1

Tőkés: 50 év után újra van önálló magyar egyetem Erdélyben

Négy évnyi huzavona után a román parlament megszavazta a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) akkreditációját. „Politikai okokból húzódott ennyit ez az ügy, de ennek ellenére ez egy nagy eredmény, hiszen ötven évnyi hiány után létrejött az erdélyi magyarság első, államilag elismert, önálló magyar felsőoktatási intézménye” – fogalmazott Tőkés László EP-képviselő.

„Mikor láttuk az RMDSZ kudarcba fulladó felsőoktatás-politikáját, akkor létrehoztuk a Partiumi Keresztény Egyetemet és a Sapientia Egyetemet. Meggyőződésünk, hogy a PKE akkreditációja pozitív hatással lesz a Sapientia akkreditációs folyamatára is. Nem hagyjuk, hogy választási propaganda eszközévé tegye a PKE ügyét az RMDSZ, mert bár segített valamelyest az akkreditáció ügyében, ez azonban nem nagyon látszott” – fejtegette Tőkés a témában szerdán tartott sajtótájékoztatón, megemlítve azt a tényt, hogy az RMDSZ négy évig volt kormányon, „de egy ilyen, egyébként nem jelentős adminisztratív kérdésben nem volt képes eredményt elérni. Ez a siker a mi küzdelmünk eredménye” – szögezte le a püspök.

Elárulta, hogy Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke többször is közben járt román kollégájánál, Bogdan Olteanunál, hogy tűzzék napirendre az akkreditációs törvényt. Az akkreditációval a PKE infrastruktúra-fejlesztése is előrehaladhat, mondta Tőkés László, aki emlékeztetett arra, hogy már megvannak az egyetem új főépületének tervei.

A nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódhat a PTE

Tolnay István, a PKE vezetőtanácsának megbízott elnöke az alapító egyház szerepét emelte ki, amely 1999-ig finanszírozta is az egyetemet, majd hozzátette, hogy az akkreditációval lehetővé vált a bolognai rendszer kiteljesítése, azaz mester- és doktoriskola létesítése. Dr.Horváth Gizella rektor bejelentette, hogy nemcsak új lehetőségek, de új feladatok is nyíltak az egyetem előtt. Az akkreditáció legnagyobb előnye az, hogy a már akkreditált négy szak végzősei a PKE-n államvizsgázhatnak, ami nekik nagy könnyítés, az egyetemnek pedig presztízskérdés. Az akkreditáció lehetővé teszi a PKE bekapcsolódását a nemzetközi projektekbe, támogatási rendszerekbe, a tanárok és a diákok egyaránt csereprogramokban vehetnek részt. Tolnay István szavaira utalva megemlítette, hogy hamarosan kérvényezni fogják a mesterképzés akkreditálását.

Magyar Nemzet

admin
 

  • voltdiák szerint:

    hála Istennek…legfőbb ideje volt.

  • >