Markó Béla nemet mond a népszavazásra

Az RMDSZ nem támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett autonómia-népszavazást – ismételte meg csütörtökön korábbi álláspontját Markó Béla Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke Izsák Balázsnak, az SZNT vezetőjének aznapi nyílt levelére reagált, melyben a szervezet arra kéri az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt vezetőségét, támogassák a népszavazásnak a november 30-i parlamenti választásokkal egy időben történő megszervezését. „Önöknek, az önök pártjának és önkormányzati tisztségviselőinek kiváló alkalom bizonyítani, hogy az egységet nem személyek vagy pártok körül képzelik el, nem saját személyüket helyezik a magyar közösségi összefogás középpontjába, hanem azt a jövőképet, amelyért érdemes összefogni, azaz a romániai magyarság államon belüli önrendelkezését, úgy ahogy az önök szervezeteinek programjában áll” – olvasható a Markó Bélához és Szász Jenőhöz intézett levélben. Izsák szerint a két szervezetnek ösztönöznie kell a székelyföldi polgármestereket és tanácsosokat, hogy tűzzék napirendre, majd szervezzék meg a Székelyföld autonómiastatútumának törvényerőre emeléséhez szükséges népszavazást, Székelyföld autonóm közigazgatási régióként ugyanis csak a közigazgatási határok megváltoztatásával hozható létre, a jogszabályok értelmében pedig az erre vonatkozó törvénytervezeteket a parlament elé terjeszteni csakis helyi népszavazás után lehet. Mint ismeretes, az MPP támogatja az autonómiareferendumot, a párt sepsiszentgyörgyi tanácsosai például a város képviselő-testületének következő ülésén készülnek beterjeszteni a helyi népszavazás kiírásáról szóló határozattervezetet.

„Aki a romániai parlamenti választásokkor szervezne népszavazást, az nem autonómiát akar, hanem demagóg módon népszerűséget hajhász” – fogalmazott csütörtökön Markó Béla, aki szerint a kezdeményezők tisztában vannak azzal, hogy november 30-án a parlamenti választásokra kell összpontosítani. Az RMDSZ-elnök úgy véli: egy ilyen horderejű kérdésben nem lehet helyi szinten dönteni, hanem központi döntés szükséges. Ezzel egy időben Markó a Krónika kérdésére elmondta: már napokkal korábban elfogadta a Duna Televízió felkérését a Tőkés László európai parlamenti képviselővel tartandó beszélgetésre, és a péntek esti televíziós vitára Tőkés erről szóló, lapunk tegnapi számában ismertetett levele kézhezvételekor már igent mondott. „A választásokkal kapcsolatosan az EMNT elnökével már nincs lehetőség egyeztetésre, ugyanis négy nappal korábban Tőkés László telefonbeszélgetésünk alkalmával ismételten megerősítette, hogy nem tudja elfogadni az RMDSZ által korábban tett választási együttműködést” – jelentette ki kérdésünkre Markó, aki különben Kolozsváron a szövetség állandó tanácsának ülésén vett részt, amely a szervezet választási jelöltlistájának véglegesítéséről tárgyalt. A szövetségi elnök hangsúlyozta, valamennyi választókerületben állítanak jelölteket, ezek átlagéletkora pedig jóval kevesebb a jelenlegi parlamenti képviselőkénél. Az RMDSZ választási programját a szeptember 20-án Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa fogja jóváhagyni.

Lázár Lehel
www.kronika.ro

admin
 

>