1

Csép Sándor: Én sem értem

…Én sem értem, hogy némely politikai vezető mit nem ért és miért nem érti… Nem érti, hogy mivégre van a Magyar Pogári Párt, és ha már létrejött, de úgy van, ahogy van, vagyis pénz- és hatalomnélküli állapotában, „zsebpárt-”, avagy „fantompártként”, – mondják nem kevés gúnnyal – akkor miért nem tér „vissza” az ernyőszervezetbe? Ha ezt az ernyőt egy másik hasonlattal biztonságos anyahajóhoz hasonlítják, akkor az MPP egy kis ladik, amely el fog süllyedni a politikum viharzó tengerén a cirkálók és torpedórombolók harcában.

Pénz és hatalom birtokában, előnyös helyzetből nehéz megérteni, hogy az MPP miért nem „dobja be a törülközőt”, hiszen Székelyföldön kívül gyengén szerepelt a tavalyi helyhatósági választásokon, a parlamenti választásokon pedig – úgymond – egyenesen „leszerepelt”!?

Én tudnék erre magyarázatot adni, de nem teszem, mert a magyarázat úgysem mentség! Ehelyett, anélkül, hogy elégtétellel néznék vissza a megszületés pillanatára és pesszimizmusba merülnék az azóta eltelt, sikertörténetnek nem nevezhető tíz hónap szemlézése során, megjegyzem a következőket:

– ha a földtörténetet évmilliárdokkal mérjük, az emberiség történetét évezredekkel, nemzetek történetét évszázadokkal, akkor logikusan következik, hogy egy párt történetét évekkel, vagy évtizedekkel mérjük. Így tehát még „időn belül” vagyunk.

– az MPP politikája elsősorban nem a hatalomról és pénzről szól, hanem a SZOLGÁLATRÓL! A szolgálatról, amelyről ritkán hallani, arról, hogy adott párt mivel, hogyan szolgálja azt a közösséget, amelyből maga is vétetett, arról, hogy a hatalom gyakorlói helyi és legmagasabb szinten, miként tartják be ígéreteiket, amelyekkel bizalmat nyertek megbízóiktól. Mert ugye, a bizalom és a megbízás egytőről fakad és ha a megbízatás teljesítése körül hiányosságok tapasztalhatók, akkor elvész a bizalom és igazság szerint a megbízottnak vissza kell adnia megbízatását.

Ezt az aranyszabályt mindenki ismeri, de akire vonatkozik, önmagára nézve ritkán tartja be, – ez a szolgálat ellentéte annak a jelenségnek, amelyet (politikai-) Parkinson-kórnak neveznek, aminek az a lényege, hogy az önadminisztráció és egyéni haszon fontosabbá válik egy szerveződés életében, mint maga a kitűzött cél elérése,

– ez a szolgálat arról is szól, amiről addig nem szólott senki, vagy keveset szólott. Szeretett városunkról, Erdély kulturális fővárosáról szólva csak néhány példa:Mátyáson kívül itt még születtek királyok:Bocskai és a tudománytörténet világhírű királya, Bolyai János, hogy itt választották fejedelemmé a később királyi méltóságot nyert Bethlen Gábort. Van-e Mátyáson kívűl egyiknek is szobra ebben a városban? Kettőtől még az utca- és térnevet is elvették.

– Aztán szólhatok arról, hogy a szólamokon kívül ki tett valamit kézzelfoghatóan, bizalomerősítő célzattal a román-magyar kölcsönös megértés és tisztelet érdekében? Kezdeményezte-e valaki a magyarvédő Costa-Foru és a románvédő Mocsáry Lajos egymásra tekintő szobrának felállítását?

– Jutott-e valakinek eszébe, hogy egy félmilliós városnak, ahol két opera, három színház, köztük egy 220 éves rendkívüli hagyományokkal büszkélkedő teátrum is él – illene, hogy legyen egy szabadtéri színpada?!

– Nem utolsó szempont, hogy az RMDSZ-nek is szüksége van egy polgári ellenzék működésére, mint közösségen belüli korrekciós mechanizmusra. És ez fordítva is igaz!

Számos teendő van még, amit a „nem-megfelelő helyzetre” hivatkozva a hatalmi kompromisszumok miatt évizedek óta elodáznak, elhallgatnak. Az egészséges társadalmi élet viszont megköveteli ezek napirenden tartását.

A kérdések felvetését, megoldásuk lehetőségét tartja szem előtt az MPP. Társakat keres a közös célok megvalósításához, együttműködni kíván az RMDSZ-szel, helyi tanáccsal, civil szervezetekkel, csoportokkal, egyénekkel, akik „nem restek a jóra”…

Szeretném megértetni, hogy a hatalomnélküliség nem a hasznosság és fontosság hiányának a szinonímája.

Ezek után világos jegyzetem címe is: én sem értem azokat, akik nem értik…

Annak reményében írom alá a fenti sorokat, hogy a Tisztelt Olvasókkal mi kevés szóból is értjük egymást.

Csép Sándor, a Magyar Polgári Párt Kolozs Megyei Szervezetének elnöke

 • admin
 • 2009. január 29. csütörtök
 • MPP
admin
 

 • sarmasági szerint:

  Az ilyen józan, halk hangú cikket-véleményt ki kellene plakátolni minden rmdsz iroda ajtajára, hogy a szájtépők verjék bele az orrukat(Ugyis csak az orrukig látnak!), hátha akkor elolvasnák saját okulásukra.
  Ugyanezt javasolnám azoknak a blog-látogatóknak, akik ezt a kommunikációs felületet állandóan mocskolják, blamálják,az üzemeltetőjét kiátkozzák.
  Itt az alkalom, a lehetőség, a példa a civilizált vitára, az érvek józan megvitatására.
  Értjük egymást?

 • >