Álláspont a törpe vízierőművek építésének ügyében

A Magyar Polgári Párt frakciója a helyszínen tájékozódott az Úz völgyében a nemrég átadott vízierőművekről. Egyik táblán a következő feliratot találtuk:
„egy zöldebb jövőért”
ÚZVÖLGYI VÍZIERŐMŰ RENDSZER; Tulajdonos: Hivatalos SRL, Csíkszereda;
Tervező: Aqua Invest SRL, Bukarest; Építő: Xindex Eco LLC, Budapest és 300 székely ember; Épült: 2012.05-2013.05
A látottak alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a felépült vízi erőmű rendszer tönkretette az Úz völgyét.(a beszédes képek a csatolmányban láthatóak) Az a technológia, amely alapján a folyó vizét csőbe fogták és ily módon juttatják el a turbinákhoz, gyakorlatilag közel 15 km hosszúságban megszüntette a folyó élővilágát. Tekintettel arra, hogy száraz esztendők járnak, a folyómederben maradt néhány centi mélységű, alig csordogáló víz alkalmatlan az élővilág fenntartására, a csőbezárt folyóban nem élnek meg a pisztrángok. Ráadásul az építők az közlekedési utat is tönkretették, gyakorlatilag járhatatlan, de ez javítható, ez a kisebbik baj.
Úgy véljük, hogy a környezetvédelmi engedélyt az illetékes hatóság felelőtlenül adta ki és a megyei tanács egy olyan típusú beruházást támogatott, amely üzleti alapon, a jól hangzó „egy zöldebb jövőért” jelszó alatt álságos természetrombolást hajtott végre, egy olyan területen, ahol érintetlen volt a természet szépsége, ahol nincsenek emberi települések és így tiltakozástól sem kellett tartaniuk. Ma már csak az a remény maradt meg, hogy egyszer, talán a természet elsepri a csöveket és a folyó visszahódítja jogos tulajdonát, visszaállítja az élővilágát és nem 300 székely ember örömére, hanem utódaink, gyerekeink, unokáink számára egész Székelyföldön.
Fontosnak tartjuk az alternatív, környezetkímélő energiatermelést, ide tartozik a nap és a szél energia kihasználása, de tiltakozunk a „bio” és „zöld” jelzők mögé bújtatott természetrombolás ellen.

2013.október 10
A Magyar Polgári Párt
Hargita megyei önkormányzati képviselői: Csillag Péter, Salamon Zoltán, Sebestyén Csaba, Thamó Csaba

MPP-PRESS

admin
 

>