Létszámnövekedés Szerbiában a magyar tagozatokon

Szerbiában az idén több mint hetvennyolcezer elsősnek csengettek be, két és fél ezerrel többnek, mint tavaly. A létszámnövekedés főleg a nagyobb városokban tapasztalható. Ezúttal a magyar tagozatokra is többen jelentkeztek, mint a korábbi években.

Az újvidéki Jankó Ilona tanítónő szerint a mostani nyolc fős első osztály népes tagozatnak számít. Kiválóan lehet dolgozni velük a már hat éve alkalmazott új módszerrel: „Játékosan vezetjük be a gyerekeket az első osztályba és nem érzik azt a nagy szakadékot az óvoda, meg az iskola között, nem éreznek félelmet amikor jönnek az iskolába és amikor itt tartózkodnak.”

A módszer valóban sikeres. A hangulat családias, a gyerekek felszabadultak. Újvidéken négy általános iskolában van magyar nyelvű oktatás. Az idén 29 diák iratkozott be az első osztályba, hattal többen, mint tavaly.

Minden esélyünk meg van arra, hogy idővel újból tizenötös létszámú osztályokkal működjünk – közölte Ács József, a Szonya Marinkovics Általános Iskola igazgatója.

A Vajdaságban a magyar gyerekek 80 százaléka tanul az anyanyelvén, az általános és középiskolásokban összesen 28 ezren vannak.

Duna TV

admin
 

>