Közlemény

A mezőgazdasági területek adás-vételéről szóló törvénytervezet és a Hargita Megye Tanácsának elnöke által kiadott “Kommunista típusú beavatkozás a szabad piaci versenybe” c. Sajtóközlemény kapcsán a Magyar Polgári Párt a következőket észrevételezi:
1. A földtörvényben nem az a lényeg, hogy beavatkozik vagy nem a szabad piac versenyében hanem, hogy mennyire biztosítja a termőföld megőrzését a helyi közösségek számára.
A termőföld néhány sajátosságából és jellegzetességéből kiindulva (nem bővíthető, nincs ára, a nemzet létezésének alapja, lakhelyet biztosít, megélhetést biztosít stb.) egyértelmű, hogy nem lehet egyszerű termelőeszközként a szabad piac dzsungeltörvényének alávetni.
Különleges, nemzeti kincsként kell kezelni.
Lehet kereskedni kőolajjal, altalaj kincsekkel, üzemanyaggal, élelmiszerrel, autókkal, hajókkal, vagonokkal, repülőkkel, kővel, netán fával, de a termőföld nem lehet spekulatív célú tranzakció eszköze. Olyan birtokpolitikára, olyan föld adás-vételi törvényre van szükség, amely biztosítja a termőföld megőrzését a helyi közösségek számára.
2. Nem az a lényeg, hogy milyen hosszú procedúra a föld adás-vételi tranzakciója, – öt perc alatt is eladható a talpunk alatti föld – hanem az a lényeg, hogy mit hagyunk gyermekeinknek, unokáinknak. Nem úgy kell a szabályozást kialakítani, hogy gyorsan lehessen lebonyolítani a spekulatív célú földügyleteket, hanem úgy, hogy ilyeneket egyáltalán ne lehessen bonyolítani.
3. A Hargita Megye Tanácsának elnöke által kiadott “Kommunista típusú beavatkozás a szabad piaci versenybe” c. Sajtóközlemény szerint “Nem szabad a magántőke, a magán kezdeményezések elé ilyen jellegű akadályokat gördíteni” A Magyar Polgári Párt véleménye, hogy épp ellenkezőleg, a termőföld spekulatív célú adásvételét minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni. A mezőgazdasági képzés és/vagy tapasztalat, az élelmiszercélú termelés vállalása, a helyben lakás, stb. megkerülhetetlen feltételei kell legyenek a termőföldhöz való jutásnak.
4. Abban egyetértünk a sajtóközleménnyel, hogy teljesen fölösleges a természetes személyek által szerezhető földterületet korlátozni, hiszen a Tăriceanu kormány által elfogadott 312/2005 sz. törvény (az akkori kormánypártok: Nemzeti Liberális Párt, Demokrata-Liberális Párt, Románia Magyar Demokrata Szövetség) szerint a 100 euróval bejegyzett jogi személyek felső határ nélkül vásárolhassák a földet Romániában, akár nyerészkedés céljából is.
5. A Magyar Polgári Párt, a magyarországihoz hasonló szigorú, de gazdabarát földtörvényt szorgalmaz, mely garancia kell legyen arra, hogy e nemzeti kincs végérvényesen a helyi közösségeink kezében maradjon. A magántőke, a szabad verseny számára más területeket kell biztosítani

2013.szeptember 15

Sebestyén Csaba
az MPP hargita megyei frakciója nevében
MPP -PRESS

 

sebestyen

  • admin
  • 2013. szeptember 15. vasárnap
  • MPP
admin
 

>