMDSZ. Márpedig az EMNT pártokon felül álló szervezet, amely a magyar nemzeti önkormányzatot szeretné megvalósítani Romániában. Így ahelyett, hogy az RMDSZ az összefogás kereteit látná az EMNT-ben – amelynek RMDSZ-es tagjai és vezetői is vannak – csőlátása miatt inkább vetekedik vele. Felül kellene végre emelkedni e pártos meggondolásokon.

– Hányféle variáció képzelhető el arra, hogy ön elinduljon vagy esetleg visszalépjen?
– Szó esett arról, hogy felajánlanak egy helyet az RMDSZ-listán, és az is elhangzott, hogy az MPP listáját vezessem. A harmadik lehetőség, hogy önállóan induljak el. Attól tartok, a mostani nem olyan előnyös lehetőség, mint a két évvel ezelőtti, amikor az RMDSZ-szel együtt jutottunk be. Azóta az emberek még jobban eltávolodtak a politikától és Európától. Nem is akarok a független indulás lehetőségében gondolkozni, mert eleve a nemzeti lista felállítását szorgalmazom. Azt remélem, hogy a kormányból kikerülve, és levonva ennek a következményeit, az RMDSZ jobb belátásra tér. A szövetségben már más szelek fújnak, s ha visszanyeri józan ítélőképességét, akkor sikerülni fog.

– Mint mondta, nem tudja még, hogy megéri-e újabb mandátumért indulni. De mi a véleménye az eddigi időszakról? Érdemes volt Brüsszelben dolgozni?
– Ez előzmény nélküli politizálási forma. Nagy lehetőségek rejlenek az európai politizálásban, de a magyar ügy nemzetköziesítése elsődleges. Markó Béla azt mondja ugyan, hogy neki nem prioritás ez a párbeszéd, én mégis annak tartom. Ennek érdekében érdemes minden mást félretenni, és alárendelni a magyar ügy nemzetközi szintre emelésének minden szempontot és pártérdeket.

Kristály Lehel, Magyar Hírlap

admin
 

>