1

Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Sajtóközlemény

Romániai Magyar Gazdák Egyesülete
Sajtóközlemény

FELELŐTLEN HONATYÁK
A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete felelőtlenségnek és meggondolatlanságnak minősíti a Képviselőház április 8.-i ülésének döntését, amellyel elutasította azt a törvénytervezetet miszerint a mezőgazdasági- és erdőterületek első telekkönyvbe való bejegyzése ingyenes lenne – a felméréssel, telekeléssel járó szakértői munkát pedig hektáronként 400 lej értékben állami költségvetésből térítenék meg.
A mezőgazdaság egyik legnagyobb gondja a területek jogi helyzetének a tisztázatlansága. Egyéb nehézségek mellett, többnyire a magas költségek az oka, hogy alig végeznek kataszteri bejegyzést. A mezőgazdasági területeket zsebszerződéssel adják-veszik, az ügyeskedők a zavarosba halászva hatalmas hasznokat hajtanak be, a telekelés hiányában jelentős közösségi agrár- és vidékfejlesztési támogatástól esnek el a vidéki pályázatok. A legnagyobb kár – mint legtöbb esetben – a kisgazdákat, a kis és elaprózott földtulajdonosokat éri, amiből legtöbb épp Erdélyben, Székelyföldön van.
Kiszámolni is nehéz mennyi anyagi hasznot húztak ki közvetlenül és közvetve a szétdarabolt földtulajdonosaink zsebéből.
És mindez csupán három szavazaton múlott.
A legnagyobb csalódás, hogy a RMDSZ 18 honatyja közöl egyetlen egy sem szavazta meg a tervezetet. Hogy miért csak találgatni lehet, hiszen a tavaly a szenátus ülésén elég nagy arányban értettek egyet azzal, hogy a mezőgazdasági és erdőterületek első telekelésének ingyenessé tétele milyen fontos mindannyiunk számára.
Az RMGE ,,a szégyen névsora” címmel közzé fogja tenni azon parlamenti képviselők nevét, aki nemmel szavazott, tartózkodott, vagy nem tartotta fontosnak részt venni a szavazáson.
rmge

admin
 

 • Nagy Imre szerint:

  Az EMNP megvonta a politikai bizalmat Gergely Balázstól, Portik Vilmostól, Sorbán Attilától és Toró Tamástól

  2016. június 29. 14:48, utolsó frissítés: 2016. június 30. 09:31

  Június 28-i ülésén az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége fegyelmi ügyeket is tárgyalt, amelyekben Gergely Balázs, Portik Vilmos, Sorbán Attila és Toró Tamás érintettek – írta szerdai közleményében az EMNP.

  Az elnökség “megtárgyalta a Néppárt jelöltjei ellen kampányoló Gergely Balázs, a marosvásárhelyi magyarokat és a Néppárt jelöltlistáját visszalépésével cserbenhagyó Portik Vilmos, a nyilvánosság előtt valótlanságokat állító Hargita megyei Sorbán Attila, valamint a titkos háttértárgyalásokon az RMDSZ listájára testületi jóváhagyás nélkül felkérezkedő brassói Toró Tamás ügyét” – fogalmaz a közlemény.

  Ezután egyöntetű szavazással megállapították, hogy a június 5-i helyhatósági választások kampányában, az azt megelőző, illetve az azt követő időszakban “az említett személyek megnyilvánulásai egyértelműen ártottak politikai közösségünk ügyének”. Az elnökség megvonta tőlük a politikai bizalmat, nem jeleníthetik meg és nem képviselhetik semmilyen kérdésben a Néppárt hivatalos álláspontját. Az alapszabályzat rendelkezései értelmében tagsági viszonyukról és a Néppárt szervezetén belüli szerepükről az illetékes területi testületek fognak dönteni – áll a közleményben.

  Gergely Balázs megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a Néppárt határozatát, amelyről a sajtótól értesült, ugyanakkor tudomásul vette azt.

  UPDATE: Megkeresésünkre Sorbán Attila nevetségesnek nevezte az EMNP elnökségének a közleményében leírtakat. „Ezek az emberek, ahová eljártak, mindenhol csak kiszorítottak másokat. Az a kérdésem, hogy mi történik akkor, ha Toró Tibor és Szilágyi Zsolt ketten maradnak, akkor sorsot húznak, hogy kit fognak kirúgni és szankcionálni? Az erdélyi magyarság nagy bajban van, és ezek foglalják a helyet a jobboldali alternatívára” – mondta. Sorbán Attila ugyanakkor elmondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy Gergely Balázzsal, Portik Vilmossal és Toró Tamással emlegették együtt, olyanokkal, akik “valóban tettek az erdélyi magyarságért, elég, ha megnézzük a Kolozsvári Magyar Napokat, a Vásárhelyi Forgatagot vagy a Brassói Magyar Napokat”.

  UPDATE: Toró Tamás furcsának találta, hogy egy ilyen belső ügyről először a sajtóból kellett értesülnie: “Még a totalitárius rendszer pártvezetése is demokratikusabban járt el ilyen esetekben. A területi testület meg fogja tárgyalni a döntést, amelynek amúgy én vagyok az elnöke. Egyébként meg nagyon örülök a magyar foci válogatott eredményeinek.”- mondta a brassói politikus.
  (hírszerk.)

 • >