Állásfoglalás

a Szilágyság 2008 június 13.-án kiadott 24. számában megjelentetett

Nyilatkozat” tárgyában.

„…Ugyanakkor az MPP sarmasági szervezetének rendezvényein kampányolt Lezsák Sándor fideszes képviselő is…” – áll az inkriminált Nyilatkozat első bekezdésében.

A Magyar Polgári Párt sarmasági szervezete nagy megdöbbenéssel olvasta a Szilágy megyei RMDSZ által támogatott Szilágyság c. hetilapban megjelent Nyilatkozatot, amely sértő és gúnyos hangnemben illette a Sarmaságon vendégeskedő Lezsák Sándor képviselő urat, a Magyar Országgyűlés alelnökét.

Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, a Magyar Örökség Díjat elnyerő Lakiteleki Népfőiskola megálmodója és működtetője, 1994-től tagja-, 2006. június 8.-tól alelnöke a Magyar Országgyűlésnek. A mi vendégünk volt, és büszkék vagyunk arra, hogy eljött közénk, ugyanakkor rajtunk kívül még nagyon sokan örültek annak, hogy felvállalt minket!

„Eddig Lezsák Sándor soha nem járt a megyénkben, és nem élveztük erkölcsi támogatását sem. Örülünk, hogy megtalálta a térképen Szilágyságot, idetalált és megpróbálta megosztani a kisebbségben levő magyarságot” – áll az inkriminált Nyilatkozat második bekezdésében.

Tisztelt RMDSZ megyei elnökség!

Ebben a mondatban súlyos csúsztatásokkal próbálják igazolni lejárató hangvételű irományukat!

Nyilvánvaló, hogy a Szilágy megyei RMDSZ apparátusa totális lejárató hadjáratba kezd a Magyar Polgári Párt szilágysági szervezetei ellen, és ebben az elvtelen támadásban még az olyan kiváló magyar politikus, mint Lezsák Sándor nevének a „meghurcolása” sem drága. Önök valószínű tájékozatlanságuk és politikai rövidlátásuk okán nem tudják azt, hogy Lezsák Sándor már járt a történelmi Szilágyságban, annak is a tövisháti részében, ahol a Lakiteleki Népfőiskola alapítójaként kulturális rendezvény révén került kapcsolatba az ott élő szilágysági magyar emberekkel. Megfordult már Hadadban és Szilágyszérben, ahová azóta is személyes kapcsolatok fűzik.

Sajnálattal állapítjuk és ajánljuk figyelmükbe azt a tényt is, hogy Markó Béla elnök úr 12 éves regnálása alatt, csak a kampányidőszak alkalmával találja meg a térképen Sarmaságot!

Szánakozással vesszük ugyanakkor azt is tudomásul, hogy a Nyilatkozatot aláírók erkölcstelen módon Lezsák Sándor „erkölcsi támogatását” is megkérdőjelezik, sőt megtagadják!

Bizonyára emlékeznek a 2004. december 5-ikei magyarországi népszavazásra, ahol a kettős állampolgárság ügyében dönthettek az anyaország állampolgárai. A referendumot megelőző kampányban az RMDSZ-barát MSZP-vel és SZDSZ-szel szemben, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum képviselői voltak azok, akik támogatták a határon túli magyarok kettős állampolgárságának a megszavazását. Ezek között pedig Lezsák Sándor képviselő úr neve is fellelhető.

Mi ez, ha nem „erkölcsi támogatás”?!

Ugyanakkor a Fidesz-MDF által alkotott kormánynak köszönhető annak a pénzügyi támogatásnak a létrehozása is, amelyben minden határon túli magyar iskolában tanuló gyermek részesül, politikai hovatartozástól függetlenül, hogy az Erdélyben működő magyar egyetem (Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem) létrehozását ne is említsük.

Lezsák Sándor úr jelenléte, nem volt megosztó tényező Sarmaságon, hanem sokkal inkább megerősítő és mozgósító jelleggel bírt.

Úgy gondoljuk, hogy a több mint ezer ember előtt elmondott beszéde, nem volt hiábavaló, és nagyon sokan köszönetet mondtak azért, hogy Sarmaság vendégül láthatta őt. Ugyanakkor a Magyar Polgári Párt sarmasági szervezetének megalakulása jótékony hatással volt községünkre nézve, hiszen mozgósította a szavazókat, és a 60%-os részvételi aránynak köszönhetően, az eddigi három – román pártok színeiben – bejutott tanácsosok száma most egy(!) főre csökkent!

Ez lenne Lezsák Sándor képviselő úr megosztó munkájának az „eredménye”?

Önök ezt nem sikerként könyvelik el?

Avagy csak az a magyar a Szilágyságban, aki RMDSZ tagsági könyvvel rendelkezik?

Csóka Tibor megyei elnökjelölt bukását pedig etikátlan dolog az MPP-szavazókra (különösen a sarmaságiakra) áthárítani. Sokkal inkább felelősek azok az RMDSZ- elnökök, akiknek nevei a Nyilatkozatot aláírók között fellelhetőek, és akiknek a rosszul elvégzett munkájuk révén maradt távol több ezer magyar szavazó az urnáktól.

A Szilágy megyei RMDSZ vezetősége választási kudarcáért ne Orbán Viktort, Lezsák Sándort, a Hír Tv-t és a Magyar Polgári Pártot tegye felelőssé, hanem kérje számon a községek RMDSZ- elnökeitől azokat a mulasztásokat, amelyeknek köszönhetően az RMDSZ szavazóbázisa ily nagy számban morzsolódott le.

Úgy gondoljuk, hogy az ehhez hasonló lejárató és „szerecsenmosdató” Nyilatkozatok írogatása helyett, sokkal inkább a következtetések levonására kellene sort keríteni a szövetségen belül, és vissza kellene szerezni azt a sok száz, szavazástól megcsömörlött egykori RMDSZ tagot, akik most távolmaradásukkal fejezték ki nemtetszésüket a szervezet politizálását illetően.

Ezzel kapcsolatban ajánljuk a Szilágy megyei RMDSZ figyelmébe Nagyfalu községben, az előválasztások alkalmával történt visszaéléseket és kizárásokat, amelyek annyira megosztották az ottani magyarságot, hogy a következő négy évben román polgármestere lesz a községnek! Vagy ez is a (sarmasági) MPP hibája?

…Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani Orbán Viktornak és Lezsák Sándornak, valamint a Hír Tv-nek, azért a támogatásért, amelynek eredménye az lett, hogy megfosztotta a Szilágy megyei magyarságot az esélyegyenlőségtől…” – áll az inkriminált Nyilatkozat utolsó bekezdésében.

Tisztelt elnökség! A demokrácia legelementárisabb szabályait nem a Hír TV szegte meg, amint azt önök állítják, hanem éppen az RMDSZ azzal, hogy az esélyegyenlőség jogát 18 éven keresztül megvonták az erdélyi magyaroktól, bitorolták a politikai pozíciókat, átörökítve az átkos kommunista időkből az egypártrendszert. Mi a választás szabadságát adtuk meg a magyarjainknak, ami a demokrácia alapelve.

Ezzel az uszító hangvételű Nyilatkozattal az MPP-re szavazó magyarok „esélyegyenlőségi” jogát vitatják el! A demokráciának elkötelezett Lezsák Sándortól pedig a szólás szabadságát vitatják el. Ez a demokrácia megcsúfolása!

Keserűséggel nyilvánítjuk ki, hogy már nem csodálkozunk azon, hogy a Szilágy Megyei RMDSZ elnöke Seres Dénes képviselő úr rossz szemmel nézi a MPP sarmasági szervezetének megalakulását, munkáját, kampányát, majd megosztással vádolja Lezsák Sándor képviselő úr jelenlétét Sarmaságon, hiszen lassan életfilozófiája lett a mondás: „Aki nincs velünk, az ellenünk van”. Azt viszont felettébb furcsának találjuk, hogy a zilahi, nyirsidi, récsei, nagypetri, stb. RMDSZ helyi szervezeteinek elnökei közös nyilatkozatban ítélik el az MPP vendégének jelenlétét Sarmaságon… Mi közük hozzá?

Ami pedig a községünk RMDSZ elnökeit illeti, akik a nevüket adták a nyilatkozathoz (Berki Edit, Csobánka István, Szőnyi Levente), tisztelettel emlékeztetjük őket, hogy ez által keblükre ölelték és támogatták az RMDSZ kampány buliján sztárvendégeskedő, Csocsesz „művész úr” etnikumok felett átívelő, egységkovácsoló kampányolását, ugyanakkor egy megyei lapban kigúnyolják a Magyar Országgyűlés alelnökét, az MPP kampányán résztvevő Lezsák Sándort.

Ezzel önmagukról állítottak ki bizonyítványt.

Sarmaság, 2008. június 16.

A Magyar Polgári Párt sarmasági szervezete.

admin
 

>