1

Nyárádszeredában letették a harmadik ortodox templom alapkövét

A 2008-as esztendő karácsonyának másodnapja minden bizonnyal új fejezetet nyit Nyárádszereda, a Nyárád mente, a történelmi Marosszék életében.

Délután 3 óra 40 perckor megyénk legmagyarabb kisvárosának piacterén, Bocskai István erdélyi fejedelem mellszobrával átellenben mintegy 25-30 résztvevő jelenlétében (nagyjából ennyi az ortodox hitű lakosság száma a háromezres Nyárádszeredában), sűrű keresztvetések közepette, fél tucat pópa részvételével elkezdődött a páratlan ceremónia.

A történetet nem ismerők számára el kell mondani, hogy egy darab központi földterület, a főtéri park északi része az első román világ idején a görög katolikus vallásúak birtokába került.

A kommunizmus idején – köztudomásúlag – ezt a felekezetet törvényen kívül helyezték, ezért ennek hívei szinte mind egy szálig beálltak a római katolikus magyar egyházunknak a soraiba.

Annak ellenére, hogy a római katolikusokká lett volt görög katolikusok az egyetlen törvényes jogutódai ennek a földterületnek, az ortodoxok vallásúak – erősen gyanús körülmények között – nemrég elbitorolták azt.

Az említett napon – annak ellenére, hogy tulajdonjoguk nem tisztázott – radikális lépésre szánták el magukat, mit sem törődve azzal, hogy a Nyárádszereda Polgármesteri Hivatalától nincs építkezési engedélyük, önkényes lépéssel letették ortodox templomuk alapkövét.

Létezik ugyanakkor egy érvényes kormányhatározat, amely megtilt mindenfajta építkezést a főtéren, de az „államvallás” képviselői törvényeink fölé készülnek állni.

Nyárádszereda lakói – akik szerint – a létező két ortodox templom bőven kielégíti a maroknyi ortodox vallású nyárádszeredai hitbéli ígényeit, megdöbbenéssel fogadják a nyilvánvaló provokációt.

Vajon reménykedhetünk-e abban, hogy a kerületében frissen megválasztott szenátor – aki egyben az RMDSZ szövetségi elnöke is – megteszi a megfelelő lépéseket ezen törvénytelenség megszüntetésére?

Vajon bízhatunk-e abban, hogy a Maros Megyei Tanács magyar elnökasszonya, illetve a Maros Megyei Tanács egyik nyárádszeredai alelnöke, aki egyben kerületi RMDSZ-elnök is, keményen kiáll a Nyárád-szeredai magyarság mellett?

Csíki Sándor

admin
 

  • Nem utolso sorban szerint:

    Es meg valamikor a 90-es evek vege fele a mi Beluci batyank es a Fodrasz haverja azt erositettek a vilagi nagyfelyeknek, hogy nyugi mert itt a Magyar kisebbseggel szembeni banasmod az peldaerteku!

    Na tessek! Hat pelda itt az egesz minket kepviselo tarsasag! Vagy inkabb sajat magat kepviselo tarsasag!

  • >