Slepp by slepp

A választások utáni napon diadalittas mámorban úszott Alsókorczon a Párt holdudvara. Győzött Lökő Tushi! Nem potyára járt házról házra, kopogott be a temető környékén Vicsevicc, nem hiába hordta Grabanczy csipesszel, Gheze Mici remorkával, Vaklovy táblással, Taslai kubikos talicskával a választókat, és nem feleslegesen pöcsételt urnazárás előtt egy órával Felsőgyömöszön Krojtorinci elnökasszony, hogy Hadován alig győzte lehelni a pöcsétet!

Kétszeres volt az öröm, mert a tévécsatornákon épp akkoriban áradt szét a hír: Dél-Hiczy-Muczy parlamentjében tűzoltófecskendőkkel mérkőzött meg a képviselőhad, és eszébe jutott a korcziaknak, hogy ha Hay Pela Noyban is sor kerülne ilyesmire, akkor Lökő Tushi szétfecskendőzné az egész kormányt, az egész házat elnököstől, frakcióstól, mert Locheu Tuşu korában erről szólt az élete, no meg a szetrécelésről.

De azért az ünneplést nem vitték túlzásba. Csak a Párt panoptikumi vándorkiállításának újabb darabjait tekintették meg a Macskakő-parkban: Rózsa atya füzér nélkül csuhában, Csöki szenátor kukoricafüzérrel csuhátlanul az Érmelléken.

Gazsulánban élt némi kétely, mintha megérezte, megsejtette volna, hogy a Párt kimarad a kormányból. A választási körzetbe felcsődített kóbor kutyák – melyeknek csaholására a falu népe eljött szavazni – jócskán hagytak nyomokat maguk után. Ám Gazsulán nem takarította el, hanem befedte kampányernyőkkel a kutyagumikat, nehogy elázzanak. Ha már ki fognak maradni, akkor legalább legyen bőven, ami kimaradjon! Csak a havazást kellett volna megvárni, hogy az is legyen, miből kimaradniuk! De mivel sem az időjósok, sem a próféta, de még Girinczre atya sem ígért havat – csak a tanácsosok hordtak össze szokás szerint hetet-havat –, kénytelenek voltak a műhóvezetékről befújni a kutyagumikat. Szakszerűen, hogy a fele kimaradjon. Mert Gazsulán öntudatos, akkurátus ember volt ám. Még nagyapjától, az öreg kollektivizáló, padlássepregető Linkocántól megtanulta: „Azír’ vagyok itt, mer’ ide tettek! Azír’ tettek ide, hogy legyek itt!”

Örült is a Párt, meg nem is. A választási eredmények azt sugallták, hogy nem elég csak a Pártelitet mitikásítani! Nem kellően hatékony a Hamisítatlan Hamispróféta-képezde mitiquement szakán a felnőttképzés! Már kisiskolás korban el kell kezdeni. A Párt oktatásért felelős korifeusai, Csobanitzy rémálomtitkár és Koffa Stella kiadta az ukázt: már az első osztályban be kell vezetni a mitikásítást. Méghozzá a slepp by slepp-módszerrel! Elsőnek Alsókorcz kapott az alkalmon. Segyincán Szalbatinka, az iskola menedzserigazgatója felkérte Hayyela tanárnőt, nyisson egy doszárt, és készítse el a projektet. Felsőgyömöszön Pirronkó tanító nénivel egy disznótoros vacsorán megbeszélték, és kezdődhetett is a slepp by slepp, melynek lényege az volt, hogy a kis nebulók egyik terülj-terülj asztalkámtól a másikig járkálhattak kedvükre, közben mindig beárultak valakit közülük a tanító néninek, aki aztán beárulta a többi tanító nénit Szalbatinkánál. Mászkálás közben a Pártelnök-zsoltárt hallgatták: „Lelkünkben zeng sok méla húr, / erős várunk vagy, Béla úr, / mellvédünk, pajzsunk, oszlopunk, / védelmezz minket, oszt lopunk.” Szünetben a kampánybeszédek kivonatolt változatát böngészgették: „öööö-öööö-öööö, aaaa-aaaa-aaaa-aaaa, eeee-eeee-eee”. Már egy hónap után lemérhető volt az eredmény. A nebulók ugyan még egyetlen betűt, számot sem ismertek, de a zsoltárt már megtoldották újabb két sorral: „Nyalonc és lihegenc összefogunk érted, / lakájaid leszünk, mint ahogyan kérted.” Ez aztán ám a kreativitás! Szabadidőben a gyermekek kolindáztak, zurgölöjjel kápráztak, elkápráztatva a Pártot. Segyincán kitüntette Hayyelát, meg Pirronkót: annyi pontszámot kaptak, hogy nyugdíjas korukig mindenféle érdemfizetésre, juttatásra jogosultak lettek! Mert ez aztán az extra extraskolár tevékenység! Csak Gegyu, vízitató és békaügettető tanár úr, no meg Dákö tanárnő, a táska mögötti keresztrejtvény-fejtés bajnoka versenghetett velük. Segyincán Szalbatinkát először Vánkos, a bokorugró szakot végzett tanfelügyelő dicsérte meg, majd sorban gratulált Koffa Stella, Csobanitzy és Lödöngi, a Párt ügy- és megvezető elnöke. Jöhettek már az ellenőrző szakbizottságok, különböző gárdák, még a legfelsőbb dísz DÍSZ is! Mindenik elismerően nyilatkozott a slepp by sleppről. Csak Hay Pela Noyban szúrt szemet, ugyanis a többi párt pozitív diszkriminációt, szeparatizmust látott a módszerben, melytől a többségiek körhátrányba kerülhetnek a Párttal szemben a következő választásokig. Nemzetközi visszhangja is lett: a testvéri Zábrátyica kormányfője, Szopotnyik is tiltakozott, mert úgy vélte, náluk is átveszi majd az Egyesített Magyar Cidri.

Úgy nézett ki, hogy betiltják a slepp by sleppet. Ám a korcziaknak a HHPK kapcsán már jókora pilájuk volt Hay Pela Noyban Kálákártye oktatási miniszternél és Vayde Voy főakkreditálónál. Dehogyis tiltották azok be! Inkább átvették, és meghonosították. Bár kissé módosították az eredeti megnevezést, a jelentést talán pontosabban kifejezve indították be immár ők is a slepu pentru sefu-módszert. Minden szinten.

Pataki István, Reggeli Újság

admin
 

>