Várakozó állásponton az MPP

A Székelyek Nagy Menetelésének sikeréből kiindulva a nemzeti ügyekben való közös fellépés folytatását szorgalmazza a háromszéki MPP. Ennek érdekében remélik, hogy az RMDSZ autonómia-tervezete is konszenzus után kerül a parlament elé
Kulcsár Terza József, az alakulat megyei, illetve Bálint József, a városi szervezet elnöke szerdán a Székelyek Nagy Menetelésének rövid kiértékelője során fejtették ki az összefogásra vonatkozó elképzeléseiket. Kulcsár Terza örömmel nyugtázta, hogy az október 27-e előtt általuk hangoztatottak, azaz, hogy történelmi jelentőségű esemény színhelye lesz a Bereck és Kökös közötti 53 kilométeres szakasz, szerencsére beigazolódott. Az elnök szerint vasárnap az összefogás eddig nem tapasztalt erejét láthattuk, ezért a továbbiakban a közös, nemzeti ügyekben meg kell őrizni a közös fellépést.
A politikai alakulatok viszonyulása kapcsán úgy értékelt: olybá tűnik, hogy amit nem lehetett megvalósítani Markó Béla RMDSZ elnöksége idején, az most Kelemen Hunor szövetségi elnökkel lehetséges. „Markó Béla idején állandóan zsákutcába futottunk az együttműködés terén, ez most változni látszik” – tette hozzá. Ehhez kötődően a polgári párt politikusa reményét fejezte ki, hogy a változás nevében az RMDSZ vezetői hajlandóak lesznek egyeztetni a szövetség által a parlamentbe benyújtandó autonómia-tervezetről a többi erdélyi magyar alakulattal. Kulcsár Terza úgy véli, ebben az esetben is csak közösen érdemes fellépni, mivel csak így lehet igazán erőt felmutatni. Bálint József valamivel óvatosabban fogalmazott, kijelentve, hogy miután betekintést nyernek a tervezetben, csak azután ítéli meg, mennyire gondolja komolyan az új, nemzeti ügyekben most felmutatott irányvonalat az RMDSZ.
A két politikus a nagy menetelés szervezői ellen Bogdan Diaconu kormánypárti képviselő által benyújtott feljelentés kapcsán elmondták, egyrészt nehezményezik, hogy csak az SZNT és az RMDSZ lett megjelölve az okiratban. „Minden politikai alakulat egyformán részt vett a megmozdulás megszervezésében, mindannyian vállaljuk a felelősséget, tehát a feljelentésben mindenkinek szerepelnie kellene” – vélik. Kulcsár Terza ugyanakkor úgy gondolja, inkább a prefektúra és karhatalmi erők ellen kellene feljelentéseket benyújtani, mert „közpénzen hazudnak”, hamis adatokat továbbítva a menetelésen résztvevőkről, annak jellegéről.
Székelyhon
MPP-PRESS

admin
 

>