A Fidelitas Nemzetpolitikai konferenciáján vettek részt a MPP-s fiatalok

A Magyar Polgári Párt csíki, gyergyói és marosszéki fiatalokból álló csapata részt vett a Budapesten második alkalommal megszervezett Fidelitas nemzetpolitikai konferencián. A Képviselői Irodaház üléstermében lehetőség nyílt döntéshozóktól kérdezni, velük vitatkozni, majd később, kötetlenebb formában a Kárpát-medence egész területéről érkező fiatalokkal megbeszélni a legégetőbb kérdéseket. A konferencián 12 ifjúsági szervezet vett részt, az anyaország mellett Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről, Szlovákiából, Szerbiából, Horvátországból és Ukrajnából. Henter Lilla országos alelnök, a konferencia „háziasszonyának” köszöntőjét követően Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnökének nyitóbeszéde következett. Az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő Dr. Surján László (KDNP) előadásában a Trianon előtti időszakig nyúlt vissza és hangsúlyozta: bár sebeket tép fel, de a múltat elfelejteni nem szabad, hiszen az ma is támpontot ad számunkra.

Az előadást követően kerekasztal-beszélgetések zajlottak: Autonómia modellek és esélyek az Európai Unióban, illetve Mi is az a nemzetpolitika és hogyan kéne csinálni? – címmel majd Workshop következett, Riadólánc szerepe és lehetőségei (politika, kultúra, közösségépítés) (moderálta: Kővári Gyöngyi Krisztina – Budapesti Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoport). A riadólánc lényege, hogy amennyiben etnikai alapú jogsértés bármilyen formáját tapasztaljuk, békés demonstráció tartható Pozsonytól Sepsiszentgyörgyig.

A konferencia résztvevői ellátogattak az Országházba és külön foglalkoztak az október 27.-re tervezett Nagy Menetelés kérdésével (ennek támogatása mellett minden szervezet elkötelezte magát) Október 6.-án, a Nemzeti Emléknapon a Batthyány-örökmécsesnél rótták le kegyeletüket a Budapesten tartózkodó ifjú erdélyi polgáriak.

MPP fidelitas

oktober 6 fidelitas
MPP Sajtóiroda

admin
 

>