Szent-István ünnepet tartottak Bákóban

Fotó: Csúcs Mária

10 nappal később köszöntötték Magyarország nemzeti ünnepét a moldvai Bákó városban a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve alkalmából. A Prefektúra által szervezett rendezvényen jelen volt Bákó megye alprefektusa és Magyarország bukaresti nagykövete.

A csángóknak köszönhetően élő kapcsolat, valódi interkulturális párbeszéd van a két nemzet között – mondta Füzes Oszkár, Magyarország nemrég kinevezett bukaresti nagykövete.

Várakozáson felül sikerült ez a rendezvény. Érződött a Prefektúra magatartásán, hogy fontosnak tartja, hogy a szebbik-jobbik arcát mutassa meg Magyarországnak. A hivatalos látogatásomon is kiderült, hogy számítanak Magyarországra, tisztában vannak azzal, hogy a felzárkózásuk, a fejlődési lehetőségeikben nagyon nagy szükség van a szomszédos Székelyföldre és a kicsit távolabbi Magyarországra – mondta Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Bákó megye több mint 700 ezer lakosából csak 4317-en vallották magukat magyarnak, a legtöbben a Hargita megyével határos Gyimesbükkön. A magyar oktatásért is felelős szaktanfelügyelő megjegyezte: a megye több településén is nehézkes a nemzetiségek közötti párbeszéd elfogadtatása. A Iulian Antonescu Múzeumban tartott ünnepséget népviseletes babakiállítás, a románra fordított magyar irodalom köteteinek bemutatója és Nisztor Ilona előadóművész gazdagította.

Duna TV

admin
 

>