Székelyföldi Termék- Közös Ügy

Közös székely ügy a Székelyföldi Termék márkanév bejegyzése, és ennek nem csupán érzelmi töltete, hanem gazdaságserkentő hatása van — hangzott el szerda este Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Párt által szervezett közmeghallgatáson.

A Székelyföldi Termék márkanév ügyében rendezett fórumon több tucat érdeklődő jelent meg, számos vállalkozó mondta el véleményét, a résztvevők pedig megállapodtak abban, hogy mielőbb elindítják a márkanév bejegyzésének folyamatát, hamarosan pedig a régió más vidékein is hasonló fórumokat szerveznek, hiszen a kezdeményezés egész Székelyföldet átfogná. A vita során megoszlottak a vélemények arról, hogy a márkanevet csak bizonyos minőségi szintet elérő termékek kapják meg, vagy pedig minden helyi készítményre kerüljön fel a címke.

A fórum megnyitásaként Gazda Zoltán, az MPP háromszéki szervezetének alelnöke beszámolt az eddigi lépésekről. Elmondta, levédték a www.szekelyfolditermek.eu internetes címet, ahol nemsokára lehetségessé válik a levelezés is, így többen is hozzászólhatnak, elmondhatják ötleteiket. Hangsúlyozta a márkanév levédésének gazdaságserkentő hatását, és hogy ilyenformán a térség fejlődését szolgálja. Bagoly Miklós, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (Asimcov) elnöke hangoztatta: örömmel fogadták az MPP részéről érkező felkérést, és támogatják a kezdeményezést. Beszámolt az Asimcov korábbi, hasonló próbálkozásáról, és elmondta: kapcsolatban állnak azzal az alapítvánnyal, amely a magyar termékek védelmében bonyolít le hasonló akciót, az ő tapasztalataik is hasznosak lehetnek. Szerinte fontos lenne egy kezdeményező mag alakítása, hogy Székelyföldön több helyen szervezzenek hasonló fórumokat, így minél többen mondják el ötleteiket, és csatlakozzanak. A széles körű támogatottság érdekében fontos, hogy a sajtó is támogassa a kezdeményezést — mutatott rá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos régiókban a Székelyföldi Termék márkanév gátolhatja is a termék eladását, hiszen ellenérzést válthat ki az emberekből.

Szatmári György vállalkozó szerint nem szabad hagyni, hogy a kezdeményezés elsikkadjon, fontosnak tartja a minőségi kritériumrendszer mielőbbi kidolgozását, hogy ennek alapján döntsenek a márkanév használatáról némely termé­kek esetében. Fazakas Tibor vállalkozó jónak tartja az időpontot, hiszen a gazdasági válság miatt az Európai Unió több országában figyelnek a helyi termékek védelmére. Hangsúlyozta azonban: a román köztudatba is be kell vinni a kezdeményezést, hogy ne váltson ki ellenérzést a Székelyföldi Termék márkanév. Tulit Attila az önkormányzatok felelősségét emelte ki. Szerinte a sikerhez a helyi és a megyei önkormányzatok is hozzájárulhatnak azzal, hogy bizonyos kedvezményeket biztosítanak azon vállalkozóknak, akik felvállalják, hogy termékeiken szerepeljen a Székelyföldi Termék márkanév. Mint mondta, a cégvezetők ezt a közösség részéről érkező bizalomként értékelnék.

Kalamár György a márkanév levédésének gyakorlati vonatkozásairól beszélt, Kató Béla vállalkozó az önkormányzati támogatás szükségessége mellett érvelt, Bakó Zoltán szerint első lépésként az is jó lenne, ha az emberek tudatosan elkezdenének helyi termékeket vásárolni. Ennek az lenne az üzenete, hogy a székelyföldi terméket nem csak előállítjuk, hanem meg is vásároljuk — mondta. Csinta Samu, a háromszéki MPP ügyvezető elnöke az intézményesítés mielőbbi beindítását szorgalmazta. Szerinte fontos, hogy mielőbb rögzítsék azokat a minőségi kritériumokat, amelyek alapján a márkanév használatára feljogosítják a vállalkozót.

A minőségi elbírálás ügyében egyébként megoszlottak a jelenlevők véleményei. Többen ugyanis felvetették, hogy minden olyan terméken fel kellene tüntetni a márkanevet, amelyet itt állítanak elő, az ár-minőség viszonyt úgyis a piac alakítja, a vásárló viszont tudná, hogy bizonyos árkategóriában melyek a helyi vállalkozóktól származó készítmények. Mások viszont azzal érveltek, hogy könnyen kompromittálhatóvá válna a márkanév, ha rossz minőségű termékre kerülne fel a Székelyföldi Termék címke. A résztvevők végül megállapodtak abban, hogy mielőbb levédik a márkanevet, és Székelyföld más vidékein is hasonló fórumokat kezdeményeznek. További javaslatokat, ötleteket a www.szekelyfolditermek.eu honlapon várnak.

Farcádi Botond, Háromszék

admin
 

>