Székelyföld Fejlesztési Régió- téma amiről nem tárgyalnak

Higgadt, jó hangulatban zajlott a Magyar Polgári Párt és a Demokrata-Liberális Párt Kovászna megyei vezetőinek tárgyalása, bíznak benne, hogy gyümölcsöző együtt-
működés alapjait sikerült megteremteniük — nyilatkozta Csinta Samu, az MPP háromszéki ügyvezetője a DL-P-s vezetőkkel folytatott egyeztetés után. Az egyetlen témakör, amiről az utóbbiak nem voltak hajlandók tárgyalni, az a fejlesztési régiók etnikai alapon történő újragondolása volt.

A találkozót a polgáriak kezdeményezték, a megye második legnagyobb politikai alakulataként fontosnak tartották a véleménycserét a román kormánypártokkal.

Az MPP-s küldöttség pontszerűen ismertette azokat a megye számára kiemelkedő témaköröket, melyekben számítanak a kormánypártok támogatására. Fontosnak tartják az infrastruktúra fejlesztésének folytatását, a fejlesztési régiók átalakításának szorgalmazását és megvalósítását, a megyei intézmények decentralizálását. Oktatási kérdésekben két témát vetettek fel: a román nyelvet a magyar gyerekeknek ne anyanyelvként tanítsák, illetve ne román nyelven oktassák Románia földrajzát és történelmét. Véleményük szerint kiemelt helyet kell kapnia a turizmus, elsősorban a gyógyturizmus, illetve a térség adottságainak megfelelő mezőgazdaság fejlesztésének. Támogatást kértek a Fogolyán Kristóf-kórház rehabilitálásának felgyorsításához és lobbit a központi pénzek lehívásánál, a pályázati anyagok célba juttatásánál — derült ki Csinta Samu beszámolójából. A két küldöttség végigtárgyalt minden kérdést, a D-LP-sek egyetértettek a megyefejlesztési javaslatokkal, és hajlandóak támogatni az oktatásra vonatkozó elképzeléseket is. Egyetlen témakört utasítottak el: nem akarnak tárgyalni a fejlesztési régiók etnikai alapon történő újragondolásáról. Csinta Samu elmondta, a jövőben törekednek ezt a kérdést is jobban megértetni, az elmúlt két évtizedben számos tabut sikerült lebontani, remélhetőleg ebben az esetben is elfogadják majd, hogy a hagyományokat, a gazdasági összefonódásokat figyelembe véve is átalakíthatóak ezek a régiók.

Körvonalazódott az is, hogy elsősorban az önkormányzatokban nyílnak együttműködési lehetőségek, megegyeztek, a megyei és a sepsiszentgyörgyi tanács ülései előtt az MPP- és a D-LP-frakció egyeztet az egységes fellépésről. Az MPP érdeklődött az intézményvezetők cseréjének kritériumrendszeréről is. „Egyértelmű választ nem kaptunk, de kiderült, hogy a demokrata-liberálisoknak a szakmai munka mellett a politikai megbízhatóság is fontos” — ismertette az elhangzottakat Csinta.

Az MPP hamarosan tárgyalóasztalhoz ül a másik kormánypárt, az SZDP vezetőivel is, Horia Grama elnökkel már egyeztettek, elvi kifogása nincs, keresik a mindkét fél számára megfelelő időpontot — tudtuk meg Gazda Zoltán alelnöktől.

Farkas Réka, Háromszék

admin
 

>