5

(kormányban, vagy ellenzékben?) -Elküldve: KáHá 2008. december 13.

Kormányban leszünk, vagy ellenzékben?

Sohasem titkoltuk, hogy a kormányzást, mint politikai eszközt fontosabbnak tartjuk az ellenzéki szerepnél. A kampányban is azt mondtuk: ha sikerül a megfelelő feltételeket kialakítani, akkor a kormányzást fogjuk választani. Napok óta erről tárgyalunk: kormányozni, de nem minden áron.

A kialakulóban lévő nagykoalíció az RMDSZ nélkül is kényelmes többséget jelent. A demokratáknak és a szocialistáknak közösen több mint hetven százalékuk van a törvényhozásban. Ez szinte bármihez elegendő, ha a két nagy pártnak sikerül ugyanabba az irányba húzni a szekeret. Bármilyen döntést meghozhatnak, bármilyen törvény elfogadhatnak, bármit megakadályozhatnak. Alkotmánymódosításba is belevághatnak, van kétharmaduk, mondom, bármit megcsinálhatnak.

Tudatában vagyunk annak, hogy ebben a koalícióban az RMDSZ nem lenne, nem lehetne annyira erős, mint az elmúlt négy esztendőben. Ennek ellenére azt mondjuk, hogy az arányokat betartva, egyenlő partneri feltételek mellett mégis vállalnunk kell a kormányzást, hisz megtapasztaltuk, megtanultuk, hogy kormányzati eszközökkel tudjuk igazán segíteni az erdélyi magyar közösséget, a közösségi terveket, célokat, azt az építkezést, amit közösen kezdtünk el és közösen szeretnénk folytatni.

Koalícióban a két nagy párttal meg tudjuk védeni azt is, amit nyelvi, kulturális jogok területén elértünk, és meg tudjuk akadályozni annak a tucatnyi nacionalista, magyarellenes törvénynek az elfogadását, amely a parlament valamelyik házában várja sorát.
Koalícióban lévén a megyei dekoncentrált intézményekben, a minisztériumoknak alárendelt hivatalokban is meg tudjuk védeni a magyarság pozícióit.
Tudjuk azt is, hogy ha ellenzékbe kerülünk, akkor nem csak a kormányban, hanem a megyékben dolgozó több száz személyt is el fogják távolítani kezdve a tanfelügyelőségektől befejezve az utolsó igazgatóságig, ahol magyar ember tisztségben van.
Kormányzati szerepvállalásunk a román-magyar párbeszéd perspektívájából is fontos lenne, bár ezt sokan, főleg román oldalon nem így látják, s bizonyára nem is így akarják.

A szocialisták álláspontja hajlíthatatlan: csak RMDSZ nélküli kormányban vesznek részt. Ők nagyon jól tudják, hogy kormányon belül a demokraták és az RMDSZ által a középjobb lenne erősebb, amit minden áron ki akarnak küszöbölni. Ismerve a két nagy pártot, tavasszal már rakétával fognak egymásra lőni, s az allamelnöki választások előtt, de legkésőbb azt követően, lőttek a nagy egymásra találásnak.

Az RMDSZ térden állva, kormánytagság nélkül nem fogadhatja el a koalíciót, parlamenti támogatásra a két nagy pártnak nincs szüksége. Akkor már inkább maradunk ellenzékbe, s reméljük, hogy a következő szerelvényig nem kell négy esztendőt várni.

Forrás: http://kelemenhunor.egologo.transindex.ro/

admin
 

 • kutya szerint:

  Felejtsd el a kormányzást kh! Nem nektek való az…

 • dd szerint:

  Hat kinek valo anyukadnak?
  Csak jogar helyet mast fogna????

 • Admin szerint:

  Személyeskedésnek vége dd!

 • Rudi szerint:

  🙂
  Mi az hogy kormanyban vagy ellenzekben?
  Itt nem az UDMR dont. Mas donti el.
  A masik problema meg az hogy az UDMR-enek mindegy hogy ki van kormanyon, ha van egy ket barsonyszek mindent feladna es odaadna erte.
  Most meg sertodotten visszavonulnak.
  Lehet hogy megiscsak az erdelyi magyaroba kellene bizni nem az alamizsnaba amit fentrol kapnak?

 • ga szerint:

  A szavazók nem azzal bízták meg az UDMR-t, hogy a kormányban részt vegyenek (ahogy ezt Markóék hangoztatják), hanem azzal, hogy a magyar kisebbség rövid (pillanatnyi) és hosszutávú céljainak megvalósításáért tevékenykedjenek. Kormányzati pozicióból csak a pillanatnyi problémákat lehet részben orvosolni és a klienturát kielégíteni (tulajdonképpen ezért harcoltak a kormányban való részvételért), a hosszutávú célokat (autonomia, magyar egyetem stb)nem. Az UDMR csődje, nem a kormányból való kimaradás, hanem az a téves politika,hogy a magyar kisebbség problémáit csak a koaliciós egyezségeken keresztül próbálták megoldani.Viszont azt tudni kell, hogy a koaliciós szerződéseknek vannak titkos mellékletei is és ezek tartalmazzák a kormányban való részvétel árát. Hogy mik azok, csak feltételezni lehet, de félő, hogy a hosszutávú célok feladásáról lehet szó.
  Hogy mire lesz jó az ellenzékiség, meglátjuk. Egyvalamire biztosan , az UDMR demokratizálódására és ez rá is fér.

 • >