13

Sarmasági Fidelitas Sărmăşag Alapítvány- felhívás

A Sarmasági Fidelitas Sărmăşag alapítvány céljai:

Az alapítvány, céljai megvalósításáért a következőket javasolja:

 1. kezdeményezze, szervezze, segítse és bátorítsa az amatőr kulturális csoportokat (tánc, ének, színház,stb..) teljes vagy részleges támogatást biztosítva,
 2. szervezzen és támogasson részben vagy egészben olyan egyéni vagy csoportos kiküldetéseket, melyek célja felderíteni azokat a bel- vagy külföldi pénforrásokat, amiből a leendő tevékenységek lesznek finanszírozva,
 3. szervezzen meg és vegyen részt olyan rendezvényeken, melyek az alapítvány céljaival egybehangoltak és melyre bel- vagy külföldi szervezők az alapítványt meghívták,
 4. támogassa saját tánc-, ének– és színházi vezetőinek képzését, hogy ismerjék meg a községünk történelmi, kulturális és néprajzi vonatkozásait,
 5. adjon ki saját újságot, jelentessen meg kulturális- történelmi prospektusokat, leporellókat,  adjon ki jelvényeket, kitűzőket, zászlócskákat az alapítvány népszerűsítésére,
 6. szervezzen kulturális és ismeretterjesztő tevékenységeket, mint: előadások, szimpoziumok, (történelmi, stb.) kerekasztal beszélgetések, kiállítások, video- és diavetítések,
 7. létesítsen belföldi és nemzetközi kapcsolatokat olyan szervekkel és szervezetekkel, amelyeknek az alapítvánnyal hasonló céljai és tevékenysége van,
 8. lehetőségeihez mérten támogasson erkölcsileg és anyagilag olyan természetes, jogi és egyházi, személyeket, közösségeket akik az alapítvány céljaihoz méltó tevékenységet folytatnak.

A Sarmasági Fidelitas Sărmăşag alapítvány alakuló gyűlése két héten belül lesz megtartva. Szeretettel várunk mindenkit aki kuratóriumi tag szeretne lenni, ezáltal is aktívan részt vállalván abban a munkában amit közösségünk megerősödéséért és felemelkedéséért szándékozunk megtenni.

A pontos dátumot itt, ezeken a hasábokon fogjuk közölni. Belépti tagdíj 10 lej.

admin
 

 • hűség szerint:

  Kezdeményező, vagy kezdeményezők ? Hol lesz az alakukó gyűlés?

 • "La Fidel" szerint:

  Nagyszerű ötlet!
  Gratulálok a kezdeményezéshez, én ott leszek az alakulón.
  Csak nehogy elmenjen ez is valamilyen pártos “Cartel” irányba…

 • ihaj szerint:

  nagyszrű…jó ötlet!

 • KIVANCSIKA szerint:

  kivancsian es turelmetlenul varom,remeljuk ez is hasznara valik a kozossegnek es nem csak “EGYESEKNEK”

 • 1-ESEK szerint:

  Ha valami internetes ,telefonos,szamitogepes,lakodalmi eggyutteses biznisz-rol van szo,mi,mi,mi akarunk az elsok lenni!!!

 • admin szerint:

  Fiúk vegyétek komolyabbra a témát! Magyarán: kalandorok kíméljétek ezt a nemes kezdeményezést!

 • Segítő Jobb szerint:

  Szerintem is hasznos a kezdeményezés.
  Lehet, hogy tudnék máris némi pénzbeli felajánlást tenni. De még meg kell beszélnem a társaimmal. Épp azon gondolkodtunk, hogy ezúttal milyen célra jótékonykodjunk. (Nem kell túl nagy összegre gondolni.) Bocs, hogy ilyen sejtelmes vagyok, de nem szeretnék esetleges csalódást okozni, ha a “bizottságunk” mégis egy másik alapítvány mellett döntene.
  Még jelentkezem. (Lehet, hogy személyesen is.)
  Egy kérés: javítsátok ki a szövegben a helyesírási hibákat, magyartalanságokat!
  Kösz!

 • Kérdező szerint:

  Kedves Alapítók!
  Ez az alapítvány mennyiben fog különbözni a már létező “Pro Sarmaság”-tól? Mennyire lesz ez pártsemleges? (Hallottam már olyan véleményt, hogy ez az MPP szervezete!) A névválasztás mennyiben volt tudatos, hogy a FIDESZ ifjúsági szervezetének a nevét kapja? Nem lehetne inkább valami magyar nevet adni neki?
  Kell-e két ilyen, szinte egyforma célkitűzéssel létrejött alapítvány egy ekkora községnek?
  Nem kellene-e inkább több életet lehelni a már létező alapítványba?

 • admin szerint:

  Politikamentesen kérdem, csak a példa kedvéért, Kérdező1 hogy kérdésed nem pont a ceausescu féle(rmdsz által átvett és az erdélyi magyar közéleti politikában meghonosított) doktrínát a párt körüli egységről szuggerálja? Mert nekem igen. Mégegyszer:politikai példát adtam,de csak azért mert nagyon RMDSZ felőli megközelítés süvölt fentebbb megírt soraidból.
  Szavaidból egyenesen következik az, hogy ha az RMDSZ-nek van Pro Sarmaságja, akkor az MPP- nek miért ne legyen Fidelitásza? Nem pont a szűk látóköröd miatt zuhansz vissza mindig a mások által a fejedbe vésett szabványokba?
  Ha nem vetted volna észre, alapítványról van szó, nemes és komoly célkitűzésekkel aminek semmi köze a politikához. Célja az egészséges, sajátságos nemzeti kultúránk fejlesztése ápolása, támogatása. Teljesen másképp. És ha hiszed, ha nem, pont itt a lényeg.
  Ami a névválasztást illeti, manapság a latin elnevezések divatosak, mi baj lenne hát a Fidelitas névvel?
  Ha már rákérdeztél: a már létező alapítványt kisajátította magának az RMDSZ. Memória frissítésnek:
  http://sarmasagi.ro/37/kozossegi-hirek
  Mégegyszer: mi politikamentes alapítványt szeretnőnk, pontosan ezért jó előre közöltük alakuló gyűlésünk hírét, amint fentebb olvasható is.

 • xy szerint:

  A “Pro Sarmaság” elnevezés mennyire magyaros?
  Az elnevezésben a “Sarmaság” a település nevét jelzi…
  A “Pro” éppolyan latin, mint a Fidelitas…
  Hol itt a probléma?

  Még meg sem született igazán az alapitvány, már támadások érik. Hát sok sikert ilyen körülmények között is!

 • KIVANCSIKA szerint:

  Szerintem semmi baj azzal hogy községünkben lesz még egy alapitvány.Nézzünk csak körül a környéken.Pl.Szilágysomlyón nem is egy_két,hanem több alapitvány is békésen megfér egymás mellet.Az alapitványok célja a segitség nyújtás,a kultura ápolása,ami igazán nemes cél,és nem elitélendö,hanem inkább örülnünk kéne hogy valakik gondolnak erre,pártoktól függetlenül.

 • Asd szerint:

  honnan a francbol szerzitek meg a szukseges indulo tooket ???

  a jelenlegi torvenyek alapjan .. pontosabban a jelenlegi torveny ertelmeben a salar minim brut pe economie 100 szorosa az alapitvanyok alaptokeje. szoval KUUUUURVA nagy penzrol van szo.

 • RMDSZ szerint:

  majd ad nekik az rmdsz.Miert,mit gondolsz,rmdsz-enk kivul is lehet erdelyi magyar elet?

 • >