,,Akár pártként is indulhatunk” – Interjú Szász Jenővel az MPP elnökével

Bár az MPP elnöksége szeptember elején eldöntötte, független jelölteket támogat az őszi parlamenti választásokon, Szász Jenő pártelnök nem zárja ki a pártként való indulás elvi lehetőségét. A téma kapcsán kialakult párton belüli viták a pártelnök szerint hamarosan megszűnnek.

– Ma lejár a határidő, a választáson induló pártok ma utoljára közölhetik a Központi Választási Irodával (BEC) a szavazólapra kerülő jelüket. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöksége korábban úgy döntött, pártként nem indulnak a választáson. Bejegyezték a BEC-nél a párt választási jelét?
– Nem akarjuk a politikai mozgásterünket szűkíteni, minden eshetőségre felkészülve érvényesítettük a választási jelünket, a fenyőt, jelezve ezzel minden politikai közszereplőnek, hogy az MPP-nek joga van indulni a választáson.

– Tehát elképzelhető, hogy mégis pártszínekben indítanak jelölteket?
– Az elnökség döntése értelmében függetleneket támogatunk, vagy olyan, más szervezetek színeiben induló jelölteket, akik támogatják az MPP programját. Néhány kollégám, akiket felháborított az RMDSZ arrogáns, diktatórikus magatartása, azon a véleményen van, ne legyünk tekintettel rájuk, és induljunk pártként a választásokon. Ami az RMDSZ-t illeti, igazuk van, én mégis úgy látom, ki kell tartanunk a korábbi döntésünk mellett. A választási jel leadásával viszont a pártként való indulás elvi lehetőségét sem zártuk ki.

– Az RMDSZ elnöke erdélyi, romániai abszurdnak nevezte, hogy miután hosszú évek aláírásgyűjtése és kínlódása után bejegyezteti magát az MPP, maga nem fog indulni a választásokon, hanem függetleneket indít.
– Ez az a fajta arrogancia, amivel közülünk sokan nem tudnak megbékülni. Az RMDSZ nem tud a közös, nemzeti érdekben, csak párt, vagy ami még rosszabb, egyéni érdekekben gondolkodni. A két szervezet megállapodását célzó tárgyalásokat is csak kampánykommunikációs gyakorlatként tudták le, hiszen végül a saját együttműködési ajánlatukat sem fogadták el. Mi ennek ellenére nem azt mondjuk, hogy az RMDSZ ne jusson be, hanem kiegészítjük a képet: jussanak be ők is, és az általunk támogatott jelöltek is, mert ez a közösség érdeke. A jelek szerint még ez is nagyon zavarja az RMDSZ-t, mert a korábban alkalmazott egységféltő stratégiájához most nincs ellenségképe, a szembenállás helyett végre a saját – igencsak kérdéses – eredményeivel, teljesítményével kellene kampányoljon. Amúgy a kijelentés maga abszurd: függetleneket nem indít az MPP, mert nem is indíthat, esetleg támogat és segít független jelölteket.

– Több területi szervezet, például a háromszéki is kérte, hogy tárgyalják újra a kérdést, és állítsanak saját jelölteket. Változhat az MPP döntése?
– Két magyar szervezet egyeztetés nélküli indulásának van kockázata, bár megegyezéssel, kölcsönös helyleosztással mindkettő számára elérhető lett volna az alternatív bejutási küszöb. Az RMDSZ nem volt ebben partner, ezért nekünk kellett bölcsebbnek lenni. A helyzet objektív értékelésébe az is beletartozik, hogy az alternatív küszöb elérésnek kockázata számunkra nagyobb, és ezt is minimalizálni kellett. Józan döntést hoztunk. Persze a területi szervezetek türelmetlensége, tenni akarása is érthető, de higgadtságra, türelemre, további építkezésre van szükségünk. Én úgy látom, összhang körvonalazódik a függetlenek támogatására, ami persze nem azt jelenti, hogy nincs helye más véleménynek, és a kritikus hangokkal sincs baj, hiszen a pártfegyelem nem a vélemények elfojtását jelenti. Folyamatosan elemzünk, tárgyalunk, egyeztetünk: ezért is hoszszabbítottuk meg a szeptember 24-i, a támogatandó függetlenek nevesítésére kitűzött határidőt.

– A beharangozott kongresszusra nem került sor szeptemberben, ezért az elnökség legitimitását többen megkérdőjelezték. Mi a véleménye erről?
– Alig hat hónapja létezünk pártként. Az erkölcsi alapot és morális erőt az elnökségnek a pártbejegyzés adja, az ahhoz összegyűjtött aláírások, azokkal szemben, akik egyetlen aláírást sem gyűjtöttek, és most mégis a vezetés legitimitását szeretnék megkérdőjelezni. Amúgy a helyhatósági eredmények, az ötszáz önkormányzati képviselő, a polgármesteri és alpolgármesteri tisztségek, a Hargita és Kovászna megyében elért 37 százalékunk is azt igazolja, hogy jó úton indultunk el.

A legitimitást megkérdőjelezőkre visszatérve úgy látom, hogy bár ők a párt létrehozásába, építésébe nem fektettek ugyan munkát, most mégis eszközt, lehetőséget látnak benne. Nem nevezném ezt feltétlenül opportunizmusnak, inkább olyan gyermekbetegség ez, amelyen minden újonnan bejegyzett pártnak át kell esnie, amit ki kell nőnie. Véleményszabadságra szükség van, de különbséget kell tudnunk tenni a jóhiszemű aggódás és a szándékos rombolás, bomlasztás között. Elég csak a Sárközy Zoltán vagy a Csuzi István példájára utalnom: az úgynevezett elvi ellentétről nagyon gyorsan kiderült, hogy valójában RMDSZ-tisztségek, pozíciók állnak mögötte.

– Mikor születik döntés a jelöltekről?
– A törvény október 21-éig ad erre lehetőséget. A hétvégén tartunk elnökségi ülést, utána többet tudok majd mondani.

Kovács Csaba
www.kronika.ro

admin
 

>