2

Tőkés tévébe hívja Markót

Immár írásban is találkozót kezdeményezett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Markó Béla RMDSZ-elnökkel a november 30-i romániai parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Tegnap Brüsszelből elküldött levelében az európai parlamenti képviselő ismételten azt javasolja a szövetségi elnöknek, hogy a „közérdeket szem előtt tartva” szeptember 12-én, pénteken – a Budapesten zajló Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának keretében – találjanak alkalmat a beszélgetésre. Ezen túlmenően Tőkés László azt is indítványozta, hogy ugyanaznap este a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában együtt jelenjenek meg, és folytassanak nyilvános beszélgetést az őszi parlamenti megmérettetés tárgyában. (Értesüléseink szerint Cselényi László, a Duna Tévé elnöke lehetőséget biztosít a tévés párbeszédre.)

A református püspök ugyanakkor megkeresésünkre pontosította a Krónika keddi számában megjelent nyilatkozatát, és elmondta: a Markó Bélával folytatott hétfői telefonbeszélgetése során nem újabb tárgyalásokat kezdeményezett a választási együttműködésről az erdélyi magyar szervezetek között, hanem jelezte, a budapesti tanácskozás alkalmával „jó volna elbeszélgetni” a megmérettetésről. „Jeleztem, hasznos lenne kooperatív viszonyulást kialakítani, hogy az erdélyi magyar közérdeket szem előtt tartva minél kevesebb veszteséget okozzon a magyar–magyar verseny” – nyilatkozta tegnap lapunknak az EMNT-elnök.

A Krónikában megjelent cikk nyomán az RMDSZ elnöke az Új Magyar Szó című napilapban cáfolta, hogy Tőkés László azzal a szándékkal kereste meg, hogy újabb tárgyalásokat kezdeményezzen a választási együttműködésről. Markó ugyanakkor megerősítette, hogy találkozni fognak a KMKF alkalmával.

admin
 

  • sarmasági ember szerint:

    Végre egy kis szembenézés a nyilvánosság előtt. Türelmetlenül várom.

  • >