102

Közlemény

Mi, a Magyar Polgári Párt sarmasági szervezetének elnöksége ezúton hozzuk tagságunk, szimpatizánsaink és a sarmasági polgárok tudomására, hogy a közelmúlt eseményeit tapasztalva, úgy döntöttünk, hogy az elkövetkező időszakban pártunk a helyi RMDSZ szervezet konstruktív ellenzékeként fog tevékenykedni.

Elhatározásunkat a következő tényekkel támasztjuk alá:

1. Az RMDSZ sarmasági szervezetének elnöksége semmilyen módon nem reagált június 12.- i Nyílt levelünkre , amelyben összefogást, együttműködést kezdeményeztünk;

2. Június 20. -án, Sarmaság helyi Tanácsának alakuló ülésén, diktatórikus pártutasításokat követve az RMDSZ tanácsosai szövetkezve a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosával, nyíltan MPP ellenes álláspontra helyezkedtek.

Továbbá, mély sajnálattal állapítjuk meg, hogy az RMDSZ részéről fennen hangoztatott nyitási és együttműködési szándék, csak és kizárólag fentről jövő nyilatkozatok szintjén létezik, a helyi érdekképviselet pedig szintén felsőbb érdekeknek van továbbra is alárendelve.

A Magyar Polgári Párt mindezekkel továbbra sem ért egyet és az elkövetkezőkben is ragaszkodni fog meghirdetett programjához és célkitűzéseihez.

Az MPP sarmasági szervezetének elnöksége

admin
 

 • csigásmagor szerint:

  Hajrá!
  Vadim Tudor fizet nektek egy sört.

 • Vadim Tudor szerint:

  Multumesc csigasmagor pentru bere. Mi-a picat bine. Intotdeauna este o placere sa fac afaceri cu fratii mei de la UDMR.

 • Vadim Tudor szerint:

  scuze: cigasmoagor, am gresit numele tau…

 • valaki szerint:

  hopppa ti itt Szabo zolira celeosztok hogy nem lett meg valasztva ?
  itt lenne egy kerdesem hany szavazatoto kapot?es kitol ?ha jol tudom 2MPP szavazad es 1 PSD szavazatot kapot! akkkor hol van az ossze fogas?
  az en velemenyem az hogy meg erdemelte ezt, mert neki csak a szalya nagy. mert sokat a faluert es a kozosegeret nem tett onn erobol. amit teth azt is az RMDSZ segitsegevel tette es egybol hattat forditot nekik, ez egy szep gesztus volt tolle!

 • Valaki szerint:

  ,,itt lenne egy kerdesem hany szavazatoto kapot?es kitol ?ha jol tudom 2MPP szavazad es 1 PSD szavazatot kapot! akkkor hol van az ossze fogas?” – olvaasd el a temainditot…
  ,,neki csak a szalya nagy. mert sokat a faluert es a kozosegeret nem tett onn erobol. amit teth azt is az RMDSZ segitsegevel tette es egybol hattat forditot nekik, ez egy szep gesztus volt tolle!” -javasolom kerd meg sz.zolit hogy mutassa meg neked mit tett a faluert es nemcsak rmdsz segitseggel tette amit tett… lehet akkor maskepp fogsz beszelni…
  mert forditott volna hatat az rmdsz- nek? azert mert megjelent pont most egy uj part es aval szimpatizal?
  ha megjelent volna hamarab, vagy kesob, biztos akor is azt valassza. ez nem jutot eszedbe? ez azt jelenti hogy hatat forditot az rmdsznek? nem halottad meg senkiro hogy partot valtot? ez egy bun? vagy mi?

 • valaki szerint:

  Magyar Polgari Part – Partidul Civic Maghiar a fost inregistrat marti ca partid politic dupa mai multe tentative nereusite.
  Sajtoban megjelent 2008.01.30. Az nem most volt, tehat nem pont most alakult a part.
  Valoszinu, ami nem nagyon hiheto, hogy Szabo ur nem tudott az uj partrol, mikor jelentkezett RMDSZ tanacsosnak. Mivel a NEP nem szavazott neki bizalmat RMDSZ szinekben,ezert jol jott “az epp akkor” megalakulo part, hogy ott is szerencset probaljon. Szereny velemenyem szerint, ha nem azt a szemelyt inditotta volna az RMDSZ polgarmester jeloltnek, akit inditott (Dombit), akkor Sarmasagon esze agaba sem lett volna megalapitani senkinek a nagy “ellenzeket”.

 • valaki szerint:

  Bocsanatot kerek”valaki”-tol, az azonos nevhasznalatert, masvalakit akartam irni.

 • ??? szerint:

  valaki!
  Fentebb tiszta hulyesegeket irtal. Ajanlom, olvass utanna jobban, mert igy magad nevetseg targyava teszed ki.
  1. Az MPP-t 2008.marcius 14.-en jegyezte be csupan a birosag a valasztasokon indulasi jogot szerzo partkent.
  2. Sz. Z. 2008-as RMDSZ elovalasztason NEM (!!!) indult, igy nem is bukott!!!
  3. Lassan el kellene fogadni, hogy nem minden magyar, ami RMDSZ, és nem minden RMDSZ, ami magyar !
  Az emberek kaptak egy lehetoseget a szabad valasztasra, Sz. Z. az MPP-t valasztotta. Ettol meg ugyanolyan magyar, mint pl. te.
  Nem igy latod ???

 • Valaki szerint:

  ,,Szereny velemenyem szerint, ha nem azt a szemelyt inditotta volna az RMDSZ polgarmester jeloltnek, akit inditott (Dombit), akkor Sarmasagon esze agaba sem lett volna megalapitani senkinek a nagy “ellenzeket”.” – egessz bisztos vagy benne valaki?

 • FELHIVAS!!!
  Ezuton tudatjuk a Sarmasagi Szilagy utca lakosaival , hogy a mai nap 16.00 orai kezdettel vizkimaradasra szamithatnak, az 1-85 szam alatt lakok , nyomocsotores kovetkezteben . A helyreallitasi munkak befejeztevel ujra fog uzemelni a halozati viz.
  Megertesuket es turelmuket elore is Koszonjuk.

  Balogh Zoltan,
  Vizugyi megbizott

 • favago szerint:

  a fenyo szarazsagturo noveny, birja sokaig viz nelkul 🙂

 • Valaki szerint:

  … nem ugy a tulipan…:)

 • csigasmagor szerint:

  kinek a pap, kinek a papné!

 • csigasmagor szerint:

  fasza gyerekek! Szar, hogy még büszkék is vagytok arra amit csinaltok.
  egypártrendszer 18 éve nincs, ti mindig erre hivatkoztok. Lett választási ehetőség és minden bizonnyal vannak is emberek akik a fenyőt választják de multkor láttam a paártvezéreiteket, hát nem tudom miért lesütött szemmel járnak az utcán.
  De nem baj, mert mindenért kárpotoja őket az, hogy a nevük mellé oda irhatják, hogy elnök és stb. még ha csak egy gyenge focicsapatra való főleg rokonokból álló seregnek is, de akkor is vezérek.
  A “konstrúktív ellenzék” kifelyezésből pedig csak az “ellenzék” az igaz.
  a nemzetközi politikából sikeresen megtanultátok azt amit nem kellett volna.

 • csigásmagornak fejtágítóul... szerint:

  ,,egypártrendszer 18 éve nincs, ti mindig erre hivatkoztok.” – ha ezt mered állítani, akkor áruld el nekünk hogy addig amíg nem létezett MPP, az igazi egészséges magyar emberi érzülettel rendelkezők pontosan hány pártra is pecsételhettek? Na hányra zsenikém? A gyengébb ( te ) kedvedért: csak egyetlenegyre, a neve? Kitalálod-e? Nem véletlenül RMDSZ – nek hívják? Kérdezlek, eggyig tudsz-e számolni? Gondoltam… mert látom most kettőig nem sok esélyed van…,,… a paártvezéreiteket, hát nem tudom miért lesütött szemmel járnak az utcán.” – na melyik pártvezérünk is jár lesütött fejjel az utcán? Esetleg meg tudod- e nevezni, vagy ez is olyan mint amit az egypártrendszerről mondtál az előbb?
  ,,De nem baj, mert mindenért kárpotoja őket az, hogy a nevük mellé oda irhatják, hogy elnök és stb. még ha csak egy gyenge focicsapatra való főleg rokonokból álló seregnek is, de akkor is vezérek.” – mondod szuperpolitikuskám… Szóval az a bizonyos ötszáz ember, aki az MPP- re szavazott mind rokon meg családtag, mindösszesen egy másfél hónapos pártlétezés után? Éleselméjűségből is kell vizsgázni a csigáknak?
  ,,A “konstrúktív ellenzék” kifelyezésből pedig csak az “ellenzék” az igaz.” – de jó volt az egypártrendszer udemeráj módra, ugye amikor a pártfegyelem ellen senki se mert szólni, most meg itt van egy politikai ellenzék, aki rámutat a hibákra, azért hogy ne legyen több sumákolás, hogy végre ez a falu is fejlődésnek induljon?
  Meg tudod-e ezek után érteni a konstruktív jelző jelentését csigásmajor? Hát az ellenzék szerepét a mindenkori demokráciákban? Vagy akarsz konkrétumokat is?

 • csigásmagornak fejtágítóul... szerint:

  …szóljál csak nyugodtan ha valamit nem értesz…

 • figyu szerint:

  Tisztelt “csigásmagornak fejtágítóul”- írója. Nem kérdőjelezem meg azt amit írtál, viszont azt ahogy írtad, hát nem emelt fel csigásmagor fölé. Az indulatod és a stílusod egyáltalán nem bizonyítja rátermettségedet. Így egy piti írkafirkász maradsz! Sajnállak!

 • figyu-nak szerint:

  a pici irkafirkász üzeni figyu- nak!
  nem akarok sem rátermett sem pedig csigásbajnok fölé emelkedni semmiben.
  csak elmondom a véleményem… ha tetszik, ha nem…

 • figyu-nak szerint:

  ja, én viszont nem sajnállak téged, mert… hálistennek nincs miért…
  de engem se kell sajnálni, lehet nem hiszed de meglennék a sajnáladdal éppágy mint nélküle is…

 • figyu szerint:

  Ügyes vagy, csak mond el a véleményed. Azonban ne gondold azt, hogy te találtad fel a spanyol viaszt, ugyanis a hangnemed és ahogy írsz, erről árulkodik. Csak erre akartam felhívni a figyelmed, ha tetszik, ha nem…

 • figyu-nak szerint:

  ha tetszik, ha nem.. hehehehehehe…

 • figyu-nak szerint:

  ja, és hogy nem én találtam fel spanyolviaszt? ne mondd……………………higgyem vagy ne higgyem?

 • figyu szerint:

  Tán csak tudod mit csinálsz? Vagy mégsem? Nem csodálkoznék rajta, ha nem tudnád!

 • figyu-nak szerint:

  Gondoltam tanácsodat kérem az előbbiekben… Hát ez neked tanács? pozitív hozzáállásból, azt már látom nulla vagy…. Mindenesetre köszönöm a véleményezésedet…szerinted adok rá valamit?

 • figyu szerint:

  Nem adtam tanácsot mert olyan okos vagy, hogy nem is érdekel más tanácsa. Az, hogy kértél tanácsot humbukk!! Érted okoskám! Olyan nagyra vagy magaddal, s olyan tisztán tudsz mindent a nagybetűs polotikáról, meg miegymásról, hogy úgy sem fogadnál el tanácsot. Hogy nulla vagyok??!! még jó, hogy nem te döntöd el!

 • figyu-nak szerint:

  nem te vagy nulla, hanem a hozzáállásod… a többire inkább no comment, ha megengeded, ha nem… hehehehehe….

 • csigasmagor szerint:

  kreatív vagy fejtágítókám, ezt a fajta elemzés már láttam itt valakitől!
  —-mindenki arra szavazott eddig is akire csak akart, biztos van olyan magyar aki nem az RMDSZ-re szavazott, de legalábbis meg volt a lehetősége mindenkinek.
  A többpártrendszer a leggyengébb dumátok mert ez egyáltalán nem mentesít benneteket az alól, hogy a romaniamare kezére dolgoztok.Legalábbis a munkásságotok leginkább nekik kedvez.
  az RMDSZen belűl is kiállhattatok volna a vélt sérelmeitekért, csak ahoz kellettek volna igazi indokok és egy kis tehtetség az érvek megvédéséhez.

 • szia csigabiga szerint:

  ,,kreatív vagy fejtágítókám, ezt a fajta elemzés már láttam itt valakitől!” – köszönöm csigabiga elismerésedet… nem mintha számítana is valamit…
  ,,—-mindenki arra szavazott eddig is akire csak akart, biztos van olyan magyar aki nem az RMDSZ-re szavazott, de legalábbis meg volt a lehetősége mindenkinek.” – na ja, ez is azt bizonyítja hogy az erdélyi magyarok politikailag kinőttek már két pártot is mert a kettő együtt nem képes lefedni az igényelt politikai szineket… vannak pld a liberális beállítottságuak… az tény hogy az RMDSZ nem volt képes megoldani sokat hangoztatott ,,politikai platformjai” által azt hogy lefedje az emberek egyre szélesebb politikai opcióit, de hát valljuk be: ez még soha egyetlenegy pártnak sem sikerült a történelemben, csak ideig- óráig..
  ,,A többpártrendszer a leggyengébb dumátok mert ez egyáltalán nem mentesít benneteket az alól, hogy a romaniamare kezére dolgoztok.” – ha már ilyen kikupált vagy politikából, akkor biztosan hallottad már azt a kifejezést hogy ,,politikai koalíciók” – ja, nem biztos hogy hallottál róla mert a pártod polikai doktrínája eleve kizárja az MPP- nek mint pártnak a létezését is… akkor meg hogyan lehetne szövetségre lépni vele?? … ja, tudom már: ahogyan a főnökeitek csinálják: csak és kizárólag a nyilatkozatok szintjén…
  ,,az RMDSZen belűl is kiállhattatok volna a vélt sérelmeitekért, csak ahoz kellettek volna igazi indokok és egy kis tehtetség az érvek megvédéséhez.” – nehéz megéreni hogy léteznek baloldali pártok mint az RMDSZ (lásd MSZP-RMDSZ barátság, hogy a PSD- ről ne is beszéljek…), és létezik jobbcentrista alakulat mint az MPP? Nem tom ki írta fentebb azt hogy kinek a pap, kinek a papné… Hát ez így működik… Ilyen a világ… Hallottad-e ezt eddig csigabigám?

 • csigasmagor szerint:

  kedves MPP-s mindent megmagyarázó barátaim.
  avassatok be légyszi, minket világtalanokat, hogy mi a víziótok a köv. évtizedre.
  aki nem tudná mi a vízió szó jelentése annak ajánlom a http://www.wikipedia.hu oldalt.
  ( valószínüleg szeretnétek legyűrni az RMDSZT és lám megint csak egy párt lesz)
  de mi is a fontos? az hogy sarmasagon legyen miről blogolni, vagy az, hogy néhány magyarokat képviselő politikus is kerüljön be esetleg a parlamentbe.
  a kutyaugatás nem hallik az égig! mi itt birkózunk csak sajnos a politikai ellenfeleink röhögnek a markukba.

 • szia csigabiga szerint:

  ,,avassatok be légyszi, minket világtalanokat, hogy mi a víziótok a köv. évtizedre.” – végtelenül egyszerű a víziónk, de nevezzük inkább realitásnak. Ha már a magyarázó szótárt emlegetted, akkor hadd ajánljak én is neked csigabiga egy idegen eredetű szót ami így hangzik: koalíció, politikai egyeszség pártok között, személyekre lebontva meg még egyszázezer változatot arra vonatkozólag ahogyan két politikai formáció egymást kiegészítve, támogatni tudja egymást a választók érdekeit képviselendő… mert ugye ez a lényege a politikának, nem? de ha megkérhetlek ne gyere az 5 százalékkal, a bejutási küszöbbel, mert annak semmi relevanciája… az csak porhintés… azt ki lehet bliccelni legalább tíz féle módon, vagy legyen mondjuk 11o…
  ,,a kutyaugatás nem hallik az égig! mi itt birkózunk csak sajnos a politikai ellenfeleink röhögnek a markukba.” – a politikai ellenfeleinknek tökéletesen igaza van amikor röhög a markába mert tisztán látja hogy a két magyar párt nem bír leülni egymással tárgyalni, mert az RMDSZ nem akar leereszkedni.
  Ha viszont folyamatokban nézzük a dolgokat, akkor az MPP növelni fogja a szavazótáborát, következésképpen az RMDSZ- nek csökkenni fog, és akkor jön be majd be a kutyaugatásos jóslatod… Az meg kérdem kinek lesz jó? Markó még most is abban bízik hogy az RMDSZ egymaga átugorja a bejutási küszöböt, ezért nem akar engedni a hatból…
  de mi lesz ha mondjuk téved? ha nem sikerül neki? akkor megszopjuk mindahányan vagyunk!!!! Ezért kéne egy kis koncepcióváltás ott fent(wikipedia.hu- segítségnek)… ja csak azt ne felejtsük, hogy Markó és csapata, ott fent a vének tanácsa soha nem fog lemondani a vezetésről önként… Lemondatni meg még senkinek se sikerült, te jobban kell tudnod ezt mert bent vagy a szervezetben…
  Addig meg miért is várni a koncepcióváltást?
  Amúgy meg a választóknek mindenképpen jobb, markó ide vagy oda, ha van és létezik konstruktív ellenzék… igaz-e csigabiga?

 • valaki szerint:

  En is mindig a mondo voltam hogy egyezenek meg az RMDSZ-esek az MPP-vel de meg akor nem volt meg alakulva Sarmasagon de ha latom milyen emberek vesznek reszt eben a partban mar nem csodalkozom Marko Bela-n se hogy nem akar veluk egyezni.

 • koalíció szerint:

  “Szia csigabiga” figyelmébe!

  Ezt a nevet (koalíció) választottam magamnak, mert ellentmondásosnak találtam írásodat.
  Miközben kioktatod csigasmagort arról, hogy miként tudna az RMDSZ és az MPP koalícióra lépni, azaz összefogni a közösség érdekében, ellentmondtál azelőtti írásodnak.
  Ha te igazán szeretnéd ezt a koalíciót (mint egy nyitott MPP-s), akkor nem írtad volna azt, hogy :
  “nehéz megéreni hogy léteznek baloldali pártok mint az RMDSZ (lásd MSZP-RMDSZ barátság, hogy a PSD- ről ne is beszéljek…), és létezik jobbcentrista alakulat mint az MPP? Nem tom ki írta fentebb azt hogy kinek a pap, kinek a papné… Hát ez így működik… Ilyen a világ… Hallottad-e ezt eddig csigabigám?”
  Ezt a fajta gondolkodást már nemcsak Markó Béla tudja elutasítani, hanem az igazán koalícióra vágyó, békét és összefogást akaró helybeliek is utálják, és undorodnak tőle.
  Ugyhogy kedves csigabigám, húzdd vissza a szarvaidat: azaz ne érts félre – ne hallgass el, beszélj, írj továbbra is, de ne bánts és ne sértegess!

 • csigasmagor szerint:

  kíványcsi lennék rá, hogy ha az RMDSZ egyszer kinyílvánítaná koalíciós szándékát akkor mit mondanátok.

 • csigasmagor szerint:

  Nagyon leegyszerűsítve a sarmasági MPP szavazótábora azokból az emberekből tevődik össze akiknek herótja van már az RMDSZ-ből.
  (ezt a következtetést itt a blogon a ti írásaitokból szűrtem le, de javítsatok ki ha tévedek)
  ezek az emberek megszavaztak benneteket erre ti koalicióra akartok lépni a közutálatnak örvendő párttal. Máskép is megfogalmazom, miből meritek következtetni, hogy a kiábrándult szavazóitok akarnak koalicióra lépni ?
  legközelebb is megszavaznak titeket?
  mi is a helyzet, kedves a nevekkel ironizáló polgár?

 • Valaki szerint:

  ,,En is mindig a mondo voltam hogy egyezenek meg az RMDSZ-esek az MPP-vel de meg akor nem volt meg alakulva Sarmasagon de ha latom milyen emberek vesznek reszt eben a partban mar nem csodalkozom Marko Bela-n se hogy nem akar veluk egyezni.” – Éljen MarkÓ BÉLA A CSÁSZÁR, aki akar egyezkedni (lásd találkozó Tókéssel július elején), vagy nem akar, de MINDEGY! Lényeg az hogy ő a FŐNÖK!

 • Valaki szerint:

  És neki meg a többi törzsfőnöknek ott kell lenniük a parlamentben mert még nem kerestek elég pénzt a magyar emberek hátán!

 • csigabiga gyere ki szerint:

  ,,Ezt a fajta gondolkodást már nemcsak Markó Béla tudja elutasítani, hanem az igazán koalícióra vágyó, békét és összefogást akaró helybeliek is utálják, és undorodnak tőle.” – persze hogy nem tudja dl. marco elfogadni, azt a tényt hogy vannak másképpen gondolkodók is, nem csak rmdsz- pártiak, vagy másképpen fogalmazva baloldaliak. Namármost hogy megértsd amit mondtam, akkor azt is képzeld el hogy vannak még ezen kivül jobbcentrumosok mint az MPP.
  Namármost ha azt is el tudod képzelni h mindegyik politikai formációnak van külön-külön szavazótábora. A koalíció, (wikipedia.hu) arról szól, hogy teszem azt megegyezik a két párt vezetősége azért hogy a parlamentbe bejusson a magyarság képviselete, stb, stb….
  Mi köze ennek a békét és összefogást akaró helybeliek szöveghez?

 • szia csigabiga szerint:

  ,,kíványcsi lennék rá, hogy ha az RMDSZ egyszer kinyílvánítaná koalíciós szándékát akkor mit mondanátok.” – hát arra ahogy elnézlek itt benneteket nem sok esély van, de ha mégiscsak rájösztök hogy szükségetek van az MPP- re ezért vagy azért, akkor csak tegyétek meg… Ja, akkor a kíváncsiságotok is ki fog elégülni…

 • szia csigabiga szerint:

  ,,ezek az emberek megszavaztak benneteket erre ti koalicióra akartok lépni a közutálatnak örvendő párttal. Máskép is megfogalmazom, miből meritek következtetni, hogy a kiábrándult szavazóitok akarnak koalicióra lépni ?” – ki utál itt kit? szerintem azért mert valaki nyíltan kritizál egy politikai pártot, az még nem azt jelenti hogy utálja… Jelentheti azt pld hogy nem ért egyet a célkitűzéseivel, a működési formájával, az elért eredményekkel, stb., stb…
  Ehhez képest a satnya politikai kultúra miatt, léteznek emberek akik ezt utálatnak magyarázzák, illetve annak fogják fel… Ne feledkezzünk el hogy vannak akik ezt jól ki is használják, jól meg is lovagolják, igaz-e csigabiga?
  Igaz hogy ez annak is betudható hogy sok víznek le kell folynia a Dunán amíg az emberek majd megszokják ezt a fajta másságot is, mint mondjuk azt Amerikában teszik.
  Na de amerikáig még hosszú az út, inkább azt mondd meg hogy titeket miért szavaznának meg az emberek, talán azért mert olyan sokat mutattatok fel az elmúlt 18 év alatt és azért mert eddig még nem létezett MPP?

 • csigasmagor szerint:

  akkor egy MPP-PRM koalició is elképzelhető?

 • szia csigabiga szerint:

  Azzal hogy pld a basescu féle szavazásnál meg még sok más alkalommal az RMDSZ a PRM -vel egy padba ültek és koalíciót alkottak, az még nem jelenti azt hogy az MPP is megtenné ugyanazt… Sőt..

 • csigasmagor szerint:

  A vallás és a politika kapcsolatáról még pár szót ha lehet!
  Egy másik topicban olvastam, hogy az iskolában való politizálást kifogásolta valaki. Jogos is lenne ha egy tanár a diákjai feletti befolyását arra használná, hogy politikai síkon terelgesse őket.
  egyébb intézményekben hasonló az álláspont?

 • szia csigabiga szerint:

  látom csiga-biga nagyon terelgeted a szót mindenféle irányokba, amikor rádöbbensz dolgokra és igazságokra…na jó…
  Hát ahhoz mit szólsz ha azok a diákok ott látják valamelyik politikai párt képviselőit az iskolában? Az nem befolyásolás?

 • koalíció szerint:

  “Szia csigabiga” figyelmébe!

  Ezt irod: “szerintem azért mert valaki nyíltan kritizál egy politikai pártot, az még nem azt jelenti hogy utálja… Jelentheti azt pld hogy nem ért egyet a célkitűzéseivel, a működési formájával, az elért eredményekkel, stb., stb…”

  Ez azt jelenti, hogy az MPP nem ért egyet :
  a.) az RMDSz célkitűzéseivel: mint például autonómia, magyar iskolák, kétnyelvű táblák, himnusz- és zászlóhasználat? Mert ezeket az RMDSz részben kiharcolta, ismétlem részben. (nehogy beleköss az autonómiába – próbálnád te meg ott Bukarestben ezt feszegetni Vadimnak, Basescunak, Ilisecunak stb.- amig ők vannak nem lesz autonomia).
  b.) az RMDSz működési formájával: demokratikus szövetség, amelyen belül – Amerikához hasonlóan – demokratikus előválasztásokon megkérdezik a polgárokat, kit szeretne, hogy képviselje a helyi, megyei önkormányzatban. Ezzel nem értesz egyet?
  c.) az RMDSz elért eredményeivel: igaz, hogy több is lehetett volna, de nem hiszem, hogy ez rajtunk – magyarokon, nem RMDSZ-en – mullott volna. Nem sorolom az eredményeket, mert aki nem látja, annak sorolhatnék estig, akkor is azt mondaná, hogy: “Igen, de….”.
  Szóval, csigabiga, igazad van, az MPP-nek jogában áll nyiltan kritizálni egy politikai pártot – utálat nélkül -, de tedd meg ezt a PRM-vel, a PD-L-vel, és a többiekkel is, akik elgáncsolják törekvéseiket. Ide értem azt is, amikor az RMDSZ eu-képviselői kiálltak Tőkés L. mellett, hogy felvegyék a Néppártba, de a többiek nem. Na erre varjál gombot. No comment.

 • sziás-nak szerint:

  Az MPP-t nem Erdélyben, hanem Magyarországon találták ki. Ott látszik, hogy milyen eredménnyel. Ezért írják itt az RMDSZ-szimpatizánsok, hogy nem kérnek belőle. Magyarországon könnyű magyarnak lenni, itt nálunk egy kicsit más a helyzet. Láthatóan szavazóbázist akartok magatoknak, hogy a szavatok hallható és súlyos legyen, mert akkor DL. Marco szóba fog állni veletek. Ezért aztán vagdostok is ide-oda és lesitek a hibákat. Így inkább vadászalakulatnak nevezném a pártotokat. Ilyen körülmények között mindig “lesen” vagytok (nehogy majd szabadrugást kapjatok). Ez tehát a nagy koncepció. Apropó koalíció. Szerintem eddig azért nem működött ez, mert (ismeritek a kismalac és a farkas meséjét), nektek nem elég egyenlőre a kisújj, azonnal minden kell. (lásd nyílt levél). Abban a levélben nem partnerséget ajánlottatok fel, hanem egy olyan állást foglaltatok el, hogy mi madj megmondjuk, hogy mit kell tenni, ti pedig hajrá. Ezt nem is lehet elfogadni. Ha leszáltok a magas lóról, és az erőiteket reálisan látva megpróbáltok dolgozni és bizonyítani, akkor majd lehet másképp is beszélni. addig ne vagdalózzatok amiatt, hogy nem tudnak komolyan venni titeket. Mert biztos vagyok abban, hogy jobbközép magyarországis duma nem elegendő. Méghogy mi tanultunk Markótól. Olyan Orbános minden gondolatotok! Akkor szapulj mást maradisággal stb. ha te tényleg új vizeken evezel, mert az epigonokkal mindenkinek tele van a hócipője.

 • koalíció szerint:

  Jol beszeltel “Szias-nak”!

 • koalíciós! szerint:

  ugye te nem hallottál neptunról amikor 93 környékén a mai vezetőkkel rendelkező rmdsz eladott minket erdélyi magyarokat kilóra az akkori román vezetésnek, ma PSD- nek hívják?
  Ezek után ki vegye komolyan az RMDSZ-t ha autonómiát kiabál? Talán Vadim, Basescu vagy Iliescu? Nem gondolod hogy mind egy szálig tudják hogy marco bella eladta magát nekik?

  A többi mondatodat kívánod még hogy kommentáljam? vagy mára elég lesz ennyi is?

 • Valaki szerint:

  Epigon
  Nyelv: görög -> latin

  Nagy alkotó egyéniség v. jelentős irányzat eredetiséggel nem rendelkező utánzója, aki gyakran csak a külsődleges jellegzetességeket másolja.

  az elődök nagyságáig felemelkedni képtelen, csak a hagyományokat folytató tehetségtelen utód. -mondod sziásnak márkanevű az MPP-ről…

  Lehet két és fél hónap nem elég egy pártnak ahhoz hogy kibontakozzon… Ehhez mit szólsz sziás- nak?

  Tudod mit? Éljen az egypártrendszer Sarmaságon, hogy minden menjen tovább a régiben…

 • sziás-nak szerint:

  Az ilyen neptunos sztorik egy kicsit unalmasak. (Eladni a drága magyarokat). Milyen rosszul is megy nekik azóta. Te jártál valaha is Székelyföldön? Ott már autonómia van. Nem szívesen óbégatnék ott románul. Az árpádsávos bőrfejű magyarországi motorosok jól kikupálnának. Folytassam, vagy mára már elég ennyi is?

 • Valaki szerint:

  kicsi hülye gyerek sziás- nak:
  szólj már be a székelyeknek hogy náluk autonómia van, hadd vegyék észre a bunkók!

 • sziás-nak szerint:

  Ordíts te, mert állítólag a szamárbőgés messze elhallatszik!

 • sziás-nak szerint:

  valakinek, aki az epigon szót ilyen szépen megmagyaráztad!
  Valóban néhány hónapja ven csupán MPP, de volt NMNT MP3 azelőtt is. Kérlek számold hozzá azt az időt is. Ez már pár év. Amúgy éljen az egypártrendszer!

 • ??? szerint:

  Ismertem egy “embert”, aki az egypartrendszer mellett kardoskodott egesz eleteben, annak megtetstesitoje, diktatorikus vezetoje, gazdasagi elvezoje, geniusza volt. Minden jot, ami ebbol szarmazott hosszu evtizedeken at elvezte…

  … aztan lelottek !!!

  Hallottatok rola ???

  Most nagyon melyrol szelesen vigyorog es ket kezzel, ahogy csak o tudott, nektek integet… egypartrendszeres sarmasagiaknak.

  Messze van meg a hargitai meg a magurai videktol az igazi demokracia. Ha egy amerikai olvasna, hogy itt valaki az RMDSZ elovalasztast, az amerikai demokraciába illeszti peldakent, majd kesobb az egypartrendszert isteniti biztos atertekelne eddigi politakai nezeteit.

  Ha meg letezne az egykori politikai monopolium (monopolitikum 🙂 ) a PCR, es kormanyzati tenyezo lenne, az RMDSZ biztos oket valasztana a PNL helyett 🙂 .
  Ezt a kijelentest nem bantas es ragalmazaskent irtam, hanem csak az elottem szolok mondanivalojanak summajakent emlitem fel.

  Tevedtem ???

 • sziás-nak szerint:

  ???Says: -nek
  A végén azért éljeneztem az egypártrendszert, mert itt komolyan nem beszélhetsz semmiről, anélkül, hogy a véleményed miatt ne lennél ” amerikából írogató köcsög, kicsi hülye, elszállt, idióta, kommunista, markócsokevény stb. stb. Ennyit arról, hogy tisztelik azt aki másként gondolkodik. Ismered-e a jobboldaliak politikailag másként gondolkodókhoz való hozzáálását? Olvass utána, Budapesten, az elmúlt négy évben történteknek. Tévedtél, vagy nem ezen kellene gondolkodjunk! Kelle nekünk ugyanaz?

 • Valaki szerint:

  Nem, nekünk nem kell az ! Nekük inkább Gyurcsány kell meg a vele kebelbarát Markó!

 • koalíció szerint:

  Te drága válaszolóm!

  Jössz nekem azzal a bizonyos neptuni 93′-as eladással. Eladták az erdélyi magyarságot a románoknak.
  Te mit éreztél ebből a nagy eladásból? Kevesebb lettél, valamid hiányzik? Nem tudtál magyarul tanulni az iskolában?
  Nem énekelheted el a magyar himnuszt ott és ahol akarod?
  Nem ünnepelheted meg március 15-ét vagy október 23-at?
  A földjeidet és házadat románok bitorolják?
  Milyen eladásról beszélsz?
  Ja, az hogy az RMDSz 18 éve mindig igyekezett a tűz közelében maradni, miért? Azért, hogy pl. a Székelyföldre is jusson aszfalt az utakra, ne csupán a Kárpátokon túlra; azért, hogy a magyarok érdekeit képviselje.
  Az MPP is szeretne most a tűz köré leülni. No nem azért, hogy az adófizetők pénzén meggazdagodjanak vagy önös érdekeiket elérjék – ez csak az udmr-sek szokása -, ennél ők tisztábbak, és makulátlanok. Eddig. De megnézem én 4 év múlva, mit mondanak az emberek: “Ott voltatok, ti se csinaltatok semmit, nektek is csak a szátok jár.” Bár ne lenne igazam. Hajrá!

 • Valaki szerint:

  Szóval éljen az RMDSZ te koalíciÓ?

 • Valaki szerint:

  “Ott voltatok, ti se csinaltatok semmit, nektek is csak a szátok jár.” Bár ne lenne igazam. -mondod.
  Ezek szerint az rmdsz- nek is csak a szája járt?

 • koalíció szerint:

  Valaki-nek!

  Nem azt mondom, hogy éljen az RMDSz! Azt mondom, hogy éljen Mindenki! Az MPP is, de ne a másik zsírján, becsmérlésén, hanem a saját elért eredményein. Igy élhet a kolalíció: mindenki jön a javaslataival és tetteivel, és aztán beszélhetünk összefogásról, közös ügyről.
  Az RMDSZ-nek nemcsak a szája járt, de az MPP-nek eddig igen. Most lássuk a tetteket.

 • szia csigabiga szerint:

  Uff ! Te beszéltél! Csak az a kár hogy amíg az RMDSZ egymagában volt 18 évig, ha úgy akarod konkurrencia nélkül (a magyarságon belül mint választórétegére), addig az MPP alig pár hónapos, ezért bizonyítania kell, és fog is!
  ,,de ne a másik zsírján, becsmérlésén, hanem a saját elért eredményein.” – ki akar itt a más zsírján élni, talán az RMDSZ? Vagy esetleg te?

 • favago szerint:

  nem fog.eddig az mpp azt bizonyitotta hogy egy 1 pletykapart szanalmas vezetokkel . Ti empepes urak hat ez mi volt? a legnagyobb eredmenyetek csupan annyi hogy szetbomlasztottatok 1 egyseget …amit ti ugy hivtok hogy 1partrendszer.de nem az volt hanem szovetseg … magyarparti egyseges leszak es orban mentes erdekkepviselet.szlovakiaban is megbukott a magyar ”1partrendszer”, nezzetek meg ti mppes urak mi lett ott a helyzet.Kanoc Ur , lehet hogy az on unokaja nem jar majd romaniaban magyar iskolba ha igy folytatja , mert se mpp se rmdsz nem lesz a parlamentbe, akkor mit mond majd neki?

 • Markó Béla szerint:

  Helyes favágó! Jól beszélsz fiam. Mindennél fontosabb a hatalom, az hogy minden kormányban ott legyünk én meg a barátaim. Ha majd véletlenül ősszel nem fog összejönni az 5 % akkor, tudjátok kire fogjuk majd? Szóval le az MPP-vel!

 • ugyancsak én szerint:

  Amúgy jól tettétek hogy Kanócot kiszavaztátok a sarmasági tanácsból (teljesen undok módon persze, de ez csak köztünk marad ugye, hihihi…?), mert ő az MPP elnöke! Ugyanígy fog járni Szász Jenő is meg az összes többi MPP-s elnök is, mert le kell fejezni a szervezetet! Le az MPP-vel, mert az konkurrencia nekünk! Mit számít hogy mi jó a magyar embereknek? Csak jussunk be a kormányba aztán majd meglátjuk mi…
  Kanóc meg a többi magyar ember hadd járja csak a román bíróságokat! Jó kis csel, mi?

 • jól írtad szerint:

  “ugyancsak” jól írtad. Faragj mártírokat a nagy magyarjaidból. A többi úgy sem magyar, meg nem is számít. Jól gönygyölítesz. Hajrá!

 • Markó Béla szerint:

  Ugyan már, mit számít az a pár magyar ember, úgyis van elég belőlük itthon… A statisztikák is azt mutatják hogy egyre többen vagyunk kies Erdélyországban magyarok. Látjátok milyen szép eredményekeket értünk el a ilyen szempontból is a majd két évtizedes politizálásunkkal a magyarság érdekeit képviselendő?

 • pappityukanóc szerint:

  vágjátok szájon magatokat

 • Szabó Zoltán szerint:

  én mint leendő államelnök, eltörlöm a VCpapír használatát. mert egy igazi vagány nem törli a seggét.

  ( nesze kölcsönkenyér)

 • nyal a fagyi szerint:

  Pártelnök úr, láthatóan ön sem nőtt fel ehhez a kommunikációs formához. Engedni a provokációnak??!! Nem csoda, hogy öntől lefele úgy írnak ahogy írnak. Hajrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • brau szerint:

  nem kell wc papir, van eleg bergenberes cimke…nemde?

 • nemértem szerint:

  ezt a bergenbieres poént nem értem

 • nemértem szerint:

  ki iszik sok bergenbiert?

 • Nevtelen szerint:

  Admin vedd észre már előbbi beírásokat!

 • Admin szerint:

  Fiúk vigyázzunk a személyeskedéssel meg a nyomdafestéket nem tűrő szavakkal!

 • csigásmagor szerint:

  nyal a fagyi! te nem gondolod, komolyan, hogy Markó Béla olvassa ezt az oldalt ugye? Vagy ha mégis akkor annyira rutintalan, hogy be is ír ide?
  korán kezdted a kárörvendezést és leégetted magad.

 • csigásmagornak szerint:

  nyal a fagyi üzeni
  A Pártelnök úron Szabó Zoltánt értettem. Bocs. Olvasd el a bejegyzés feletti “Szabó Zoltán Says:” bejegyzést és megérted.

 • csigásmagornak szerint:

  A kárörvendés pedig nem a stílusom.

 • csigásmagor szerint:

  azt én irtam

 • csigásmagor szerint:

  válaszúl a markó bélás beírásokra.

 • Markó Béla szerint:

  Kösz fiúk hogy meg akartatok védeni, de semmi szükségem rá mivel én vagyok az RMDSZ főmuftija, én mindent megengedhetek magamnak, még azt is hogy arra kérjelek titeket kedves elvtársaim, (akik amúgy se foglalkoztok semmi mással), vagyis arra hogy továbbra is nyugodtan kinyalhatjátok a s….m.
  Ezt ne próbáld kitörölni Admin!

 • csigásmagor szerint:

  nem fogja ne aggódj

 • csigásmagor szerint:

  és a Ti péladaképetek Főmufti Buturugár Vaszilé miben különbözik Markótól?

 • szia csigabiga szerint:

  Te tényleg nem veszel észre semmi különbséget a két ember között? A te szemedben Tőkés László egyenlő Markóval, vagy fordítva?

 • csigásmagor szerint:

  nem egyenlő! sőt!
  mert a szenté avatás előtt álló Tőkés csak és kizárólag jó tulajdonságokkal rendelkezik ami feljogosít titeket, hogy mindenki mást kritizáljatok.
  Én amondó vagyok, hogy aki sáros ne pattogjon, mert az hogy mást próbálunk magunknál még sárosabbnak beállítani nem célravezető..

 • szia csigabiga szerint:

  csigabiga mért nem mondtad inkább azt amit őszintén gondolsz? Mégpedig azt hogy a két embert nem is lehet egy napon emlegetni? Vagy pionírbecsületszavadat adtad az RMDSZ- nek hogy politikai dolgokban mindig hazudni fogsz?

 • csigásmagor szerint:

  ige igazad van, a két embert nem lehet egy napon emlegetni. Az egyik egy politikus a másik meg egy pap.

 • szia csigabiga szerint:

  Más szempontokat nem ismersz csigabiga?

 • csigásmagor szerint:

  ennyi elmond mindent

 • csigásmagor szerint:

  volt régen egy papunk, Besenyei (azóta mondjuk ugy váltják egymást a papok mint a stafétások)
  Ő nem fogadta Tőkést mikor akart sarmaságra jönni. akkor még haragudtam érte. Lehet, hogy az öreg besenyei már akkor tudott valamit?

 • szia csigabiga szerint:

  Szegény csigabiga, te nem tudod? Abban az időben minden papot be akart szervezni a szeku…
  Volt akit sikerült nekik, volt akit meg nem…

 • csigásmagor szerint:

  ezt biztosan megint a megbízható diszonáns forrásotoktól tudjátok, hogy is hívjág Magdi néné ????

 • szia csigabiga szerint:

  Nem csigabiga, hanem az ………-tól. Egyébként miért gondolod h én lennék a Magdi néné szomszédja? Vagy csak egy csiga megérzése lenne?

 • csigásmagor szerint:

  hehe csak véletlenűl kiválasztottam egy nevet… mindjárt lebuksz.

 • csigásmagor szerint:

  ja és a … az a szekuritate? biztosan onnan tudod hogy te is szekus vagy! igaz-e “szia csigabiga”

 • Hazafi szerint:

  “ezt biztosan megint a megbízható diszonáns forrásotoktól tudjátok, hogy is hívjág Magdi néné ???? “- nem! “Tibi batyank”-tol,meg “keresztapank”-tol jott az info! 😀

 • Hazafi szerint:

  Ja es csak ugy felvilagositas keppen: a szeku megszunt!-vege a kommunizmus “dicso eveinek”-ebreszto elvtars! Ma mar SRI meg ilyesmi van!-alighanem rossz helyre sugtad az infokat az elmult 18 evben,ha a szeku piros telefonjat tarcsazgattad!

 • csigásmagor szerint:

  hazafi!
  ki most a keresztapa sarmaságon?

 • szia csigabiga szerint:

  ,,…hehe csak véletlenűl kiválasztottam egy nevet… mindjárt lebuksz.” – ezt mondod csigabiga. Mindösszesen egy darab csiga fejével, nem is mondhatsz másat…

 • szia csigabiga szerint:

  ami meg a szekusféle bejegyzésedet illeti, inkább no comment…. Nagyon elvesztél mindenféle képtelen irányokba csatangolva csigabiga. Nem gondolod?

 • Hazafi szerint:

  Legjobb tudomasom szerint,sarmasagon nem szoktak cserelni a keresztapakat!!!!-sot meg a tibi bacsikat sem 😀

 • csigásmagor szerint:

  “ami meg a szekusféle bejegyzésedet illeti, inkább no comment…. Nagyon elvesztél mindenféle képtelen irányokba csatangolva csigabiga. Nem gondolod”

  én látom az összefüggést olyan feljjel ami nekem van. Te nem!
  Lehet mert nekem egy fejem és egy seggem van, neked pedig két segged.

 • szia csigabiga szerint:

  lehet csigabiga, de csöppet sem biztos…

 • >