Tulipános kormányfőt !

Végre egy eredeti gondolatokat is tartalmazó vezércikket is olvashattunk a választásokról, a Cotidianul egyik újságírója szellemesen levezeti: a választások egyetlen igazi győztese az RMDSZ, s ebből kiindulva, miért nem ez a párt adja a miniszterelnököt? A logika egyébként hibátlan, más kérdés, hogy az RMDSZ jelen formáját ismerve ezen esetben két dolog következne be: a tulipános kormányfőnek szaros karóval sem lehetne az orrát felérni, s a megbékélés kedvéért az utcákon és köztereken betiltanák a magyar szót.

Az Adevãrul újra idézi a Nemzeti Statisztikai Intézetet, ezúttal az derül ki, hogy októberben nőtt az átlagfizetésünk, egészen pontosan 31 lejjel szeptemberhez képest. Na bumm: nekem nem nőtt, barátaimnak nem nőtt, kollegáim szintén zenész – akkor kinek nőhetett annyit, hogy megdobja az átlagot?

Az Evenimentul zilei újra bizonyságot tesz arról, hogy legszebb öröm a káröröm. Történt ugyanis, hogy volt főszerkesztőjük, Cornel Nistorescu, aki nem kis cirkusz után távozott a laptól, súlyos közlekedési balesetet okozott Bukarestben – józanul vezetve. Volt kollegái kéjesen elidőztek az áldozatok szenvedésénél, és siettek rámutatni, hogy a Realitatea TV (melynek bedolgozója Nistorescu) iparkodott munkatársa nevét diszkréten kezelni…

Emlékszünk még az Arges megyei botrányra a hajtási jogosítványok „elintézése” miatt? Nos, a România liberã szerint az ügyészség 28 személyt állít bíróság elé, a hálózat működése akár zseniálisnak is nevezhető: voltak, akik a megyéket járták olyan hülyéket keresve, akiknek nem sikerült a sofőrvizsga, mások a páciensek lakhelyváltoztatási iratait intézték, és ott voltak persze az ászok, akik magát a sofőrvizsgát rendezték el. 2006 és 2008 között összesen 3200 csaló kapott jogosítványt! A használtautó-kereskedők sztrájkra készülnek a beíratási adó megháromszorozása miatt – írja a Gândul –, és egy kiskaput már találtak: Bulgáriában íratják be a kocsikat, ott ugyanis 400 eurós egységár van állítólag.

A Népszabadság közli az érintettekkel, hogy januártól kitiltják Budapestről a 12 tonnánál nehezebb kamionokat, költöztetni is csak hajnalban és este lehet. Fekete hétvége volt a magyarországi utakon – jegyzi fel a Magyar nemzet –, 15 személy vesztette életét közlekedési balesetben.

Szondy Zoltán, Hargita Népe

admin
 

>