Gruppen

Interparlamentáris kis, közepes, avagy nagy koalícióról beszél a média, amitől velem együtt minden választó, politikus, minden román, minden magyar, tatár stb. elkábul. Minekutána a választásokat követően bejutott (4) párt számára kiderült, hogy ez a választási rendszer úgy rossz, ahogy van, mindenki akar mindenkivel. Boc mosolyog Geoanával, aztán a liberálisok mindkettejükkel, oszt Markó mind hármójukkal, és megint körbe és így tovább, szóval ez egy olyan gruppenszex-féleség azzal az apró betűs kitétellel, hogy az RMDSZ ismét felkínálja magát, mint mindig.

Az erdélyi magyar választónak lassan már nem elég az a markói feed back, hogy ismét bejutottunk, ismét alkupozíciót értünk el. Az erdélyi magyar választó, és a bölcs szövetség többre volna érdemes a megalkuvásnál. Mert sajna, új voksolási módi ide–vagy oda, de az idei parlamenti választásokkor a legtöbb szavazókörzetben csak azért pecsételtek az RMDSZ-re, hogy ne nyerjen a román jelölt.

És sajna, létezik etnikai voksolás, és hálistennek így van, mert ha nem így lenne, kábé olyan arányban maradtunk volna meg, mint amilyenben azt a 18 éve dühöngő romániai társdemokrácia szeretné.

A kormányalakítási kirakós játéknak még nincs vége. Az lesz a szép, ha majd a Caracal autonómiáját támogató Băsescu tesz pontot a piaci kofákéhoz hasonlítható pártközi „egyeztetések” végére. A tárgyalások elhúzódása híven tükrözi a román politikum jelenlegi állapotát: mivel egyik alakulat sem szerzett jelentős többséget, mindenki a győző szerepében tetszeleg, és a választók aztán ellesznek valahogy az elkövetkezendő négy évben.

Az RMDSZ sikerpropagandája is megtorpant néhány pillanatra, hiszen a lehetséges szocdem- és demlibkoalíció lehetősége meglehetősen pofára ejtette a kormányzati szerepre ácsingózó szövetség élharcosait. Savanyú képet vághatott Bélánk, amikor a hazai utódpárt nacionalista vonala a korábbi piszi-puszis összeborulások dacára, egyetlen feltételként a kizárásukat jelölte meg a „másikokkal”. Érvényre juttatva az RMDSZ borítékolható székelyföldi szavazókörzetében mandátumot szerzett Mircea Duşă óhaját.

A másik oldalon a Boc ugyan nem Funar, de a politikában a legjobb ló az úszógumis öszvér, hogy a legutóbbi SZET egyik nagy sajtóvisszhangot keltő indiános viccét parafrazáljam. A „Döglött lóra ne szerelj sebességmérőt vágta közben” sokkal találóbb lett volna, de ne legyünk maximalisták. Inkább gondoljunk a Székelyföldön érvényesülő pozitív diszkriminációra, ami a többségi kisebbség zömének még mindig nem elég. A kisebbségi többségnek már ez is sok, de ez nem zavarhatja a sállal esernyő alatt gyülekezőket.

Az RMDSZ-ben a parlamentből való kimaradástól való rettegést, felváltotta a kormányzatból való kimaradás páni félelme. Hiszen az erdélyi zöld mezőkért és kék folyókért való küzdelem szélmalomharc ellenzéki szereposztásban. Szinte már nem is érdemes, hogy az informatikai tárca birtoklásáról már ne is beszéljünk. Ezt a témát már Nagy Zsolt is ejtette, nem élhetett az üzletelek és politizálok verestóis kettősségében.

A hazai magyar választó ismét belekerült a slamasztikába. Erkölcsileg azért, mert kínjában ismét oda szavazott ahova kellett, és gyakorlatilag azért, mert a szavazatai megint csak azok kezébe kerültek, akik nem érdekképviselni, hanem mindenekfelett grupppenelni akarnak a Dâmboviţa partján.

Az idei választások alkalmával Románia überelte a fejlődő Uganda (de lehetne bármelyik fontos szavazatokat hozó afrikai ország) demokratikus intézményrendszerét: olyan pártok, és általuk olyan emberek kerültek oda, akiknek a választások előtt nem volt kézzelfogható programjuk. Tegyük halkan hozzá, a gazdasági világválság kellős elején. Voksolás után viszont a nyugdíjak emelését lazán elhalasztották 2010-re. Ez Transindexes holt költők szerint is a szívatás témakörében tartozik, de ne legyünk vulgárisak. Maradjunk inkább együtt az RMDSZ irányvonalának szellemében, mert egy jó grupppenben úgyis bármi megtörténhet.

Jakab Lőrinc (Erdélyi Napló)

admin
 

>