A Magyar Polgári Párt rosszindulatú lejáratásként értelmezi a maszol.ro internetes újság „tényfeltáró” riport-összeállítását amelyben az ú.n. „Borboly ügy” feljelentőiről rántaná le a leplet. Bár a cikkben utalás történik tucatnyi feljelentésre, mégis már maga címválasztás tendenciózus és elfogult. Elfogadva azt az alapelvet, hogy a sajtónak a nyilvánosság tájékoztatása elsődleges feladata, azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk a médiaorgánum munkatársaihoz, hogy pártatlanságukat megőrizve azonos „elbánásban” részesítsenek minden közszereplőt, így a Borboly-ügyben érintett személyeket is. Magunk részéről mindig is az igazság feltárását szorgalmaztuk, így ebben a kérdésben is. Az újságírók oknyomozó munkája megkönnyítése végett néhány adalékot foglaltunk össze a mellékelt közleményben.
Tisztelettel,
a Magyar Polgári Párt Sajtóirodája

A Magyar Polgári Párt megütközéssel és felháborodással vette tudomásul azt a szánalmas szerecsenmosdatási kísérletet, amelyet az RMDSZ hivatalos szócsöve, a maszol.ro próbált elkövetni a méltán hírhedt Borboly-ügy kapcsán.

Mindenekelőtt érdemes elidőzni annál a – maszol.ro-nál olyannyira szokatlan – elvi és erkölcsi kérdésnél, miszerint: azok-e az igazi bűnösök, akik elkövetik a tetteket, vagy azok, akik esetleg leleplezik őket? Melyik értékrendet kell követnünk? Azt, hogy ne szólj szám, nem fáj fejem, vagy netán azt, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma!?

Az RMDSZ szócsöve szerint az igazi bűnösöket nem az elkövetők közt, hanem az ellenzékben lévő Magyar Polgári Párt Hargita megyei tanácsosi frakciójában kell keresni. (Az meg már csak a szokás hatalma lehet, hogy a maszol.ro a Magyar Polgári Párt alapító elnökét, Szász Jenőt is próbálja belekeverni az ügybe) Azok közt a megyei tanácsosok közt, akik éveken át nagyon sokszor figyelmeztetették Borboly Csabát a közpénzek elköltése körüli problémákra, az átláthatóság hiányára. Több ízben még vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték, amelyet az RMDSZ-es többség mindig elutasított. Éppen Borboly Csaba megyei elnök tanácsolta többször is pökhendien: „Ha nem tetszik, tessék az igazságszolgáltatáshoz fordulni! ”

A tanácsot sokan megfogadták. Mert ténykérdés – amelyről a maszol.ro mélységesen hallgat -, hogy tulajdonképpen feljelentések tucatjáról beszélünk. A Pálffy Domokos nevével fémjelzett Stravia Group – amelynek háttérembere egy RMDSZ-es honatya -, illetve az RMDSZ-közeli, Imre Madarász Attila által tulajdonolt Bridge Road Consult nevű cégek csendestársai – köztük egy RMDSZ-es parlamenti képviselő – között kirobbant botrány kölcsönös feljelentgetésekbe torkollott, amelynek során magának Borboly Csabának még az a performansz is sikerült, hogy hosszú bűnlajstroma mellé beszerezzen még egyet: a koholt vádak alapján tett feljelentést! Mindezt azért, mert úgy próbált meg vádlottból átvedleni vádlóvá, hogy – a sors furcsa iróniájaként – több alkalommal is csúszópénzt elfogadó megvesztegetettként feljelentést tett a Bridge Road Construct ügyvezető igazgatónője, Imre Madarász Attila tulajdonos két kisgyereket nevelő felesége ellen! Az ügy részleteire a Magyar Polgári Párt megyei tanácsosainak a figyelmét a megyei tanács alkalmazottai, a fentebb említett cégek előnyére rendszerint kiszorított vállalkozók, valamint a Számvevőszék ellenőrei és különböző műszaki szakértők hívták fel.

A tucatnyi feljelentés azonban nem koholt vádakon alapul. Borboly Csaba ellen az Országos Korrupció-ellenes Ügynökség (DNA) többrendbeli vádat is megfogalmazott. Ezek: közérdek ellen ismételten elkövetett hivatalbeli visszaélés, csúszópénz ismételt elfogadása, okirat-hamisításra való ismételt felbujtás, hamisításra való felbujtás, kétrendbeli hamisítás és koholt vádak alapján tett feljelentés. Ugyanakkor Pálffy Domokost, a Hargita Megyei Tanács RMDSZ-es tagját és a Stravia Group cég adminisztrátorát folyamatos összeférhetetlenséggel, dokumentumhamisításra való ismételt felbujtással és hamisításban való részességgel, Csiszér Botond-Benedeket, a Hargita Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Megyei Útügyi Igazgatóság vezérigazgatóját közérdek ellen ismételten elkövetett hivatali visszaéléssel, ismételten elkövetett hamisításra való felbujtással, hamisítással és közérdek elleni hivatalbeli visszaélésre való felbujtással vádolják. Nem utolsó sorban pedig Sófalvi László, a Hargita Megyei Tanács volt alelnöke ellen is bűnvádi eljárást indított a DNA: közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, közérdek elleni hivatalbeli visszaélésre való felbujtással és hamisítással vádolják. Mi több, a Hargita megyei tanács tagjaként Pálffy Domokos már elmúlt mandátuma alatt összeférhetetlenségbe került választott tisztségével, hiszen az útjavításokról és korszerűsítésekről is rendelkező éves költségvetések megszavazásában úgy vett részt, hogy az általa adminisztrált cégen keresztül személyesen, illetve a részvényeket birtokló testvére révén is érdekelt volt. Érdemes megemlíteni, hogy 2012-es helyhatósági választásokat megelőzően a Magyar Polgári Párt tanácsosai több rendben is jelezték Pálffy Domokos összeférhetetlenségét, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) meg is állapította ezt a tényt, az RMDSZ mégis úgy döntött, hogy újból tanácsosi mandátum elnyerésére jelöli. A dolog további pikantériája, hogy a vizsgált időszakban a Magyar Polgári Párt Hargita megyei tanácsosai több ízben is kérték a nem kevesebb mint negyven, a megyei utak felújításáról szóló szerződések bemutatását, amelyek közül ma még csak egyetlen egyben indult bűnvádi eljárás és amelyben az ügyészek 1.796.863,28 lejre becsülik a Hargita megyei székely adófizetőknek okozott kárt. Úgy tűnik, a kirobbant botrány csak a jéghegy csúcsát jelenti. A teljes igazság kiderítése, illetve a közpénzek elköltésének átláthatósága érdekében a Magyar Polgári Párt megyei tanácsosai kezdeményezni fogják az Állami Számvevőszéknél, illetve az Országos Korrupció-ellenes Ügynökségnél a további harminckilenc szerződés kivizsgálását is!

A Magyar Polgári Párt etikátlannak, cinikusnak és tragikomikusnak tartja azt sugallni a gyanútlan médiafogyasztónak, hogy nem is a megvádolt megyeelnök a hibás, hanem az ellenzéki szerepben levő polgári tanácsosok. Ezt a beállítást elfogadhatatlannak tartjuk, mint ahogy leghatározottabban elítéljük és visszautasítjuk, hogy olyan emberek nevét próbálják besározni, akiknek semmi közük az egész ügyhöz, pusztán csak azért, mert valamilyen tisztséget töltöttek vagy töltenek be a pártban.

A magunk részéről reméljük, hogy hamarosan arról is olvashatunk, hallhatunk: miért kellett az RMDSZ-nek román pártokkal összefogni a Magyar Polgári Párt alpolgármesterének leváltása érdekében Sepsiszentgyörgyön, illetve, hogyan és miként történt Rácz Károly volt kézdivásárhelyi MPP-s polgármester feljelentése, akit koholt vádak alapján hurcoltak meg, és akit egyébként a napokban mentett fel jogerősen a Legfelsőbb Bíróság!?

Addig is, a Magyar Polgári Párt határozottan kiáll a vétkesek közt cinkos, aki néma értékrendje mellett!

a Magyar Polgári Párt sajtóirodája

MPP-PRESS